x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Bloc nou de garsoniere, cu deficienţe

Bloc nou de garsoniere, cu deficienţe

06 Apr 2009   •   00:00

"Locuiesc, din luna septembrie 1988, pe Strada Bistriţei nr. 15, în blocul H7, scara A, apartamentul 7 – ne scrie cetăţeanul Iordache Broască din municipiu. Blocul respectiv a fost dat în folosinţă cu multe deficienţe, din care enumăr câteva..."



Am răspuns semnalului petentului, deplasându-ne la faţa locului şi constatând o seamă de neregului "la zi". Astfel, uşile metalice de la intra­rea în bloc prezintă defecţiuni, ele ne­pu­tându-se închide. O parte a fe­restrelor de pe casa scărilor nu sunt etanşate, iar la unele lipseşte sticla. Lipseşte, de asemenea, scara metali­că pentru acces la pod, precum şi ca­pacul de blocare a acestuia. În spaţiile destinate, la fiecare etaj, uscătoriilor, nu există calo­ri­fere. Grav este şi că subsolul, la am­bele scări de la blocul (de garso­niere) la care ne referim, este inundat, apa adunată aici, în amestec cu pământ şi resturi ale unor materiale de construcţii, făcând impracticabile spaţiile respective. Nu trebuie omis nici faptul că acumu­lă­rile de apă de la subsol conduc la degradarea fundaţiei clădirii, constituind, în acelaşi timp, surse de poluare, de infecţii...

Cum se explică starea tehnică deplorabilă a acestui bloc, la puţină vreme de la darea sa în folosinţă? Cine se face vinovat de neregulile constatate aici? Câţiva dintre lo­ca­tarii cu care am discutat (între ei aflându-se şi semnatarul scrisorii) ne-au declarat că cele mai multe dintre aceste deficienţe trenează încă de la recep­ţia locuinţelor. Tot de atunci nu func­ţionează aşa cum ar trebui tabloul şi reţeaua electrică de pe casa scărilor. Nu au fost predate efectiv către locatari globurile pentru protejarea becurilor, buşoa­nele de la tablourile electrice, cu toate că din procesele verbale întoc­mite cu locatarii reiese că acestea ar fi fost "predate".

Am făcut apel şi la cele înscrise în anexa nr. 2 a procesului verbal de recepţie, ce-i drept preliminară (anexa nr. 2 se referă la comple­tările şi remedierile pe care constructorii şi instalatorii trebuie să le efectueze într-un timp cât mai scurt). Am reţinut că la data respectivă se impuneau definitivarea şarpantei şi a învelitorii, a pardoselilor din pvc şi a şapelor, fina­li­zarea montării geamurilor şi a unor tencuieli interioare. Mai era vorba de execuţia treptelor de la intrări, completarea jghea­burilor pentru burlane, toate acestea că­zând în sarcina brigăzii nr. 3. În acelaşi timp, brigăzii nr. 1 instalaţii îi revenea obligaţia să echipeze clădirea cu instalaţii şi obiecte sa­nitare, obiecte electrice, precum şi să monteze calorifere, executând, tot­o­dată, vopsitoriile prevăzute prin proiect.

Locatarii s-au mutat aici mai târziu faţă de data recepţiei blocului de garsoniere. Între timp, după cum rezultă din compararea deficienţelor semnalate prin scrisoarea la care ne-am referit şi cele stipulate în anexa nr. 2 a procesului verbal, constructorii şi instalatorii au pus la punct o seamă de lucrări. Altele, însă, urmează să fie finalizate. Numai că atât constructorii, cât şi instalatorii susţin că s-au achitat integral de sarcinile ce le reveneau, consemnate în acea anexă. Iată şi precizările şefului de brigadă:
Ing. Mircea Podoleanu, şeful bri­găzii nr. 3 construcţii-montaj Suceava:
- Am montat o dată geamurile pe ambele scări. Nu ne putem permite să facem cheltuieli suplimentare, reparând ceea ce s-a stricat prin lipsa de grijă a locatarilor.

În final, încercând să dăm ră­spuns întrebărilor formulate în prima parte a articolului ţinem să expri­măm punctul de vedere po­trivit căruia starea tehnică deplo­rabilă a blocului H7 are, între altele, urmă­toarele cauze principale:
1. Lipsa de fermitate, de exigenţă a comisiei care a efectuat recepţia, fie ea şi preliminară. Dovadă - remedierile şi completările care urmau a fi executate de către constructori şi instalatori, cuprinse în anexa 2;
2. Neonorarea integrală de către executanţi a promisiunilor făcute cu acelaşi prilej, precum şi a celor faţă de locatari;
3. Lipsa simţului gospodăresc în administrarea de către locatari a instalaţiilor din bloc, a întregii clădiri, privinţă în care asociaţia de locatari are datoria să acţioneze mai energic prin intermediul şefi­lor de scară, solicitând, ori de câte ori se simte nevoia, sprijinul for­maţiei de întreţinere aparţinând EGLC Suceava.
Gh. Parascan
Zori noi, jud. Suceava, nr. 12288 din 1989

×
Subiecte în articol: special