x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sculptură "magică" din Brazilia

Sculptură "magică" din Brazilia

25 Mar 2009   •   00:00
Sculptură "magică" din Brazilia

În colecţia externă a cadourilor adunate de-a lungul timpului de familia Ceauşescu descoperim şi un dar spectaculos din Brazilia.



Printre portrete, farfurii, vaze colorate şi alte atenţii simbolice regăsim şi o operă de artă care face cel puţin notă discordantă cu celelalte obiecte din colecţie expuse acum la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

O frumoasă sculptură în­fă­ţişând o femeie, totem care poartă amprenta civilizaţiilor precolumbiene, poate părea cel puţin stranie într-o colecţie de cadouri dintre care foarte puţine sunt cu adevărat re­prezentative pentru ţara în nu­mele căreia au fost dăruite. Oferită în cadrul unei vizite oficiale a diplo­ma­ţilor brazilieni sau poate dăruită chiar de unul dintre omologii brazilieni ai lui Nicolae Ceauşescu, statueta a ocupat, pro­babil, vreun colţ mai puţin vizibil printre alte daruri.

Spunem un un­gher mai obscur dată fiind binecu­nos­cuta pudibonderie a Tovară­şu­lui care nu părea să agreeze astel de... forme. Pe de altă parte, sta­tuetele totem sunt renumite ca fiind adu­că­toare de noroc, aşa că, mai golaşă sau nu, femeia din lemn ma­roniu închis putea să vegheze asupra fericirii cuplului prezidenţial. Sau a sănătăţii, bunăstării, sau asupra ce tot ce mai poate veghea o femeie.

În rest, des­pre relaţia României cu Brazilia în timpul "Epocii de Aur" se poate spu­ne că era una destul de fructuoasă, cele două ţări sem­nân­d o serie de contracte şi acorduri economice.

×
Subiecte în articol: special