x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologia Olimpiadei

Tehnologia Olimpiadei

de Mihai Manole    |    01 Aug 2008   •   00:00
Tehnologia Olimpiadei

EVENIMENT  ●  Infrastructura IT fara rival pentru Jocurile Olimpice
Olimpiada de la Beijing beneficiaza de cea mai de amploare infrastructura informatica si de telecomunicatii asigurata pina acum pentru un eveniment sportiv. Tot fara precedent sint insa si masurile de cenzurare a internetului luate de autoritati.



EVENIMENT  ●  Infrastructură IT fără rival pentru Jocurile Olimpice
Olimpiada de la Beijing beneficiază de cea mai de amploare infrastructură informatică şi de telecomunicaţii asigurată pînă acum pentru un eveniment sportiv. Tot fără precedent sînt însă şi măsurile de cenzurare a internetului luate de autorităţi.

O săptămînă ne desparte de începutul Jocurilor Olimpice de la Beijing, China, cel mai important eveniment sportiv al anului. Cu mult înainte de începerea competiţiilor sportive, Olimpiada a bătut recordurile în ceea ce priveşte infrastructura pusă la punct în domeniul tehnologiei informaţiei, infrastructură destinată bunei desfăşurări a Jocurilor Olimpice. Partea de IT&C din organizarea Olimpiadei a avut un buget alocat de aproximativ 400 de milioane de dolari.

ECHIPAMENTE. Lenovo, furnizorul exclusiv de sisteme de calcul pentru acest eveniment, a folosit circa 30.000 de unităţi de servere, desktopuri, monitoare sau notebookuri. Pînă şi prognoza meteo a fost dată ca sarcină unui supercomputer IBM, una dintre cele mai performante maşini de calcul din lume. Sistemul p575 este de zece ori mai performant decît tehnologia folosită înainte de Biroul Meteorologic din Beijing, adică permite efectuarea a 9,8 trilioane de operaţii pe secundă. Supercomputerul va fi folosit şi pentru măsurarea calităţii aerului, o problemă sensibilă la această ediţie a Jocurilor Olimpice.

PE INTERNET. Chiar dacă internetul nu scapă de cenzura autorităţilor chineze, Olimpiada de la Beijing este prima la care atleţii vor putea posta pe bloguri pe toată perioada competiţiei, ca urmare a modificării reglementărilor CIO. Programul de blogging a fost lansat tot de Lenovo, care speră astfel ca această Olimpiadă să fie prima însoţită de o puternică mişcare Web 2.0. Compania a amenajat şase spaţii dotate cu un total de 260 de computere conectate la internet. Aşa-numitele i.lounges vor putea fi folosite de atleţi şi de oficiali pentru navigarea pe internet. Evenimentul este văzut ca ocazia perfectă pentru popularizarea unor servicii noi de telecomunicaţii. Este cazul televiziunii pe mobil, pentru care Olimpiada este un test relevant, în condiţiile în care acesta va fi primul mare eveniment sportiv care va fi transmis pe dispozitivele mobile pe scară largă. În condiţiile în care 71% dintre consumatorii chinezi declară că vor să vadă Olimpiada pe telefonul mobil, China va deveni, cel mai probabil, lider la capitolul televiziune mobilă.

Cenzura

Dacă, din punct de vedere al mijloacelor tehnologice asigurate, lucrurile par a fi bine puse la punct, importante controverse sînt generate de măsurile autorităţilor de cenzurare a internetului. Începînd cu site-ul organizaţiei Amnesty International, care a atras de altfel atenţia asupra încălcării drepturilor omului de către autorităţile chineze, şi continuînd cu site-uri ale unor publicaţii taiwaneze, al BBC-ului sau pagini web legate de mişcarea spirituală Falungong, accesul la mai multe pagini web a fost blocat. Deşi existau zvonuri conform cărora cenzura a făcut subiectul unui acord între CIO şi China, reprezentanţii CIO s-au declarat surprinşi de măsurile luate de autorităţi. Organizatorii au dat asigurări că restricţiile nu îi vor împiedica pe jurnalişti să acopere desfăşurarea Jocurilor.

×
Subiecte în articol: IT