În sistemul Hidrotehnic nr. 2 Independenţa, din cadrul IEELIF Galaţi, sunt de irigat în anul viitor 36.500 de hectare – ce aparţin consiliilor unice Tudor Vladimirescu şi Iveşti. O suprafaţă destul de mare, după cum aprecia şi ing. Mircea Alexandru, şeful sistemului, pentru care trebuie depuse eforturi susţinute încă de pe acum, astfel ca, atunci când va fi nevoie, la rădăcina plantelor să ajungă cât mai multă apă.
Mai întâi – aşa cum stă binele bunului gospodar – s-a procedat, încă din toamnă (după încheierea campaniei de irigaţii) la inventarierea lucrărilor ce trebuie executate pentru reducerea tuturor instalaţiilor la parametri de funcţionare: s-a stabilit volumul de terasamente care necesită a fi decolmatate din canalele principale de irigaţii la un total de circa 6.000 mc. Faţă de cei 4.000 mc prevăzuţi pentru trimestrul al IV-lea din 1988 s-au realizat 5.400 mc, ceea ce constituie o garanţie că, la acest capitol, lucrările vor fi cu mult devansate. În activitatea de reparaţii peree (a căptuşelilor la canalele cu dale de beton) – ţinând cont că lucrarea e nouă şi că, în general, sistemul s-a comportat bine din acest punct de vedere – nu s-a făcut decât o revizie, fără a necesita intervenţii de anvergură. În ultimul trimestru din anul 1988 se planificaseră să fie supuse reviziilor şi reparaţiilor 82 de agregate de pompare, şi iată că deja sunt gata 87. Adică s-au creat condiţii ca cele 122 existente în toate staţiile să se repare mult mai devreme. Echipa condusă de ing. Radu Petropol, şeful compartimentului electromecanic, contribuie din plin la soluţionarea problemelor ce au un grad mai mare de tehnicitate...
Un capitol aparte însă, care umbreşte activitatea de ansamblu a Sistemului Hidrotehnic Independenţa, îl constituie stadiul reparării echipamentelor de udare. La zi, din cele 4.400 de conducte prevăzute a fi reparate, s-au realizat numai 2.265. Mult prea puţine faţă de posibilităţile existente aici. Cheia acestei probleme, în sensul nerezolvării ei la timp, stă în neaflarea din vreme – de către unităţile agricole cooperatiste – a conductelor. Au răspuns promp la această obligaţie AEI Hanu Conachi (director Costică Săndică), IAS Iveşti (director ing. Sorin Popovici), CAP Buceşti (preşedinte Ionel Corpaci) şi AEIV Independenţa (director ing. Aurel Viorică). În schimb, cooperativele agricole de producţie Piscu (preşedinte Virgil Ţurlea) şi Umbrăreşti (preşedinte Tudorel Druţă) nu au adus încă la reparat nici o conductă, iar CAP-urile Tudor Vladimirescu, Şerbăneşti, Lieşti şi altele nu au finalizat încă această elementară sarcină!? Ce-or fi aşteptat, nimeni nu ştie: fiindcă invitaţii speciale (a se înţelege cele patru-cinci note telefonice transmise) au fost dar... degeaba. Ce se poate face pentru aducerea în grafic a acestei importante acţiuni? Să se transporte grabnic toate conductele şi aspersoarele prevăzute a fi reparate la cele două ateliere special amenajate de Sistemul Hidrotehnic Independenţa, unde pentru urgentarea lucrării s-a organizat lucrul în două schimburi!
Grigore Lazarovici - Viaţa nouă, jud. Galaţi, nr. 13107 din 1989
Citește pe Antena3.ro