x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Scandalul spionajului pe celulare: episodul Carrier IQ

Scandalul spionajului pe celulare: episodul Carrier IQ

de Alexandru Radescu    |    02 Dec 2011   •   15:50
Scandalul spionajului pe celulare: episodul Carrier IQ

In toiul scandalului declansat de fondatorul Wikileaks, privind spionarea utilizatorilor de telefoane mobile, producatorul software Carrier IQ se vede nevoit sa ofere explicatii privinde aceleasi “apucaturi'.

Potrivit cellular-news.com, oficialii Carrier IQ au recunoscut ca softul companiei poate “urmari' o multime de informatii din terminal, totusi nu inregistreaza, nu stocheaza si nu transmite catre operatori continutul SMS-urilor, mailuri, fotografii, fisiere audio sau video. De fapt, motivul pentru care operatorii ar avea nevoie de astfel de softuri: “sa aflam ce probleme au clientii nostri, in ceea ce priveste operatorul sau terminalul, si astfel sa putem imbunatati calitatea serviciilor'. Cel putin asa au declarat oficialii operatorului american Sprint, care a recunoscut utilizarea softului Carrier IQ (companie californiana fondata in 2005). Evident, fara sa fi informat vreodata clientii in legatura cu aceasta activitate.

Pe de alta parte, producatorii de smartphone au reactionat si ei la acuzele aduse Carrier IQ. Astfel, cei ce la Nokia au precizat ca softul nu este compatibil cu terminalele lor, in timp ce Apple a recunoscut ca l-a utilizat, dar nu se mai gaseste in ultima varianta a sistemului de operare.

HTC a precizat ca instaleaza softul pe propriile terminale doar la cererea operatorilor iar cei de la RIM au aratat ca nu folosesc acesta aplicatie pe terminalele Blackberry. Pe de alta parte, oficialii companiei canadiene au declarat ca investigheaza informatia protrivit careia soft CIQ a fost descoperit pe un Blackberry.

Creatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat ieri intr-o conferinta de presa ca detinatorii de iPhone, Blackberry sau utilizatorii serviciului de mesagerie Gmail sunt spionati de guvernele lumii, firmele care furnizeaza echipamentele de spionaj necesare avand profituri de miliarde de euro.

Assange a precizat ca, studiind modalitatile de a imbunatati securitatea site-ului Wikileaks, a descoperit ca echipamentele care monitorizeaza smartphone-urile sau corespondenta prin gmail nu numai ca exista, dar se vand ca painea calda.

×