x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Calendar 15 mai (Luni)

Calendar 15 mai (Luni)

15 Mai 2009   •   00:00

● Soarele a răsărit la 5:47, a apus la 20:37 ● Luna a răsărit la 16:34, a apus la 3:32 ● Sărbătoare creştină: Cuv. Pahomie cel Mare; Sf. Ier. Ahilie al Larisiei



S-a întâmplat la 15 mai 1989
● Doi marinari au fost ucişi de o explozie urmată de incendiu, ce s-a produs în sala de maşini a portavio­nului "America", plecat din Portul Norfolk (statul Virginia) în misiune în Mediterană şi Oceanul Indian - a anunţat Marina Militară a SUA. In­cen­diul a putut fi stins înainte de a se în­registra noi victime sau pagube, nava continuându-şi drumul. Nu se cunoş­teau cauzele accidentului, care a survenit pe când portavionul se afla în partea de vest a Oceanului Atlantic.
● La Harare au început lucrările unei reuniuni de experţi însărcinate cu pregătirea conferinţei ministeriale a Biroului de coordonare a mişcării de nealiniere, care s-a desfăşurat în Zimbabwe, la 17 mai. Participanţii au dez­bătut ordinea de zi a conferinţei.
● O expediţie internaţională a ajuns la Polul Nord după ce a străbătut 960 de kilometri, în cadrul unei acţiuni destinate să atragă atenţia asupra pericolului ecologic pe care-l reprezenta distrugerea stratului de ozon din jurul Pământului. Membrii grupului, opt la număr, erau oameni din diferite ţări, care în drumul lor au măsurat, în diverse puncte ale traseului, nivelul de deteriorare a stratului de ozon.


Vremea
Vremea a fost caldă, dar în general instabilă. Cerul a fost variabil, mai mult noros. Au căzut ploi, îndeosebi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice în regiunile nor­dice, vestice şi centrale şi, pe arii mai restrânse, în restul teritoriului. Izolat a căzut grindină, iar canti­tăţile de apă au depăşit 15 l/mp în nord-vestul ţării. Vântul a prezentat unele intensificări de scurtă durată, cu viteze de până la 55 km/oră, mai ales în regiunile vestice şi nord-estice ale ţării, cât şi la munte. Temperatura maximă s-a si­tuat între 18 şi 25 de grade în vestul, nordul şi centrul ţării şi între 24 şi 32 de grade în rest. Minima din cursul nopţii s-a situat, în general, între 8 şi 18 grade. Noaptea şi dimineaţa, pe alo­curi în zonele vestice şi centrale, cât şi în zona de munte, s-a produs ceaţă.
La Bucureşti, vremea a fost caldă şi în general instabilă, cerul temporar noros. S-au creat condiţii favorabile ploii sub formă de aversă şi descăr­cărilor electrice. Vântul a suflat slab până la moderat. Temperatura ma­ximă a fost în scădere uşoară: maxima s-a situat în jurul valorii de 29 de grade, iar minima între 14 şi 16 grade.


TV 15 mai 1989
● 19:00 Telejurnal
● 19:25 Ctitorii ale Epocii de Aur. O nouă stea în salba de lumini. Redactor Lucia Postelnicu
● 19:45 Ştiinţa pentru toţi
Cercetări fundamentale. Fibre op­tice. Transmiterea informaţiei în lu­mea vie. Biotehnologii. "Cimentul" biologic. Telecomunicaţiile viito­rului. Redactor Eugen Roibu
● 20:10 Industria - programe prio­ri­tare. Realizarea exemplară a pla­nului la toţi indicatorii prin mai buna folosire a capacităţilor de producţie
Redactor Alexandru Popescu
● 20:30 Tezaur folcloric. Din cule­gerile lui Anton Pann. Cântecele mun­ţilor cu Lucreţia Ciobanu, Elena Me­rişoreanu şi Puşa Poenaru. Re­dac­tor Marioara Murărescu
● 21:00 Programul de organizare şi modernizare a localităţilor ţării. Pe coordonatele urbanizării
● 21:20 Din lumea capitalului. Do­cumentar. Redactor Florin Mitu
● 21:35 Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie!
● 21:50 Telejurnal
● 22:00 Închiderea programului


Anunţuri
CERERI ŞI OFERTE DE SERVICIU

● Caut femeie externă pentru îngrijire copil sub 1 an, în zona Domenii.
● Centrala Industriei Confecţiilor Bu­cu­reşti încadrează urgent economişti şi planificatori cu studii superioare, cu experienţă în activitatea de investiţii, în condiţiile prevăzute de Legea 12/1971.
● Întreprinderea de stat Decorativa, cu sediul în Strada Latină, numărul 8, Sector 2, încadrează conform Legii 12/1971 următorul personal : arhitect, tâmplari, topitori, şofer.
● Căutăm femeie îngrijire copil 1 an şi jumătate, internă sau externă. Aş­teptăm provincia.
● Caut femeie serioasă pentru cură­ţenie în casă, zona Dionisie Lupu.

VÂNZĂRI
● Vând sufragerie excepţională din panel, furnir negru, covoare olteneşti şi Caramaniu, rochie albă Cotty deo­sebită, scurtă două feţe 42-44.
● Vând BMW model 2002, culoare argintie, an fabricaţie 1976.
● Vând set semeringuri pentru su­pape Lada, originală.
● Vând piese bicicletă semicurse, pie­se bicicletă curse, calorifer electric.
● Vând Yamaha PSS 270, claviatură polifonică sigilată.
● Vând apartament trei camere, vilă, central, termoficare, liber sau prin schimb cu apartament de două came­re, chirie sau proprietate.
● Vând Volvo 1425, stare bună, la preţ convenabil. Aştept provincia.

CUMPĂRĂRI
●Cumpăr frigider mare sau mijlociu, absolut nou.

×
Subiecte în articol: special vand