x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, reclamaţii: Conducte nereparate la Galaţi

Sugestii, sesizări, reclamaţii: Conducte nereparate la Galaţi

23 Feb 2009   •   00:00

În sistemul Hidrotehnic nr. 2 Independenţa, din cadrul IEELIF Galaţi, sunt de irigat în anul viitor 36.500 de hectare – ce aparţin consiliilor unice Tudor Vladimirescu şi Iveşti. O supra­faţă destul de mare, după cum aprecia şi ing. Mircea Alexandru, şeful sistemului, pentru care trebuie depuse eforturi susţinute încă de pe acum, astfel ca, atunci când va fi nevoie, la rădăcina plantelor să ajungă cât mai multă apă.



Mai întâi – aşa cum stă binele bu­nului gospodar – s-a procedat, încă din toamnă (după încheierea campaniei de irigaţii) la inventarierea lucră­rilor ce trebuie executate pentru reducerea tuturor instalaţiilor la parametri de funcţionare: s-a stabilit volumul de terasamente care necesită a fi decolmatate din canalele principale de irigaţii la un total de circa 6.000 mc. Faţă de cei 4.000 mc prevăzuţi pentru trimestrul al IV-lea din 1988 s-au realizat 5.400 mc, ceea ce consti­tuie o garanţie că, la acest capitol, lucră­rile vor fi cu mult devansate. În acti­vitatea de reparaţii peree (a căp­tuşelilor la canalele cu dale de beton) – ţinând cont că lucrarea e nouă şi că, în general, sistemul s-a comportat bine din acest punct de vedere – nu s-a făcut decât o revizie, fără a necesita intervenţii de anvergură. În ultimul trimestru din anul 1988 se planifica­se­ră să fie supuse reviziilor şi repa­ra­ţiilor 82 de agregate de pompare, şi iată că deja sunt gata 87. Adică s-au creat condiţii ca cele 122 exis­tente în toate staţiile să se repare mult mai devreme. Echipa condusă de ing. Radu Petropol, şeful comparti­men­­tului electromecanic, contribuie din plin la soluţionarea problemelor ce au un grad mai mare de tehnicitate...

Un capitol aparte însă, care umbreş­te activitatea de ansamblu a Sistemului Hidrotehnic Independenţa, îl constituie stadiul reparării echipamen­telor de udare. La zi, din cele 4.400 de conducte prevăzute a fi reparate, s-au realizat numai 2.265. Mult prea puţine faţă de posibilităţile existente aici. Cheia acestei pro­bleme, în sensul nerezolvării ei la timp, stă în neaflarea din vreme – de către unităţile agricole coope­ratiste – a conductelor. Au răs­puns promp la această obligaţie AEI Ha­nu Conachi (director Costică Săndică), IAS Iveşti (director ing. Sorin Popo­vici), CAP Buceşti (preşedinte Ionel Corpaci) şi AEIV Independenţa (director ing. Aurel Viorică). În schimb, cooperativele agri­cole de producţie Piscu (pre­şe­dinte Virgil Ţurlea) şi Umbrăreşti (pre­şedinte Tudorel Druţă) nu au adus încă la re­parat nici o conductă, iar CAP-urile Tudor Vladimirescu, Şer­bă­­ne­ş­ti, Lieşti şi altele nu au finalizat încă această elementară sarcină!? Ce-or fi aşteptat, nimeni nu ştie: fiindcă invitaţii speciale (a se înţelege cele patru-cinci note telefonice transmise) au fost dar... degeaba. Ce se poate face pentru aducerea în gra­fic a acestei importante acţiuni? Să se transporte gra­bnic toate conductele şi aspersoarele prevăzute a fi reparate la cele două ateliere special amenajate de Sistemul Hidrotehnic Independenţa, unde pentru urgen­tarea lucrării s-a organizat lucrul în două schimburi!
Grigore Lazarovici - Viaţa nouă, jud. Galaţi, nr. 13107 din 1989

×
Subiecte în articol: special