Te-ai gandit vreodata cat de usor ar fi sa poti schimba melodiile din Winamp sau din oricare alt player, fara sa mai trebuiasca sa te ridici din fotoliu? Dar cat de usor ar fi sa faci asta cu mainile tale?
Life Style
Te-ai gandit vreodata cat de usor ar fi sa poti schimba melodiile din Winamp sau din oricare alt player, fara sa mai trebuiasca sa te ridici din fotoliu? Dar cat de usor ar fi sa faci asta cu mainile tale?
In ziua de azi, toata lumea cunoaste avantajele dispozitivelor infrarosu. Cu ajutorul lor poti sincroniza un PDA cu PC-ul, poti transfera fisiere pe mobil si, mai general, poti schimba canalele televizorului. Folosind o telecomanda universala, poti controla toata aparatura audio-video din casa. Dar cu toate ca telecomanda este unul din cele mai folosite dispozitive din casa la nivel zilnic, aceasta are un dezavantaj: poate fi folosita numai pentru electronicele dotate cu un senzor infrarosu. Asa ca am decis sa iti aratam doua cai prin care iti poti construi un senzor IR pentru calculator.
RECEPTORUL
Pentru a-ti construi un receptor infrarosu pentru calculator ai nevoie de cateva cunostinte tehnice de nivel incepator (sa stii sa folosesti un pistol de lipit) si de urmatoarele componente, achizitionate de la orice magazin de electrice:
Senzor infrarosu - 5 RON
Rezistenta de 3,3 kiloohmi - 0,3 RON
Dioda stabilizatoare Zener - 0,1 RON
Condensator fix de 100 nF - 0,5 RON
Port RS-232 - 1,5 RON
Cablu optional de 1 m (3 fire) - 0,7 RON
Chiar daca e prima oara cand vezi o schema a unui circuit, poti cu intuitie sa iti dai seama de asezarea pinilor portului COM si de firele care trebuiesc conectate pe pinii portului.
Pentru o asamblare mai eficienta este de preferat ca lipiturile sa fie facute direct pe pinii portului COM (RS-232), mai ales ca astfel ai posibilitatea de a masca componentele in capacele cu care vine mufa portului COM.
TELECOMANDA
Pentru a putea culege roadele muncii trebuie sa folosesti un soft care sa si interpreteze ceea ce telecomanda transmite receptorului. Avand in vedere ca dispozitivul nu detine un microprocesor, interpretarea si conversia impulsurilor se face cu ajutorul unor programe specializate:
Girder cu IgorPlug - Pana nu demult, Girder era un programel gratuit care actiona ca o interfata software pentru o gramada de dispozitive ce se puteau conecta la calculator. Folosind pluginul IgorPlugXP, distribuit gratuit de un programator ceh, poti folosi orice tip de telecomanda pentru a controla chiar si mouse-ul calculatorului, tastatura sau programele de muzica.
Site program: www.promixis.com
Site plugin: www.cesko.host.sk/
Miriserver - Deoarece Girder este un pic mai greoi ca si interfata, ai putea sa fii descurajat la configurarea acestuia. Aici intervine Miriserver sau Miramar. Fiindca nu este atat de complex, este foarte usor de configurat si poate cel mai indicat pentru uzul zilnic al telecomenzii.
Site: www.sixdots.de/miriserver
WinLIRC - Este o alternativa Open Source pentru controlul telecomenzii si are o documentatie foarte buna, astfel incat daca te impotmolesti poti sa verifici oricand manualele cu care vine acesta, pentru o lamurire. Unele programe ca BS player au deja suport pentru acest soft.
Site: winlirc.sourceforge.net
In ciuda convingerilor initiale, am descoperit ca dispozitivele IrDA folosite pentru a conecta un Pocket PC sau telefon mobil la calculator nu sunt pe aceeasi frecventa cu telecomenzile, la propriu. Telecomenzile folosesc un protocol la o frecventa mai joasa, de 38 Hz, numit CIR (Consumer InfraRed). Pentru a putea crea un dispozitiv pe USB este necesara utilizarea unui microprocesor, pentru a putea folosi la maximum capabilitatile de plug-and-play ale portului.
Citește pe Antena3.ro