x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TEHNOLOGIE - De la jucărie la partener

TEHNOLOGIE - De la jucărie la partener

de Mihai Manole    |    27 Sep 2008   •   00:00
TEHNOLOGIE - De la jucărie la partener

Pe măsură ce o societate înaintează pe calea progresului tehnologic, robotul îşi face apariţia în tot mai multe domenii. Un alt factor care contribuie la "investiţiile" în robotică îl reprezintă îmbătrânirea populaţiei.



Pe măsură ce o societate înaintează pe calea progresului tehnologic, robotul îşi face apariţia în tot mai multe domenii. Un alt factor care contribuie la "investiţiile" în robotică îl reprezintă îmbătrânirea populaţiei.

Cine s-ar fi gândit cu seriozitate în urmă cu 20 de ani la perspectiva de a construi un computer care să cântărească mai puţin de 1 kilogram, să încapă eventual într-o mapă, să îţi permită să navighezi pe internet de aproape oriunde? Au fost însă vizionari care, chiar dacă nu aveau aceste perspective conturate, au crezut în poţentialul calculatorului. Aşa se pare că se întâmplă în zilele noastre în domeniul roboţilor. Există păreri, potrivit cărora, în următorii 15-20 de ani va exista câte un robot în fiecare casă. Cercetările din domeniu sunt deja destul de avansate pentru ca o astfel de ipoteză să nu pară foarte greu de crezut. Japonezii îşi pun la punct o adevărată societate secundară, a roboţilor. Perspectiva îmbătrânirii populaţiei constituie o motivaţie în plus pentru asiatici de a construi asistenţii robotici umanoizi de care se pare că vor avea atât de mare nevoie în viitor. Americanii se concentrează mai mult pe aspectul practic şi ies în prim-plan cu roboţi pentru curăţarea pardoselilor sau a piscinelor.

Să ne semene

Roboţii umanoizi, în special cei care se deplasează imitând mersul uman, ridică mari provocări în ceea ce priveşte designul şi implementarea funcţionalităţii. Acest fapt îi face însă atractivi pentru cercetările din domeniul roboticii, întrucât aprofundarea acestor aspecte duce la progrese importante în domeniu, este de parere Bruno Siciliano, cercetător în cadrul EURON (Reţeaua Europeană de Cercetare în Robotică). Un exemplu european de robot umanoid este James, la construcţia căruia au lucrat cercetători din cadrul Laboratorului LIRA al Universităţii din Genova. În cadrul proiectului EURON au fost acordate finanţări care s-au finalizat cu o adevărată galerie de roboţi, cu roluri din cele mai diverse, de la cele de ajutor în bucătărie până la unele ceva mai prietenoase, şi anume de a fi un partener de... socializare, informează ICT Results. ARMAR, un robot umanoid care se deplasează însă cu ajutorul unei platforme cu roţi, pune vasele la spălat (se presupune că proprietarul are o maşină de spălat vase), în timp ce Maggie are sarcina de a fi o companie plăcută pentru oameni. "Ea" poate vorbi, recunoaşte vocile, încearcă să înţeleagă semnificaţia gesturilor şi atingerilor celor din jur, folosindu-se în acest sens de senzorii tactili, cei cu infraroşu sau de ecranul touchscreen din zona pieptului.

Jucării

Deşi roboţii sunt priviţi cu mare seriozitate în laboratoarele în care sunt creaţi, succesul lor actual este în mare măsură datorat şi statutului lor de... jucărie. Şi dacă ei devin din ce în ce mai sofisticaţi când vine vorba despre sarcinile practice pe care trebuie să le preia în viitor de pe umerii oamenilor, gradul de complexitate creşte şi când vine vorba despre cât de atractivi pentru copii pot fi ei concepuţi. Un exemplu recent în acest sens îl dau japonezii prin modelul Murataseiko-chan, un robot cu un echilibru care îi permite să meargă "relaxat" pe o bicicletă cu o singura roată, o probă pe care nu prea mulţi dintre noi ar trece-o cu succes. Compania producătoare a declarat că robotul vine în întâmpinarea numeroaselor cereri venite din partea copiilor, care le solicitau să conceapă o parteneră pentru biciclistul Murata, un robot care se bucură deja de succes în rândul tinerilor niponi.

×
Subiecte în articol: IT