"Locuiesc, din luna septembrie 1988, pe Strada Bistriţei nr. 15, în blocul H7, scara A, apartamentul 7 – ne scrie cetăţeanul Iordache Broască din municipiu. Blocul respectiv a fost dat în folosinţă cu multe deficienţe, din care enumăr câteva..."
Am răspuns semnalului petentului, deplasându-ne la faţa locului şi constatând o seamă de neregului "la zi". Astfel, uşile metalice de la intrarea în bloc prezintă defecţiuni, ele neputându-se închide. O parte a ferestrelor de pe casa scărilor nu sunt etanşate, iar la unele lipseşte sticla. Lipseşte, de asemenea, scara metalică pentru acces la pod, precum şi capacul de blocare a acestuia. În spaţiile destinate, la fiecare etaj, uscătoriilor, nu există calorifere. Grav este şi că subsolul, la ambele scări de la blocul (de garsoniere) la care ne referim, este inundat, apa adunată aici, în amestec cu pământ şi resturi ale unor materiale de construcţii, făcând impracticabile spaţiile respective. Nu trebuie omis nici faptul că acumulările de apă de la subsol conduc la degradarea fundaţiei clădirii, constituind, în acelaşi timp, surse de poluare, de infecţii...
Cum se explică starea tehnică deplorabilă a acestui bloc, la puţină vreme de la darea sa în folosinţă? Cine se face vinovat de neregulile constatate aici? Câţiva dintre locatarii cu care am discutat (între ei aflându-se şi semnatarul scrisorii) ne-au declarat că cele mai multe dintre aceste deficienţe trenează încă de la recepţia locuinţelor. Tot de atunci nu funcţionează aşa cum ar trebui tabloul şi reţeaua electrică de pe casa scărilor. Nu au fost predate efectiv către locatari globurile pentru protejarea becurilor, buşoanele de la tablourile electrice, cu toate că din procesele verbale întocmite cu locatarii reiese că acestea ar fi fost "predate".
Am făcut apel şi la cele înscrise în anexa nr. 2 a procesului verbal de recepţie, ce-i drept preliminară (anexa nr. 2 se referă la completările şi remedierile pe care constructorii şi instalatorii trebuie să le efectueze într-un timp cât mai scurt). Am reţinut că la data respectivă se impuneau definitivarea şarpantei şi a învelitorii, a pardoselilor din pvc şi a şapelor, finalizarea montării geamurilor şi a unor tencuieli interioare. Mai era vorba de execuţia treptelor de la intrări, completarea jgheaburilor pentru burlane, toate acestea căzând în sarcina brigăzii nr. 3. În acelaşi timp, brigăzii nr. 1 instalaţii îi revenea obligaţia să echipeze clădirea cu instalaţii şi obiecte sanitare, obiecte electrice, precum şi să monteze calorifere, executând, totodată, vopsitoriile prevăzute prin proiect.
Locatarii s-au mutat aici mai târziu faţă de data recepţiei blocului de garsoniere. Între timp, după cum rezultă din compararea deficienţelor semnalate prin scrisoarea la care ne-am referit şi cele stipulate în anexa nr. 2 a procesului verbal, constructorii şi instalatorii au pus la punct o seamă de lucrări. Altele, însă, urmează să fie finalizate. Numai că atât constructorii, cât şi instalatorii susţin că s-au achitat integral de sarcinile ce le reveneau, consemnate în acea anexă. Iată şi precizările şefului de brigadă:
Ing. Mircea Podoleanu, şeful brigăzii nr. 3 construcţii-montaj Suceava:
- Am montat o dată geamurile pe ambele scări. Nu ne putem permite să facem cheltuieli suplimentare, reparând ceea ce s-a stricat prin lipsa de grijă a locatarilor.
În final, încercând să dăm răspuns întrebărilor formulate în prima parte a articolului ţinem să exprimăm punctul de vedere potrivit căruia starea tehnică deplorabilă a blocului H7 are, între altele, următoarele cauze principale:
1. Lipsa de fermitate, de exigenţă a comisiei care a efectuat recepţia, fie ea şi preliminară. Dovadă - remedierile şi completările care urmau a fi executate de către constructori şi instalatori, cuprinse în anexa 2;
2. Neonorarea integrală de către executanţi a promisiunilor făcute cu acelaşi prilej, precum şi a celor faţă de locatari;
3. Lipsa simţului gospodăresc în administrarea de către locatari a instalaţiilor din bloc, a întregii clădiri, privinţă în care asociaţia de locatari are datoria să acţioneze mai energic prin intermediul şefilor de scară, solicitând, ori de câte ori se simte nevoia, sprijinul formaţiei de întreţinere aparţinând EGLC Suceava.
Gh. Parascan
Zori noi, jud. Suceava, nr. 12288 din 1989
Citește pe Antena3.ro