x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Masa rotundă a opoziţiei

Masa rotundă a opoziţiei

09 Iul 2009   •   00:00

Recent, în Ungaria s-a înfiinţat o nouă organizaţie politică, "Partidul Oc­tombrie Maghiar", care urmăreşte transpunerea în viaţă a "ţelurilor re­voluţiei şi războiului pentru independenţă din 1956".



Vineri, 30 iu­nie a.c., conducerea acestei noi formaţiuni politice a ţinut o conferinţă de presă internaţională la Budapesta, în care Gyorgy Krasso, emigrant maghiar care în prezent locuieşte în Marea Britanie, cunoscut pentru poziţia şi atitudinea lui anticomunistă, a făcut prezentarea acestui partid. Rezultă că este vorba de un partid radical, care îşi pro­pune să acţioneze împotriva "elementelor manipulante din procesul actual de democratizare din Ungaria". După Gyorgy Krasso, unele forţe alternative din Ungaria au acceptat deja această manipulare, participând la negocie­rile "mesei rotunde a opoziţiei" cu PMSU. La 9 iulie.a.c va avea loc prima "conferinţă lărgită" a Partidului Octombrie Maghiar, la Teatrul "Jurta" din Budapesta. Dorim să menţionăm că, din multitudinea de partide şi organizaţii alternative existente în Ungaria până la această dată, "Partidul Octombrie Maghiar" este prima formaţie politică care se declară în mod deschis împotriva comunismului.

Traian Pop
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti,Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 126

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe