x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Tinerii maghiari cereau retragerea trupelor sovietice din Ungaria

Tinerii maghiari cereau retragerea trupelor sovietice din Ungaria

16 Iun 2009   •   00:00

Nota Ambasadei României la Bu­dapesta
Către Ministerul Afacerilor Ex­ter­ne
Tovarăşului Ion Stoian,
Tovarăşului Ioan Totu,

Vă informăm că în seara zilei de 16 iunie 1989, orele 21:00, Uniunea Democrată a Tineretului (FIDESZ) a organizat o demonstraţie de protest în faţa Ambasadei Uniunii Sovietice din Budapesta.

Acţiunea, la care au participat mai multe sute de tineri, a urmărit să atragă atenţia, conform organizatorilor, asupra faptului că, în pofida începerii retragerii trupelor sovie­tice din Ungaria, problema nu poate fi considerată rezolvată, întrucât majoritatea militarilor sovietici continuă să rămână în RP Ungară.

Reprezentantul fracţiunii radicale din cadrul FIDESZ-ului a declarat că nu doreşte ieşirea ţării din Tratatul de la Varşovia, dar pretinde în­ce­perea neîntârziată a negocierilor în acest sens. Toţi vorbitorii au cerut retragerea trupelor sovietice şi fău­rirea unei Ungarii independente şi democrate. Acţiunea organizată de FIDESZ a fost urmărită la faţa lo­cului de un mare număr de ziarişti străini, aflaţi la Budapesta, în ve­de­rea participării la reînhumarea lu Imre Nagy la 16 iunie.

Ambasada URSS a fost păzită de un cordon puternic al poliţiei. Nu s-au înregistrat incidente.
Traian Pop
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p 105-106.

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe