x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologie - Implant de cipuri

Tehnologie - Implant de cipuri

de Alexandru Radescu    |    21 Iul 2006   •   00:00
Tehnologie - Implant de cipuri

Vreti sa va faceti asigurarea medicala? Nici o problema, doar ca aveti nevoie de un implant. Un microcip cu date personale. Companii americane deruleaza in spitale un proiect de asemenea implanturi pentru persoane cu maladii grave.

Vazute de multe organizatii religioase drept unul din "semnele Fiarei", implanturile de cipuri in oameni se intind dintr-o zona in alta, dintr-un domeniu in altul: motivatii medicale, acces in cluburi, identificare facila (inclusiv in caz de rapiri, cum au fost situatii in America de Sud). Cel mai nou exemplu vine din domeniul medical, in Statele Unite. O mare companie specializata in asigurari medicale s-a aliat cu un producator de microcipuri pentru a initia un proiect prin care persoane care sufera de maladii grave sa aiba implantat cate un cip de identificare. Astfel, Horizon Blue Cross impreuna cu VeriChip vor incerca sa convinga aproximativ 300 de pacienti ai Hackensack University Medical Center ca e mai bine sa aiba un asemena chip (in bratul drept) in cazul in care sufera o criza si nu mai pot comunica cu personalul medical. Acel mic implantat ar urma sa contina un cod care va fi descifrat de un echipament de la spital, doctorii stiind astfel despre ce caz este vorba, avand repede acces la dosarul medical al pacientului in cauza. Pentru inceput, actiunea se face pe baza de voluntariat (dupa cum au anuntat reprezentanti ai centrului medical) si fara sa fie perceputa vreo taxa.

IN DINTI. Nu cu mult timp in urma, o echipa de oameni de stiinta belgieni de la Universitatea Catolica din Leuven prezenta modul in care se poate implanta o eticheta RFID (Radio Frequency Identification) intr-un dinte. Cercetatorii aratau astfel modul in care pot fi stocate "la indemana" informatii detaliate despre persoana respectiva.

Echipa condusa de Patrick Thevissen a folosit de fapt un dispozitiv care se foloseste deja la animale. Cipul implantat contine informatii legate de nume, nationalitate, zi de nastere etc., pentru ca, in cazul unui "dezastru natural", persoana in cuaza sa poata fi identificata mai usor. Experimentele au aratat ca etichetele rezista pana la temperaturi de peste 450 de grade Celsius iar dintii sunt partile corpului care se "pastreaza" cel mai bine in timp.

×
Subiecte în articol: IT