x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologie - Un robot pentru fiecare

Tehnologie - Un robot pentru fiecare

de Alexandru Radescu    |    24 Iul 2006   •   00:00
Tehnologie - Un robot pentru fiecare

Cunostintele robotilor se inmultesc de la o zi la alta. Devin tot mai "destepti", dar inca le lipseste intuitia.

Inteligenta artificiala este unul din domeniile in care se investesc sume tot mai mari, in proiecte implicandu-se giganti industriali, sectoare militare, organizatii guvernamentale etc. Nu trebuie insa uitati nici pasionatii "independenti" si nici site-urile deschise cooperarii via broadband.

Una dintre directiile din ultimii ani este aceea de a reusi sa-i invete pe roboti sa fie "intuitivi". Pentru unii cercetatori, a programa un robot pentru o serie limitata de actiuni nu mai este o mare provocare.

"Relatia om-robot nu va functiona daca omul trebuie sa spuna mereu robotului ce sa faca. Trebuie ca androidul sa poata sa fie autonom, sa ia singur decizii", spune Raja Chatila, cercetator la institutul LAAS (Laboratoire d’Analyse et d’Architecture des SystImes) de la Touluse si responsabil al programului "Cogniron". Este vorba de un program european de cercetare in care s-au investit peste 8 milioane de euro, dedicat cercetarilor asupra robotilor de companie.

"Sa luam un exemplu: omul vrea sa iasa din camera. Robotul intelege intentia stapanului si se duce sa deschida usa. Daca o deschide doar cinci centimetri inseamna ca a ghicit o intentie, dar nu stie cum ies oamenii pe usa", adauga Raja Chatila. "Cogniron" a debutat in 2004 si fondurile europene se intind pe mai multi ani.

ROBOT ACASA. Pentru Asia, robotul nu este "masinaria simpatica".

E un suflet acolo, care trebuie "integrat" in lumea oamenilor. Ultimul proiect de acest gen al guvernului de la Seul vizeaza "un robot in fiecare casa pana in 2020". Intitulat "ubiquitous robotic companion", proiectul isi propune robotei de companie si de paza la preturi mici.

In Coreea de Sud, conexiunile broadband au cea mai mare acoperire din lume.

PROIECT GUVERNAMENTAL
Potrivit proiectului "ubiquitous robotic companion" in faza test, care va demara in luna septembrie, vor fi disponibili 1.000 de roboti, ale caror preturi variaza intre 1.000 si 2.000 de dolari. Ei vor fi capabili sa faca curatenie, sa aiba grija de animalele de casa, sa le citeasca din diverse carti copiilor si sa identifice musafirii. De asemenea, unele modele vor sti sa adune hainele celor mici, atunci cand acestea vor fi imprastiate prin casa, si sa le puna la locul lor. Dar pentru aceasta va trebui ca articolele vestimentare sa aiba etichete RFID (Radio Frequency Identification).
×
Subiecte în articol: IT