România, ca de altfel toată Europa, traversează o perioadă de criză provocată de creșterea puternică a prețurilor la gazele naturale și energia electrică. Vorbim despre o situație greu de anticipat în 2020 când, pe fondul pandemiei de COVID-19, încetinirea puternică a economiei mondiale a prăbușit cererea de gaze naturale și petrol, ducând astfel prețurile la un nivel foarte scăzut. Cum vor evolua în perioada următoare facturile la utilități ține, în mare măsură, de sensul în care va manevra Moscova robinetul de gaze. Oricum, țara noastră nu se află deloc într-o situație confortabilă, dacă avem în vedere că dependența de gazul rusesc a crescut în ultimii ani, iar anul trecut importurile s-au majorat cu 68% față de perioada similară a anului 2020.
În acest context, dezbaterile și schimbul de informații care vor fi prilejuite de sesiunile de dezbateri din cadrul conferinței vor încerca să ofere o perspectivă clară și completă asupra acestui moment care trebuie înțeles, dincolo de starea de criză. Tocmai de aceea, pentru a afla de la sursă în ce situație se află țara noastră astăzi, dar mai ales ce soluții are Guvernul în vedere pentru a sprijini populația și mediul economic după data de 31 martie, când expiră actuala Lege a plafonării și compensării facturilor la gaze și energie, la conferință va participa ministrul Energiei, Virgil Popescu. De asemenea, vor participa oficiali ai autorității de reglementare și supraveghere a pieței de energiei, ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, reprezentanți ai companiilor energetice, dar și parlamentari.
Marea întrebare: la ce să ne așteptăm în 2022
Conferinţa România Inteligentă este structurată pe două sesiuni, iar temele care vor fi abordate vizează atât situația actuală în care se află consumatorii casnici și firmele, punând accent pe identificarea cauzelor specifice României care au amplificat criza facturilor, cât și ce perspective avem. Cum vom evita pe viitor confuziile și erorile care au generat zecile de mii de reclamații și facturi care au trebuit refăcute, dar și care care sunt atribuțiile autorităților de control în aceste situații vor fi două dintre temele de strictă actualitate pentru milioane de români care vor fi dezbătute în cadrul conferinței. Pe de altă parte, împreună cu reprezentanții sistemului energetic și cu cei ai Parlamentului se va analiza și situația pieței de energie sub aspectul funcționalității ei după ce aceasta a fost liberalizată, atât din perspectiva producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor, cât și din cea a consumatorilor care trebuie să plătească facturile. Nu va fi însă neglijat nici aspectul legislativ care a incitat foarte multe discuții în ultimul timp, iar în acest sens în cadrul dezbaterilor se va aborda și problema potențialelor schimbări legislative și de reglementare pentru îmbunătățirea funcționării pieței. La ce să ne așteptăm anul acesta, când vine vorba despre prețul gazelor și energiei electrice, va fi un alt subiect care va fi propus spre dezbatere participanților, în condițiile în care lipsa unei predictibilități tensionează deja mediul economic românesc, iar multe companii au ales să-și sisteze activitatea în așteptarea unui mediu de afaceri mai puțin ostil din perspectiva costurilor.
Proiectul „România Inteligentă” este un nou produs media integrat, cu acoperire 360⁰ (TV, online, print, radio, seminarii și gală - eveniment) despre soluțiile inteligente de servicii publice, de digitalizare în sectorul privat și în cel instituțional, despre alternative moderne și inovative pentru managementul traficului și al deșeurilor sau despre utilizări ale Inteligenței Artificiale și metode de reformare a relației cu cetățeanul/contribuabilul.