Vaccinuri recomandate, vedete din showbiz virusate, orice ar avea legătură cu această pandemie este exploatat de creatorii de malware, de hackeri. Nu din lipsă de altceva, ci pentru că este doar un alt subiect de interes mondial capabil să aducă bani frumoşi în diverse conturi bancare.
Încă din prima parte a anului, subiectul gripei porcine a fost "îmbrăţişat" de creatorii de malware, cu diverse variante în timp. Cum subiectul este dezbătut la maximum şi azi, volumul mail-urilor dăunătoare nu a scăzut.
Ultimul atac descoperit de firmele de securitate informatică vine printr-un mesaj spam care învită la vizitarea unui site de pe care se pot obţine informaţii în legătură cu vaccinarea împotriva gripei. Potrivit Symantec, mail-ul fals pare că este trimis de Centrul American pentru Controlul Bolilor. Direcţionează utilizatorii către un site care falsifică o pagină guvernamentală, fiind de fapt o capcană de unde se virusează computerul care a accesat adresa în cauză. Odată virusat, calculatorul intră sub controlul cyber-infractorilor.
Victima poate suferi pierderi importante (mai ales dacă face plăţi online cu cardul) sau îi poate fi folosit computerul la diverse atacuri informatice.
Conform experţilor în securitate de la Symantec, citaţi de Reuters, de la începutul săptămânii au început să "curgă" pe net milioane de asemenea mesaje spam.
FALSE FARMACII
Şi McAfee a atras atenţia în legătură cu mesajele legate de gripă şi care îndrumau către site-uri false de farmacii online, unde utilizatorii erau păcăliţi să folosească modalitatea de plată oferită de site-ul respectiv. "În 99% din cazuri nu veţi primi ceea ce comandaţi dacă folosiţi aceste link-uri", arătau reprezentanţii firmei de securitate informatică McAfee.
Scopul tuturor acestor false mesaje este de a obţine informaţii personale (cărţi de credit, conturi de bancă etc.).
"VEDETE BOLNAVE"
Exploatarea ştirilor de ultimă oră sau a subiectelor controversate ce stârnesc interesul cititorilor reprezintă o componentă clasică a campaniilor de spam.
"Gripa porcină atacă Hollywood-ul!", "Salma Hayek are gripă porcină!", "Gripa porcină face prima victimă în Statele Unite!" sunt numai câteva variantele de text din câmpul "Subject" menite să sporească interesul cititorilor, reprezentând un alt val de atacuri pornind de la subiectul în discuţie. În spatele acestor mesaje se ascundea un singur rând de text şi un link care trimitea către un site înregistrat aparent în China, dar care, în realitate, deschidea o pagină din domeniul .com. Respectivul portal comercializa medicamente.
Nici o lună fără atacuri la cont
Potrivit reprezentanţilor Kaspersky România, infractorii cibernetici au speculat posibilităţile de exploatare a subiectului încă din luna aprilie, primul atac fiind înregistrat la data de 28. Apoi au urmat altele, practic neexistând lună fără un asemenea incident.
"Gripa porcină a fost folosită pe parcursul lui 2009 în strategii de inginerie socială, pentru a răspândi diverse tipuri de programe malware: de la antiviruşi falşi (Rogue Antivirus) până la troieni bancari", ne-a declarat Ştefan Tănase, Senior Researcher Kaspersky Lab.
În imaginea de mai jos este o captură realizată zilele trecute pe un site care distribuie malware, încercând să-i păcălească pe utilizatorii americani, imitând pagina oficială a CDC (Centrul American pentru Controlul Bolilor).
Citește pe Antena3.ro