x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Roaming cu linguriţa

Roaming cu linguriţa

de Alexandru Radescu    |    30 Aug 2007   •   00:00
Roaming cu linguriţa

Un raport UE de la inceputul anului arăta că 70% din europeni se fereau să folosească roamingul din cauza preţurilor. In 2006, 18% dintre romăni au ieşit din ţară, jumătate din aceştia folosind celularul. Prăbuşirea tarifelor a inceput in această săptămănă.


La sfărşit de sezon turistic intră in vigoare noile tarife de roaming, o scădere a preţurilor impusă de UE. Fără să dea cifre şi devenind din ce in ce mai secretoşi, operatorii recunosc o creştere "susţinută" a traficului de roaming in ultimele luni şi se aşteaptă la procente şi mai mari pe viitor. Potrivit oficialilor Cosmote, volumul de trafic total in roaming s-a majorat in ultimele şase luni cu o medie de aproximativ 140% (luănd in calcul media traficului in roaming generat de clienţii noştri care călătoresc in străinătate şi de străinii care au utilizat roamingul prin reţeaua Cosmote in Romănia). Totuşi, cu ajutorul statisticilor de la ANRCTI mai putem afla căte ceva, cel puţin pe 2006. Astfel, traficul de roaming a crescut cu 40% faţă de 2005 (74,3 milioane de min.), fiind vorba despre traficul de voce realizat de abonaţii proprii ai furnizorilor romăni in reţelele mobile ale unor operatori din alte state. O creştere mai puternică a cunoscut-o traficul realizat in reţelele operatorilor romăni de abonaţii unor reţele din alte state: 66% (104,5 milioane de min.).


NU PREA VORBĂREŢI. Un sondaj realizat de Gallup, pentru ANRCTI, in toamna anului trecut arăta că doar 18% din romăni au fost plecaţi in ultimul an in afara ţării, iar din aceştia jumătate a folosit celularul in roaming. Dintre cei care au folosit telefonul in afara ţării, 21% l-au folosit in mod obişnuit ca in ţară, 25% au utilizat preponderent SMS-urile, 19% au cumpărat o cartelă SIM din ţara respectivă, iar 13% au verificat tarifele şi au ales manual cea mai ieftină reţea disponibilă. Acelaşi raport arată că doar 23% din companii şi instituţii folosesc serviciul de roaming cel puţin o dată la trei luni, iar 30% il folosesc, dar cu o foarte mică frecvenţă. Aproape 40% din companii nu il folosesc niciodată sau au interdicţii de folosire a serviciului de roaming.


Preţuri

Cei de la Orange au făcut primii mişcarea de preţuri (25 august), de ieri au intrat in vigoare la Vodafone, la Cosmote se aplică de azi. Deşi nu a intrat sub incidenţa directivei UE, neavănd un sistem de roaming propriu-zis, operatorul Zapp reduce aceste tarife de la 1 septembrie. Pentru Orange şi Cosmote, tarifele practicate vor fi de 49 cenţi/min. pentru apelurile către statele din UE şi 24 cenţi/min. pentru primire de apeluri. Vodafone va aplica un tarif de 48,1 cenţi/min. pentru convorbirile către statele din UE şi de 23,7 cenţi/min. in cazul apelurilor primite. Noul plan tarifar Zapp arată că apelurile efectuate in interiorul UE coboară la 0,65 $ (0,49 euro). Cei care călătoresc in spaţiul UE vor primi apeluri pentru 0,32 $/min., echivalentul a 0,24 euro.

×
Subiecte în articol: IT roaming