x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Incidentele din provincia Kosovo

Incidentele din provincia Kosovo

31 Mar 2009   •   00:00

Agenţia Taniug relatează că la Priştina şi în alte câteva oraşe din Kosovo au avut loc ample demonstraţii ale naţionaliştilor şi separatiştilor albanezi.



Într-un comunicat al Secretariatului federal pentru Afacerile Interne din Iugoslavia în legătură cu situaţia din Kosovo, difuzat de agenţia iugoslavă Taniug, se subliniază că aceste demonstraţii reprezintă o formă de opoziţie organizată, făţişă şi agresivă faţă de înăbuşirea contrarevoluţiei din Kosovo, faţă de aplicarea politicii Uniunii Comuniştilor din Iugoslavia şi amendamentelor constituţionale din R.S. Serbia adoptate recent de cele trei Camere ale Adunării R.S. Serbia.

În zilele de 27 şi 28 martie - se arată în comunicat - în mai multe localităţi din Kosovo au avut loc demonstraţii ostile ale naţionaliştilor şi separatiştilor albanezi, caracterizate printr-un înalt grad de organizare şi pregătire, cu elemente de revoltă armată, unii demonstranţi dovedind deo­sebită brutalitate şi fanatism. Recurgând la acte de vandalism şi distru­geri, demonstraţii au atentat la avutul obştesc şi individual, punând în pe­ricol totodată integritatea fizică a unor cetăţeni, indiferent de naţionalita­te.

O deosebită agresivitate au manifestat faţă de forţele de securitate, fo­losind împotriva lor arme de foc şi alte mijloace. În înfruntările directe care au auvt loc în cele două zile între demonstranţi şi membri ai organelor de ­securitate, doi miliţieni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 25 au suferit răni mai uşoare sau mai grave. În rândul demonstranţilor s-au înregistrat 19 morţi şi 49 de răniţi. În acelaşi timp, organele afacerile interne au arestat 146 dintre demonstranţii cei mai agresivi, împotriva cărora se iau măsurile le­gale.

Agenţia Taniug relatează că, ţinând seama de situaţia creată şi de evoluţia în continuare a eveimentelor, în Kosovo au fost trimise noi forţe de securitate, formate din membri ai organelor afacerilor interne din republicile socialiste ale RSFI şi provincia Voivodina, care, împreună cu organele afacerilor interne din Kosovo, au sarcina de a apăra ordinea constituţională, viaţa şi avutul tuturor cetăţenilor din Kosovo, ordinea publică, liniştea şi obiectivele de interes special pentru societate.

Prezidiul Provinciei Socialiste Autonome Kosovo, întrunit în şedinţă extraordinară, a calificat aceste demonstraţii, ca şi pe cele din zilele precedente, drept atac direct la adresa ordinii constituţionale, a politicii UCI şi a măsurilor speciale instituite de Prezidiul RSFI în vederea stabilizării situaţiei din această provincie.

Pe baza hotărârii Consiliului Executiv al Adunării PSA Kosovo, secretarul provincial pentru afacerile interne din Kosovo a emis un ordin care interzice întruniri în locuri pubice şi deplasarea în grupuri mai mari de trei persoane pe întregul teritoriu al provinciei. Agenţia Taniug informează că Prezidiul RSF Iugoslavia a dispus ca organele de resort să folosească toate mijloacele legale împotriva acelora care se opun măsurilor speciale instituite în Kosovo.
Scînteia, 31 martie 1989

×
Subiecte în articol: kosovo articolul zilei