x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu Agenda Elenei Ceauşescu – 12 ianuarie 1989

Agenda Elenei Ceauşescu – 12 ianuarie 1989

de Lavinia Betea    |    12 Ian 2009   •   00:00

Ca bună soţie, ea se trezea dimineaţa şi dejuna împreună cu Nicolae Ceauşescu. Deseori el pleca la birou, iar ea mai rămânea acasă să dirijeze menajul.



Aşa a fost şi în ziua de 12 ianuarie 1989, căci primirile la Cabinetul 2 au început la 10 fix.
Constantin Manea şi Nicolae Ibănescu au pus-o, probabil, în temă cu "noutăţile" privind marea sărbătoare ce fusese aniversarea ei.
Să fi stat singură o oră şi un sfert în biroul ei (10:20-11:35), pare greu de crezut. Nu-i era în fire, după mărturiile apropiaţilor, să citească mai mult de câteva rânduri şi pretindea informări de la subalterni. Poate să-şi fi părăsit biroul în acest interval şi să fi mers la Tovarăşul. Instituise un sistem special de informare prin care ofiţerul de pază o anunţa de la poartă când cineva urca spre Cabinetul 1. Se înfiinţa şi ea la el de îndată, nelăsând să-i scape ceva. Să se sustragă acestui obicei, însuşi Nicu Ceauşescu se asigura de-o audienţă la secretarului general "la prima oră". O numea şi el tot "Cabinetul 2", niciodată "mama" în discuţiile cu ceilalţi de la partid. O pauză de cafea cu Poliana Cristescu şi o întrevedere cu Ion Ursu. Apoi o şedinţă de lucru de-un ceas (12:25-13:20) prezidată de Nicolae Ceauşescu pe tema planului financiar pe luna în curs. Prânzul, primirea consilierului de presă Constantin Mitea şi în sfârşit, punctul forte al zilei (16:10-19:05): şedinţă pe teme de cadre într-un cerc mai restrâns prezidat de Tovarăşa, Emil Bobu şi Ghe. Tănase. Conclu­zi­ile finale le-a tras într-un sfert de ceas şi între patru ochi, în biroul ei, cu Emil Bobu.
Şi-a încheiat ziua de lucru la orele 19:20.

×
Subiecte în articol: agenda