x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Raed Arafat: Avem pregătite planuri de mobilizare națională în eventualitatea unui cutremur major

Raed Arafat: Avem pregătite planuri de mobilizare națională în eventualitatea unui cutremur major

de Redacția Jurnalul    |    26 Feb 2024   •   18:09
Raed Arafat: Avem pregătite planuri de mobilizare națională în eventualitatea unui cutremur major
Sursa foto: Antena 3 CNN

Raed Arafat, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a luat parte la Conferința Națională „EȘTI SIGUR, NU EȘTI SINGUR - Asigurarea imobilelor, singura protecție în fața riscului seismic”, organizată luni de postul de televiziune ANTENA 3 CNN, parte a Intact Media Group, și cotidianul Jurnalul în cadrul platformei România Inteligentă, unde a discutat despre nivelul de pregătire al României în caz de cutremur.

„Așa cum am constatat, față de acum zece ani, țara noastră este mult mai bine pregătită atât în ceea ce privește dotarea, cât și desfășurarea exercițiilor. Prevenirea rămâne cea mai eficientă soluție în cazul unui cutremur. Am înregistrat progrese semnificative în intervenție, cu ajutorul fondurilor europene, fiecare județ beneficiind acum de două containere moderne pentru căutare și salvare urbană.

Avem pregătite planuri de mobilizare națională în eventualitatea unui cutremur major, cu echipe din mai multe județe, permițându-ne concentrarea unui număr considerabil de salvatori în zonele afectate.

România este implicată în Mecanismul de Protecție Civilă Europeană, fiind capabilă să ofere ajutor altor țări și să primească sprijin în momente de criză.

Pregătirea cetățenilor este esențială; aceștia participă la numeroase exerciții atât în țară, cât și în afara ei. În plus, avem la dispoziție și resurse canine pregătite, care fac parte integrantă din echipele de intervenție.

Anul trecut, cu sprijinul fondurilor norvegiene, am inaugurat un centru de pregătire pentru salvare urbană, deschis atât românilor, cât și partenerilor străini.

Este important ca fiecare cetățean să înțeleagă că în caz de cutremur, primul responsabil pentru intervenție suntem noi înșine. Astfel, cea mai bună măsură este să fim pregătiți cu truse de urgență, incluzând medicamente, un radio, alimente și apă", a subliniat Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne și Șeful DSU.

×