x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 24 iunie 1989

24 iunie 1989

de Lavinia Betea    |    24 Iun 2009   •   00:00

Sâmbătă 24 iunie 1989, Elena Cea­u­şescu a stat exact trei ore la birou (9:25 - 12:25). Timp în care i-a avut ca vizitatori pe Poliana Cristescu, Radu Burciu, Emil Bobu şi Ion Ursu.



Mare parte a timpului a petrecut-o cu Poliana Cristescu (9:25 - 10:15). Într-o anumită parte a întrevederii fusese prezent şi Radu Burciu, şeful secţiei Reprezentare a Gospodăriei de partid (9:40 - 9:52). Neîndoielnic că discutaseră şi spectacolul festiv din seara precedentă prin care Organizaţia Pionierilor din România sărbătorea patru decenii de existenţă. Nu se amintise, desigur, că şi pionierii apăruseră în România ca imitaţie a unui model sovie­tic. Semn al naţionalismului, prin anii '70 intervenise o schimbare în portul cravatei roşii. Pe marginile sale exterioare fusese tivită o panglică tricolor. Cuvântul "pionieri" putea fi astfel înlocuit în fra­zele limbajului oficial prin sintagma "purtătorii cravatei roşii cu tricolor".  

Spectacolul girat de fosta-i noră, îi plăcuse Elenei Ceauşescu. Aşa cum a povestit în memoriile sale lt.col. (r) Dumitru Burlan, ofiţer de contrainformaţii în Direcţia a V-a în 1989, Elena Ceauşescu o remarcase pe Poliana Cristescu tocmai după o astfel de realizare. "La o vizită oficială în judeţul Târgovişte, familia prezidenţială a asistat la un spectacol de pionieri, scrie Burlan. Organizator al festivităţii a fost Poliana Cristescu, cea care răspundea de organizaţiile de pionieri din judeţul Dâmboviţa. Tovarăşei i-au plăcut mult atât spectacolul, cât şi Poliana. A dat indicaţii să fie adusă la Bu­cu­reşti la CC- TC ca să se ocupe de organizaţiile de pionieri din toată ţara. Nicu Ceauşescu era prim-secretar la UTC. Elena Ceauşescu s-a gândit la o apropiere între cei doi. Poliana a fost invitată la vila Primăverii. "Mama mare" (mama Elenei Cea­u­şes­cu) a plăcut-o foarte mult. Zilnic, uneori de două ori pe zi, Poliana venea în obiectiv la "mama mare".    

După spusele tuturor martorilor care-au făcut declaraţii publice, aşa cum o vizita zilnic pe Elena Cea­u­şes­cu după divorţul de Nicu Cea­uşescu, a continuat s-o viziteze asi­duu şi pe "mama mare". "Sociali­za", se pare, mai mult cu puternicele femei din familia prezidenţială decât cu "cadrele" instituţiilor unde de­ve­ni­se persoană însemnată.

×
Subiecte în articol: agenda