x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 19 octombrie 1989

19 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    19 Oct 2009   •   00:00

Joi, 19 octombrie 1989, între orele 9:02 şi 10:40 a convorbit cu Constantin Mitea, consilierul de presă. Adjunct al şefului Secţiei Propagandă, Presă, Radio şi Televiziunea a CC al PCR, Mitea trebuie să-şi fi început însă ziua de lucru mult mai devreme. Căci în deprinderile sale intra şi raportul matinal al redactorilor şefi de la ziarele centrale şi judeţene. Avea printre ei reputaţia de "şef cumsecade" ce ştia meserie. Cu unii fusese coleg la Facultatea de jurnalistică de la "Ştefan Gheorghiu", promoţia 1965. Ajuns şef, fapt mai rar, Mitea continua să-i abordeze colegial.

Lunga întrevedere cu Elena Ceauşescu se datora fără îndoială schimbărilor petrecute în Germania de Est. Presa română informase că la plenara CC al PSUG, Erich Honecker a solicitat CC eliberarea din funcţia de secretar general al CC al PSUG, precum şi din funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat al RDG, pe motive medicale. Consilierul cu presa era avizat asupra comentariilor ce se făceau în presa străină despre eveniment. S-a gândit atunci, oare, Tovarăşa şi la nevasta lui Honecker, căţărată în funcţia de ministru al Învăţământului est-german?

Cu Mitea putea să fi discutat şi mersul strategiei alegerii Tovarăşului direct de membrii de partid. În acea săptămână, presa din întreaga ţară difuza ştiri despre adunările de dare de seamă şi alegeri în organizaţiile de partid comunale. Unanim, comu­niştii din mediul rural încredinţau delegaţilor în forul ierarhic superior mandatul realegerii lui Nicolae Ceauşescu în funcţia de secretar ge­neral.

Discuţii pe aceeaşi temă s-au purtat, probabil, şi cu apropiaţii Emil Bobu şi Nicolae Bărbulescu, primiţi împreună la ora 10:45.

După atâtea informări şi consultări nu este exclus să fi mers la Tovarăşul pentru dezbaterea aceloraşi ches­tiuni căci în intervalul 10:53-11:20 la Cabinetul 2 nu este consemnată nici o vizită.     

Şedinţa de lucru la săliţă cu Emil Bobu şi Constantin Radu a ţinut până la masa de prânz (orele 11:20-13:05).

O lungă întrevedere cu Ion Ursu - între orele 16:00 şi 19:45 - a fost programul zilei de după-amiază. Când va merge Tovarăşa să moară puţin, colegii sovietici vor interveni în favoarea acestui om al ei de mare încredere la noile autorităţi.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu