Pe fondul unor pierderi de peste 10 miliarde de euro înregistrate de principalele industrii creative din Europa, Parlamentul de la Bruxelles a adoptat Raportul Gallo faţă de pirateria online, se arată într-un comunicat al Uniunii Producătorilor de Fonograme din România..
Reprezentanţii producătorilor români de muzică consideră că prin recenta adoptare a Raportului 'muzica va redobândi valoarea pe care o merită'.
'Casele de producţie muzicală membre în Uniunea Producătorilor de Fonograme din România resimt puternic scăderea vânzărilor pe piaţa offline, chiar dacă muzica românească are succes din ce în ce mai mare la public. Acest lucru este cauzat atât de pirateria pe Internet, cât şi de cadrul legislativ inadecvat condiţiilor actuale. Un întreg lanţ economic este afectat, de la artiştii consacraţi sau nou-lansaţi şi producători până la magazinele care distribuie muzica şi care, în mare parte, s-au închis, toate acestea generând pierderea a numeroase locuri de muncă. Pirateria şi contrafacerea fac o concurenţă nedreaptă şi nocivă tuturor, iar încasările din piaţa online sunt aproape inexistente', a declarat, miercuri, într-un comunicat de presă, Adina Scrioşteanu, director executiv al UPFR.
Raportul 'Aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală pe piaţa internă', cunoscut sub numele de Raportul Gallo, a fost adoptat de către Parlamentul European /PE/ în data de de 22 septembrie 2010, şi constituie un pas important în lupta cu pirateria şi contrafacerea de produse creative.
Potrivit unui studiu realizat de Tera Consultants în luna martie a.c, numai în cursul anului 2008, principalele industrii creative din Europa, inclusiv cea muzicală, au pierdut din cauza pirateriei mai mult de 185.000 de locuri de muncă şi peste 10 miliarde de euro în venituri.
Adoptarea Raportului în plenul PE va fi urmată de demersurile aplicative ale Comisiei Europene.
Agerpres