x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Spam-ul păgubos

Spam-ul păgubos

de Mihai Manole    |    24 Apr 2008   •   00:00
Spam-ul păgubos

Spam-ul stresează şi îi costă timp pe destinatari, iar companiile pierd bani din cauza scăderii productivităţii angajaţilor, ocupaţi cu ştergerea acestui tip de mesaje.

Spam-ul stresează şi îi costă timp pe destinatari, iar companiile pierd bani din cauza scăderii productivităţii angajaţilor, ocupaţi cu ştergerea acestui tip de mesaje.

 

Spam-ul se poate transforma într-o sursă semnificativă de pierderi pentru o com­panie cu mulţi angajaţi. Radu Georgescu, preşedintele Axigen/Gecad, a făcut un calcul pentru a oferi un exemplu al pierderilor aso­ciate spam-ului, în cadrul unui se­minar pe această temă. Rezulta­tul este că o companie cu 1.000 de an­gajaţi, cu un venit mediu brut de 1.000 de euro, pierde în fiecare lună circa 33.000 de euro din cauza tim­pului petrecut de angajaţi cu ges­tionarea şi cu  ştergerea me­sa­je­lor de tip spam, de circa 10-15 mi­nu­te zilnic. Din acest punct de ve­de­re, spam-ul poate fi comparat cu hoţia, în opinia lui Georgescu. Şi e o hoţie destul de semnificativă dacă luăm în considerare faptul că între 85% şi 90% din e-mail-uri sînt de fapt mesaje spam, potrivit re­pre­zen­tantului Gartner în România, Felix Enescu. Interesant este faptul că 80% din spam-ul care vizează Statele Unite şi Europa este gene­rat de 100 de grupuri importante, formate în general din 1 pînă la 5 spam-eri, potrivit bazei de date a Registrului Operaţiunilor Spam Cunoscute (ROKSO), registru care monitorizează acest domeniu.

 

MĂSURI. Victima spam-ului poate reclama expeditorul au­to­rităţilor competente, o altă măsură la îndemînă fiind raportarea expeditorului la aşa-zisele liste negre ale serverelor de e-mail. Administratorii serverelor de mail ţin în general cont de aceste liste şi pot opta pentru neacceptarea me­sajelor electronice care vin de pe serverele de pe lista neagră. Pe lista întocmită de www.mailradar.com, comunitate a admi­nistratorilor serverelor de e-mail, România ocupă locul 5 în funcţie de numărul de servere blocate, cu 3% din total, lider fiind Statele Unite, cu 44%.


mihai.manole@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT