Radioul public împlinește, sâmbătă, 86 de ani de existență, la 1 noiembrie 1928 fiind emis în eter primul semnal sonor al Radio România.
La cea de-a 86-a aniversare, Radioul public a fost sărbătorit cu un concert al Orchestrei Naționale Radio, ce a avut loc vineri seara, dar și o expoziție de fotografie și Ziua Porților Deschise, informează un comunicat al instituției, transmis sâmbătă AGERPRES.
Potrivit documentului citat, peste 5 milioane de ascultători aleg zilnic una dintre frecvențele radioului public.
"Radioul a rămas vertical, serios, dedicat misiunii sale publice, extrem de credibil și, aș îndrăzni să spun, extrem de puternic în peisajul media, în ciuda a tot ceea ce a avut de traversat. Radio România se raportează exclusiv la români. Pe ei îi servim și cu ei nu putem să ne jucăm niciodată. În viața și activitatea de zi cu zi a radioului public cuvântul cheie este performanța. În lumea muzicii, a teatrului, a presei, a oricărei zone a vieții noastre, performanța stă sus, la loc de cinste. (...) Audiența posturilor Radio România este pe un trend ascendent și acest lucru bun e o chestiune care continuă. Cei aproape cinci milioane de oameni care ne ascultă zi de zi sunt mult mai importanți decât orice alt indicator", a declarat Ovidiu Miculescu, Președinte Director General al Radio România, citat de comunicatul menționat.
Radio România precizează că seria manifestărilor aniversare a început cu vernisajul expoziției de fotografii realizate de corespondenții de război ai Radio România Actualități — "România în Afganistan — 12 ani de parteneriat strategic româno-american".
Ziua Porților Deschise a oferit miilor de vizitatori, la sediul central și la cele teritoriale, prilejul de a vedea de unde pleacă știrile, de a-i cunoaște pe cei care le aduc zilnic în case informații, reportaje, muzică, teatru sau sport.
"Aniversarea radioului public s-a încheiat aseară cu un concert de excepție al Orchestrei Naționale Radio dirijată de Tiberiu Soare, avându-l ca solist pe cunoscutul pianist Horia Mihail. Invitați de marcă au luat parte la concert, întâmpinați de spectacolul de lasere care au îmbrăcat fațada Sălii Radio într-o feerie de culori", adaugă comunicatul de sâmbătă al Radio România.
Ziua radioului național se sărbătorește la 1 noiembrie.
La 1 noiembrie 1928, la ora 17, se inaugura, cu apelul ''Alo, Alo aici Radio București, România'', postul național de radio.
Primele cuvinte au fost rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit ''Un suflet nou''. În ziua inaugurală, postul național de radio a difuzat muzică de dans, informații din presă, buletine meteo și știri sportive. La microfonul radioului au vorbit, pe rând: Tudor Arghezi, Gala Galaction, Liviu Rebreanu, Tudor Vianu, Ion Finteșteanu, Constantin Nottara, George Vraca ș.a.
Ulterior, și-au făcut debutul emisiuni dedicate atât femeilor, cât și temelor culturale, dar și o serie de transmisiuni umoristice și emisiuni clasice: ''Ora copiilor'', ''Ora veselă'', Teatrul radiofonic, cursuri de limbă străină, ''Cronica dramatică'', ''Cronica literară'', ''Cronica cinematografică''. Emisiunile erau alcătuite de un consiliu condus de Dragomir Hurmuzescu, din care făceau parte I. Al. Brătescu Voinești, Dimitrie T. Alesseanu și Mihail Jora. La 10 martie 1929, a debutat la microfon cel care a ținut cele mai multe conferințe radiofonice: Nicolae Iorga. Ulterior, din primele lui cuvântări a fost editat volumul ''Sfaturi pe întuneric''.