x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 21 decembrie 1989

21 decembrie 1989

de Lavinia Betea    |    21 Dec 2009   •   00:00

O singură notaţie în agenda Elenei Ceauşescu: şedinţa Comitetului Po­li­tic Executiv al CC al PCR, orele  11:15-11:25. Însemnarea aceasta din ziua de joi, 21 decembrie 1989, a fost ultima din agenda ei. Ce-au făcut Ceauşeştii după miting nu s-a consemnat. Cu o zi înainte încă mai funcţionau regu­li­le la Cabinetul 2. Şeful de cabinet consemnase disciplinat orele şe­din­ţelor, intrările şi ieşirile vizitatorilor.

Cu o zi înainte, primul care o vizi­tase fusese Manea Mănescu, ajutorul ei la cârma ţării în absenţa lui Ceauşescu  (ora 9:00-9:03). A fost apoi o lungă şedinţă la săliţă cu Bobu, Mănescu, Curticeanu, Vlad şi Postelnicu  între orele 9:15 şi 11:05.

S-ar putea conchide după asemenea consultări că singură hotărâse cu ce-l vor informa pe Ceauşescu?!

După şedinţă îi primise în biroul ei pe Vasile Bărbulescu şi apoi pe Gheorghe Oprea. Mănescu şi Curticeanu au intrat împreună la ora 12:25. Pe parcursul celor 20 de mi­nu­te de discuţii cu ei, sosise şi Oprea.

45 de minute - pauză. În con­sem­nă­rile agendei. În fapt, vor fi fost telefoane la Timişoara pentru ştirile de ultimă oră înainte de primirea lui Cea­u­şescu. Înainte de a-şi întâmpina soţul pe Aeroportul Otopeni (ora 14:40), mai avusese o discuţie de un sfert de ceas cu şeful cancelariei CC Silviu Curticeanu (orele 13:30 - 13:42) pe parcursul căreia intraseră în birou Lina Ciobanu şi ministrul Turismului, Ion Stănescu.

"Pus în temă", Ceauşescu ţinuse şedinţa CPEx-teleconferinţă  de doar zece minute (orele 17:10-17:20). În particular, Elena Ceauşescu îi mai primise doar pe Ion Ursu şi pe Silviu Curticeanu. Ziua de joi, 20 decembrie 1989 -, ultima zi cu programul mi­nu­ţi­os consemnat în agenda Cabinetului -, se încheiase cu altă şedinţă de lucru la săliţă (de 5 minute!) cu Nicolae Ceauşescu  (orele 21:20-21:25). Cine fusese acolo, ce informaţii şi asi­gu­rări li s-au dat Ceauşeştilor, după moartea lor, cine să fi avut interesul să spună?!  

Joi 21 decembrie, după spusele martorilor, reveniţi de la mitingul ce-i consternase, Ceauşeştii n-au mai ieşit din sediul CC. Seara, Valentin şi Zoe şi-au vizitat părinţii. Amândoi Ceauşeştii au dormit în camerele de odihnă de la cabinetele lor. Ceruseră doar haine de schimb pentru a doua zi: nu se pregăteau de nici o fugă.  

Câteva minute au aterizat la Snagov a doua zi doar cât să dea două-trei telefoane şi - după spusele însoţitorului ei, intervievat de Marius Tucă -, Elena Ceauşescu să-şi ia  "mapa neagră, care era a ei". Mapa în care ţinea cecurile puse pe numele copiilor, lună de lună, de cel puţin 24 de ani.  "Alte valori nu avea, după declaraţia celui care-a refuzat să-şi facă public numele. Cecurile erau la purtător. Parola la fiecare cec era numele copilului. La cecul Zoe era Zoe şi aşa mai departe. Le putea folosi oricine, se putea duce la CEC să ia banii, că avea şi hârtia cu parola între file." Adunase, după spusele martorului, "cam 3,5 milioane de lei" şi voia să găsească o cale de-a transmite copiilor ei acea sumă, imensă în epocă. Dar unde-au ajuns acei bani şi toate bijuteriile ei?! Începând de vineri, 22 decembrie, paginile agendei Cabinetului 2 sunt goale.
Printr-o fulgerătoare reacţie a chi­miei mulţimii, "savanta de renume mondial" devenise "sinistra soţie".

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu