x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii sesizări., reclamaţii: IRE, duşmanul spaţiilor verzi

Sugestii sesizări., reclamaţii: IRE, duşmanul spaţiilor verzi

23 Mar 2009   •   00:00

Adiacentă Străzii Al. Russo din Piatra-Neamţ, continuă să existe insula de beton. Aşa cum am mai spus într-un număr mai vechi al ziarului nostru, insula s-a născut întâi pe planşetele proiectanţilor, apoi s-a realizat la scară 1/1 prin efortul lăudabil al constructorilor o întindere cenuşie, încadrată de frumoase blocuri tip E, cu locatari care, când vor să vadă cum arată frunza şi iarba, n-o pot face privind pe fereastră.



Spaţiul fiind închis, zgomotul reverberează ca într-o cutie de rezonanţă, putând fi uşor inventariate nun umai strigătele şi con­versaţiile mai aprinse, ci chiar strănuturile şi accesele de tuse ale viroticilor. Şi tocmai aici, printr-un ciudat joc al întâmplării, se află sediul IRE. Şi ce-i cu asta? - veţi spune. Că doar IRE nu lucrează aici cu ciocane pneumatice, nici cu forje sau maşini de debitat tablă. Aici, cel mult, se vorbeşte la telefon. Ine­xact! Aici se mai află un dispecerat care operează cu maşini telescopice, autocamioane, un laborator PRAM, un autocamion ARO cu motor Diesel şi cu tot felul de alte utilaje care vin şi pleacă. Un clocot nonstop de 24 de ore din 24, cu momente de vârf şi de aparentă acalmie, care te poate băga în spital. E drept că toată această mişcare de forţe ar putea fi dirijată altfel, dincolo de spaţiul incriminat, dar în acest caz ar dispărea mărul discordiei.

Şi unde nu e confruntare nu e progres. Aşadar, între locatarii, care vor linişte şi IRE, care vrea să-şi rezolve problemele de producţie, s-au ivit discuţii. Discuţiile, în loc să ducă la rezolvări, au degenerat în animozităţi. Pornind de la premisa că argumentul muncii acoperă orice, cei de la IRE au intensificat zgomotele. Când duduiturile şi vibraţiile (betonul întins între construcţii face masă comună cu plinta blocurilor) nu par a fi suficiente, se completează cu strigăte şi înjurături în domeniu în care un anume maistru Lăcătuşu pare a fi solist de coloratură. Chiar şi în acest stadiu al ostilităţilor, locatarii s-au rezumat la plângeri, reclamaţii şi scrisori ultimative, la care s-au primit tot felul de răspunsuri pozitive care n-au rezolvat nimic. Mai nou, zgomotelor li s-au adăugat gazele de eşapare ale unor motoare lăsate în funcţiune. În replică, unul dintre locatari a inventat o sirenă cu care speră să facă pe cei de la IRE să-şi ia lumea-n cap. Nu şi-au luat-o, ci au întrerupt alimentarea cu energie electrică, reducând sirena la tăcere.

Consiliul popular al municipiului, într-un răspuns la una dintre scrisorile locatarilor din această zonă, a stabilit o serie de măsuri care, dacă s-ar fi aplicat efectiv, ar fi rezolvat această situaţie. Numai că nimic din toate acestea nu se vede pe "insula de beton". Nu se vede, dar... se aude.

Oare din toată povestea să rămână doar zgomotul? Aşteptăm o reacţie serioasă din partea municipalităţii, a conducerii IRE.
D.B.
Ceahlăul, jud. Neamţ, nr. 2.694 din 1989


×
Subiecte în articol: special