x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 23 octombrie 1989

23 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    23 Oct 2009   •   00:00

Adunări de dare de seamă şi alegeri, Plenara Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, cuvântări, telegrame... Românii au aflat amănunte despre mondialele de gimnastică de la Stuttgart. Vecina din vest a României şi-a schimbat numele în Republica Ungaria.  


10 PENTRU SILIVAŞ
În corespondenţa ce-a trimis-o de la mondialele de gimnastică de la Stuttgart, Ovidiu Ioaniţoaia a povestit astfel tensiunile prin care au trecut campioana Daniela Silivaş şi naţionala de gimnastică a României: "Deşi a intrat pe podiumul de concurs la o oră cu totul nepotrivită pentru ea şi pentru performanţă, luni, la ceasul micului dejun, Daniela s-a dovedit chiar de la debut ceea ce şi e: o campioană între campioane. Ea a executat o săritură de kinogramă, spintecând aerul ca-ntr-o provocare propusă gravitaţiei, după care s-a înfipt în saltea, statuetă elegantă şi maiestuoasă.
Publicul a amuţit. Intuind apoi că a fost martorul privilegiat al per­fec­ţiu­nii, a izbucnit în aplauze, scan­dând fre­netic «Zehn, Zehn». Şi rând pe rând s-au pornit să ţăcăne cele şase table Lon­gines de afişat, ele căzând de acord: 10! 10! 10! 10! 10! 10! (...) Din pă­cate, ceea ce a urmat pentru Dana, ca şi pentru colegele ei, n-a mai avut aceeaşi strălucire din cauze ţinând de ele, dar nu nu­mai. Dacă Aurelia Do­bre, campioana en-titre a ratat paralele re­simţindu-se după un accident de câteva ori operat şi de cele mai multe ori recidivat, Eugenia Popa s-a tre­zit depunctată la bârnă, si­tua­ţie stânjenitoare pe care a trăit-o la ace­laşi aparat şi Daniela Silivaş. Daniela a primit un calificativ ne­per­mis de scăzut, 9,825 de la o arbitră din Noua Zeelandă, riscând chiar ridicolul, ba obţinându-l cu 9,700".          


"CEL MAI IUBIT" ERA CEL MAI URÂT

"Scînteia" a publicat trei pagini cu selecţii din conţinutul telegramelor trimise lui Nicolae Ceauşescu de participanţii la conferinţele de dare de seamă şi alegeri ale organizaţiilor orăşeneşti şi comunale de partid. Dra­gos­te şi recunoştinţă i s-au transmis din mai toate judeţele. Şi fierbinte do­rin­ţă de realegere în funcţia de secre­tar general al PCR. Fa­ţa­dele întreprinderilor şi insti­tu­ţii­lor, străzile şi şo­selele României erau înzorzonate cu pancarte şi lozinci purtând  acelaşi mesaj. "Cel mai iubit" era, în fapt, cel mai urât! Cu simţurile violentate de conti­nua prezenţă a lui Ceauşescu, ro­mâ­ni­lor li se părea că el îi împiedică să trăiască.


ZAMBIA DA, UNGARIA BA
Însemnată, în viziunea politicii de presă din România, a fost ziua na­ţio­nală a Republicii Zambia. Despre schim­bările din republica vecină nu s-a scris nici un rând. Ştirea că pre­şe­din­tele Matyas Szuros a proclamat solemn sfârşitul Republicii Populare Ungare, declarând că ţara se va numi Republica Ungaria a fost cenzurată.
Ştirea că la Budapesta s-a ţinut a 48-a şedinţă a Comisiei permanente a CAER pentru colaborarea în dome­niul statisticii a fost singura referinţă pu­blică la Ungaria din acea zi. Cu amă­nuntul că delegaţia română a fost con­dusă de Nicolae Ionescu, director g­e­neral al Direcţiei centrale de statistică.


LA BUCUREŞTI, ALTĂ "EPOCALĂ" ŞEDINŢĂ
În avanpremiera Congresului al XIV-lea, şedinţele de înalt nivel s-au ţi­nut lanţ. Rând pe rând au fost convocate vârfurile organizaţiilor po­li­tice, de masă şi obşteşti. "Fo­ru­mu­rile" în­sem­nau ceasuri de osa­nale aduse po­li­ticii înţelepte a partidului, în frunte cu genialul suprem. Luni, 23 oc­tom­brie 1989, a fost Plenara Con­si­liului Cul­turii şi Educaţiei Socialiste. Cu re­zul­tatul telegramei pentru Ceau­şescu.


ALŢII AVEAU ŞI SIDA
Deşi în România erau copii şi adulţi infestaţi cu virusul HIV, public nu se declara nimic. Iată o ştire pe temă în ziarul "România Liberă": "Cea mai mare parte a vaccinurilor împotriva Sin­dromului Imunodeficienţei Do­bân­­dite (SIDA), ce sunt în curs de rea­li­zare în lume, au drept obiectiv producerea de anticorpi împotriva proteinelor ce permit virusului vinovat de declanşarea acestei boli să pă­trun­dă în celule umane. De curând a în­ce­put să fie testat un nou astfel de vaccin la Spitralul St. Stephen din Londra (...) Testele de laborator arată că aceas­tă substanţă stimulează producerea de anticorpi care opresc proliferarea virusului amintit". Cum se transmite SIDA, ce simpto­ma­tică şi evoluţie are boala, câţi bolnavi erau în România ... cum să fi spus?!


FĂRĂ CONCURENŢĂ

Învăţătoarea Eva Morjolic din co­mu­na Petrova, judeţul Maramureş, s-a adresat revistei Flacăra cu ur­mă­toa­­rea jalbă contra BTT: "Am in­ten­ţio­nat să organizez în vara ce a trecut, cu elevii merituoşi din comună, o excursie de trei zile în nordul Moldovei, prin intermediul agenţiei BTT Sighetu Marmaţiei. Am strâns deci, o parte din sumă, 8.000 lei, şi i-am depus drept acont. (...) Dar după încasarea banilor agentul Petrovai de la BTT Sighet a uitat de noi. Am virat şi restul sumei de 6.080, dar agentul Petrovai abia şi-a adus aminte. Ne-a amânat şi replanificat de patru ori plecarea. (...). După multă tevatură, suntem invitaţi să ne luăm banii înapoi".  

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei