x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 24 octombrie 1989

24 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    24 Oct 2009   •   00:00

Aproape toate articolele au fost "materiale oficiale", reproduse identic de ziarele centrale şi judeţene, radio şi televiziune. Mii de localităţi rurale au adoptat sate româneşti prin "Operation Villages Roumains". Occidentalii erau convinşi că în urma programului de sistematizare în România erau zeci de mii de sinistraţi. Pentru ei vor veni "ajutoarele".


RAPORT COMANDANTULUI SUPREM
Comandantul suprem al For­ţe­lor Armate ale RSR, Nicolae Ceau­şes­cu, a emis un ordin prin care în ziua de 25 octombrie, de  Ziua Ar­ma­tei, ur­mau să se tragă 21 de salve de artilerie.
Dacă pentru armată Ceauşescu emitea ordine, pentru restul su­flării din România, emitea in­di­caţii. Cu aceeaşi putere de ordin. Iar ceilalţi - de la primul-ministru în jos - i se adresau cu formula mi­litară "permiteţi să raportez".
Astfel că marţi, 24 octombrie 1989, oameni ai muncii din agricultură i-au raportat noi producţii mari la hectar.
Fruntaş la strugurii de masă (26.400 kg la hectar) şi de vin (25.100 kg la hectar) a fost judeţul Buzău. La mere, judeţul Maramureş a raportat 35.100 kg la hectar, iar la pere (30.200 kg la hectar) şi prune (20.150 kg la hectar) primii s-au clasat prahovenii.


IZVORUL STRĂMOŞESC AL CREAŢIEI

Au început, la Ateneul Român, lucrările Plenarei lărgite a Comitetului Central al PCR. Expunerea se­cretarului general a fost transmisă în direct de radio şi televiziune. Printre citatele ce-au "călăuzit" în viitorul apropiat instituţiile şi presa culturală, mai des a fost acesta reprodus: "Aşa cum am subliniat la întâlnirea cu oamenii muncii din domeniul creaţiei literar-artistice din luna mai 1965, sursa cea mai sigură de inspiraţie trebuie să fie poporul, realităţile societăţii noastre socialiste. Să nu se alerge după «ulcioare» străine, chiar dacă sunt poleite cu aur, ci să se bea apă din izvoarele limpezi ce izvorăsc din pământul strămoşesc, să se bea apă vie, dătătoare de viaţă din glia română".


GAZETARI DETAŞAŢI
Ai crede citind ziarele că trei sferturi dintre angajaţii lor sunt în concediu. Căci spaţiul reportajelor, anchetelor şi interviurilor a fost înghiţit de materialele oficiale.
Dar gazetarii sunt în plin proces de "creaţie"! În Bucureşti şi în capitalele de judeţ "concep" telegrame, cuvântări şi adeziuni. În caruselul şedinţelor alegerilor în or­ga­ni­zaţiile de partid comunale, oră­şeneşti, mu­nicipale şi judeţene, al plenarelor diverselor organizaţii, au fost zeci de mii de cuvântători, mii de dări de seamă şi planuri de măsuri. "Pălmaşii" redacţiilor au fost "detaşaţi" în sprijinul secţiilor de propagandă până la finele Congresului XIV.


MI-E FRICĂ SĂ DESCHID!

Bancurile cu Ceauşescu şi omni­prezenţa sa circulau şi printre membrii familiei prezidenţiale. Mihaela Ceauşescu, fiica lui Marin Ceau­şescu, a fost înregistrată la telefon de "organe" povestindu-i unui prie­ten următorul banc: "Un bărbat foarte pesimist stă pe scaun cu privirea aţintită în gol şi gândeşte: Deschid televizorul şi aud: Ieri tovarăşul Nicolae Ceauşescu a vizi­tat... Închid televizorul, deschid radioul... Azi di­mineaţă tovarăşul Ni­colae Ceau­şescu... închid radioul, deschid ziarul... Pe toate paginile citesc: Tovarăşul Nicolae Ceau­şes­cu... Închid ziarul... Am în faţa mea o cutie de conserve. Mi-e frică să o deschid".    


BUN VENIT LUI ELIE WIESEL ÎN LIBRĂRII
Editura Univers a pus în difuzare cărţile lui Elie Wiesel "Noaptea" şi Porţile pădurii" traduse de Bianca Zamfirescu. Laureatul Premiului Nobel pentru pace pe anul 1986, născut pe pământ românesc, a fost prefaţat cu un călduros bun venit de Ion Brad: "Să-i spunem lui Elie Wiesel cu preţuirea deplină ce o merită opera sa, sensul luptei sale, un bun venit în ţara strămoşilor şi ţara părinţilor, care are braţele deschise întotdeauna pentru tot ce înseamnă conştiinţă şi sensibilitate umană, mesaj al prieteniei, al bunăvoinţei şi păcii".     


OPERATION VILLAGES ROUMAINS    
Operaţiunea Villages Roumains a continuat cu succes în Occident. De la începutul anului, mii de comune au adoptat sate despre care-au aflat că vor fi demolate. Occidentalii îşi imaginau o vastă şi fulgerătoare operaţie a buldozerelor şi  mutarea în forţă a ţăranilor în blocurile centrelor de comună.
În realitate, proiectul sistematizării şi modernizării aşezărilor rurale din România se prefigura într-un viitor tot atât de apropiat ca şi coborârea raiului roşu pe pământ. Primarii co­munali nu izbuteau să dea în fo­losinţă "blocurile specialiştilor", nici să introducă reţele de canalizare în centrele de comună.
Occidentalii însă luaseră foarte în serios modernizarea anunţată de Ceauşescu. Convinşi că deja în Ro­mânia erau mulţimi de sinistraţi, vor veni la finele anului cu "ajutoare".


TASS ŞI JENMIN JIBAO
Cel puţin asupra unui subiect erau de acord agenţia sovietică TASS şi cotidianul partidului comunist chinez - poziţia lui Ceauşescu asu­pra socialismului.
Spicuind şi adaptând comentarii şi ştiri din presa străină despre România, paginile de externe ale ziarelor româneşti au citat cele două megainstituţii media despre întâlnirea lui Ceauşescu cu de­le­gaţiile sovietice şi ale unor repu­blici unionale sovietice prezente la TIB 89. "Preşedintele Nicolae Ceau­şescu a arătat (...) că România nu se va întoarce niciodată la capitalism. (...) Tot ce am realizat noi în Ro­mânia, dar şi ce s-a realizat în Uniunea Sovietică şi în alte ţări socia­liste demonstrează cu putere superioritatea socialismului, faptul că numai şi numai socialismul re­prezintă viitorul - nu numai pentru ţările socialiste, dar şi pentru întreaga lume."
Liderii comunişti de la Moscova şi Pekin gândeau la fel în octombrie 1989.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei