x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

8 iulie 1989

de Lavinia Betea    |    08 Iul 2009   •   00:00
8 iulie 1989
Sursa foto: vali buga/

Şedinţa Comitetului Politic Con­sultativ al Tratatului de la Varşovia a continuat. Au fost con­duşi la aeroport şi delegaţii străini, dar la Cabinetul 2 programul de lucru a fost unul de sâm­bătă obişnuită.



A început-o prin a sta la cafea cu Poliana Cristescu (între orele 8:50 şi 9:45). Dineul din seara pre­ce­dentă şi întâlnirile cu Raisa Gorbaciova vor fi fost în centrul dis­cuţiei. Din agenda zilei precedente nu reiese că Elena Cea­u­şes­cu şi-ar fi onorat musafira, în­soţind-o în pro­gra­mul stabilit. Se întâmplase şi în urmă cu doi ani, când o acom­pa­niase până la APACA, abandonând-o „to­va­ră­şelor din industria uşoară".

Din preapli­nul responsabilităţilor de partid, guvern şi ştiinţifice, Elena Ceau­şes­cu nu-şi pierde vremea ca musafira, fusese mesajul sub­în­ţe­les al în­călcării de protocol. Cu o zi înainte şi Ceauşescu îi pă­ră­sise la aeroport pe Gorbaciovi. Su­părat din alte motive, „motivase" şi el treburi prin zonă.

Până la 12:45, la Cabinetul 2 au mai fost primiţi Constantin Ol­tea­nu, se­cretarul CC cu propaganda (de două ori), Victor Ciobanu, ministrul Sănătăţii, Emil Bobu, Ion Ursu şi Vasile Bărbulescu.

În josul celei de-a doua pagini din ziua de 8 iulie 1989 s-au făcut şi următoarele notaţii: Petreşti - orz = 8.543 kg/ ha, grâu = 9.124 kg/ha. Producţii imposibile care urcau comuna în topul mondial al cultivatorilor de cereale. Să înţelegem că şeful de cabinet se interesase, la ce­rerea ei, de victoria consătenilor pe frontul re­col­tării păioaselor? Se putea şi ca acesta să fi fost raportul cum­na­tu­lui Lică Bărbulescu, secretarul cu agricultura. Iar ea să fi cerut confruntarea cifrelor cu raportul primarului comunei natale. Ori să fi transmis că acestea le erau „obligaţiile".

De altfel, deseori îşi făcea datoria de deputat de Argeş, vizitând unităţile agricole din circumscripţia ei însoţită de secretarul CC cu agricultura. Pe „frontul re­coltei", întreg activul de partid era „mobilizat" vara. În astfel de oca­zii însă, doar cumnatul din Scor­niceşti convorbea cu nobi­li­tă­ţile din Petreşti.

×
Subiecte în articol: agenda