x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Regulile din telecom

Regulile din telecom

de Mihai Manole    |    09 Iul 2008   •   00:00
Regulile din telecom

"Pachetul Telecom” primeşte un vot favorabil în structurile Parlamentului European. Unele amendamente ale reformei telecomunicaţiilor europene stîrnesc însă controverse aprinse.

"Pachetul Telecom” primeşte un vot favorabil în structurile Parlamentului European. Unele amendamente ale reformei telecomunicaţiilor europene stîrnesc însă controverse aprinse.

 
Propunerile Comisiei Europene privind reformarea sectorului european al telecomunicaţiilor, cunoscute sub denumirea de "Pachetul Telecom”, au primit un vot favorabil în Comitetul pentru Industrie, Cercetare şi Energie şi Comitetul pentru Pieţe Interne şi Protecţia Consumatorilor din cadrul Parlamentului European. Propunerea constituirii unui organism european format din autorităţile naţionale de reglementare în domeniu a fost aprobată, această nouă instituţie urmînd să aibă însă mai puţine atribuţii decît cele propuse iniţial de comisie. Reforma, văzută de CE ca o măsură pentru consolidarea unei pieţe unice în domeniul telecomunicaţiilor, va trebui votată în plenul Parlamentului European pe 3 septembrie.


CONTROVERSE. Pachetul Telecom cuprinde, printre altele, şi o serie de amendamente controversate care, în viziunea unor organisme de tipul Fundaţiei pentru o Infrastructură Liberă a Internetului (FFII), ar putea duce la o limitare semnificativă a independenţei internetului. Amendamentele vizate de FFII permit guvernelor să decidă ce programe pot sau nu pot fi folosite pe internet, putîndu-se astfel ajunge în situaţia în care aplicaţii precum Skype sau Firefox să fie declarate ilegale. Pe de altă parte, unele reglementări oferă posibilitatea interzicerii accesului la internet utilizatorilor care descarcă ilegal materiale protejate de copyright. În acest sens ar urma să se aplice regula potrivit căreia utilizatorul în cauză urmează să primească două avertismente, la a treia abatere urmînd să fie "deconectat” de la internet.

×
Subiecte în articol: IT