x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologie - Orice suprafata e sensibila la atingere

Tehnologie - Orice suprafata e sensibila la atingere

de Mihai Manole    |    02 Dec 2006   •   00:00
Tehnologie - Orice suprafata e sensibila la atingere

O alternativa inovatoare la tastatura clasica poate fi... biroul. O noua tehnologie permite transformarea oricarei suprafete intr-una sensibila la atingere prin utilizarea unor senzori acustici.

Cercetatorii europeni au dezvoltat o serie de senzori acustici care transforma orice suprafata intr-o interfata touch-sensitve pentru un computer. Doi sau mai multi senzori sunt atasati pe marginea unei suprafete. Acestia indica pozitia degetului sau, in general, a locului de contact, prin detectarea celor mai amanuntite vibratii. Astfel este creat un touchpad sau o tastatura virtuala pe orice masa, perete sau alta suprafata la indemana.

ACCESIBIL. Sistemul este denumit Tai-Chi (Tangible Acoustic Interfaces for Computer-Human Interaction) si este realizat de o echipa formata din elvetieni, italieni, germani, francezi si britanici. Ming Yang, inginer la Universitatea Cardiff din Marea Britanie si coordonator al proiectului, sustine ca unul din principalele avantaje ale mecanismului este acela ca poti obtine o suprafata sensibila la atingere, foarte intinsa, cu foarte mici costuri. "Tot biroul il poti transforma intr-un mouse-pad", declara el.

SENZORI. Orice suprafata poate deveni sensibila la atingere

TEHNOLOGIE. Senzorii Tai-Chi sunt conectati la un computer care are instalat un program special realizat de cercetatori, prin care se pot recunoaste chiar si doua interactiuni simultan, prin doua metode. Prin una din ele se masoara diferentele dintre timpii necesari vibratiilor pentru a ajunge la doi sau trei senzori. Cealalta metoda are nevoie de un singur senzor si se dovedeste a fi mai exacta, cu o rata de precizie de pana la cativa milimetri. Dar pentru utilizarea acesteia e necesara o calibrare prealabila a sistemului, ca sa recunoasca vibratiile cauzate de contactul din diferite puncte ale suprafetei. Apoi foloseste baza de date astfel obtinuta pentru a identifica punctul de contact. Sistemul ar putea fi utilizat in locurile in care igiena este o cerinta stricta, cum ar fi spitalele. In locul tastaturilor obisnuite, care sunt greu de curatat si transmit cu usurinta microbi, ar putea fi implementat Tai-Chi pe o suprafata usor de dezinfectat. Un neajuns al acestei tehnologii ar putea fi insa gradul de adaptabilitate al utilizatorilor.

×
Subiecte în articol: IT suprafaţă