x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, reclamaţii: La alimentarele gălăţene zăceau stive de lăzi, navete, cutii, sticle şi borcane

Sugestii, sesizări, reclamaţii: La alimentarele gălăţene zăceau stive de lăzi, navete, cutii, sticle şi borcane

09 Feb 2009   •   00:00

Aducem din nou problema ridicării ambalajelor din reţeaua comercială, problemă care face obiectul preocupărilor stăruitoare din partea organelor locale competente. Ea este motivată de faptul că, în magazinele alimentare şi de alimentaţie publică, în cele ale ICSLF şi Agrocoop există un impresionant număr de lăzi din lemn şi plastic, navete de tot felul, boxaleţi şi butoaie înregistrate în soldul unităţilor.



Acestea sunt atât pline cu sticle şi borcane, gata pregătite pentru a fi expediate, cât şi goale. Deci, şi într-un caz, şi altul, mari valori stau imobilizate, fără miş­care, care aşteaptă – unele de timp îndelungat – să fie repuse în circui­tul economic.

Numai la un singur magazin alimentar, nr. 208 din Ţiglina I, se aflau ambalaje în va­­loare de 600 mii de lei. Aici, practic, magazia destinată depozitării măr­furilor, cât şi chioşcul de preluare a sticlelor şi borcanelor de la populaţie erau blocate. Şeful ma­ga­zinului motivează această situaţie prin rulajul mare de marfă care, desigur, generează şi ambalaje. Mai mult chiar, în anul precedent, respectiva unitate, cât şi altele au restituit la ICRA un număr mai mare de sticle şi borcane decât cel primit, surplusul provenind din preluarea acestora de la populaţie. E bine că cetăţenii înţeleg să predea la schimb de marfă şi numerar sticlele şi borcanele din gospodăriile personale, e la fel de bine că magazinele alimentare le preiau. Problema care se pune însă, şi ce nu şi-a găsit rezolvarea deplină, este ridicarea lor operativă. Această importantă sarcină nu intră numai în atribuţiile exclusive ale ICRA, cu toate că deţine ponderea în apro­vizionarea cu mărfuri alimentare ale comerţului.

În magazine (alimentare, de alimentaţie publică, de desfacere a legumelor şi fructelor) am întâlnit ambalaje ce trebuiau ridicate atât de ICRA, cât şi de ICSAP, Fabrica de Bere, ILF, ICSLF şi Agrocoop. De asemenea, în reţeaua comercială, îndeosebi de alimentaţie publică, există ambalaje ale unor furnizori din ţară, de ridicarea şi expedierea cărora răspunde ICSAP. O altă problemă ce ne-a reţinut atenţia este aceea a lăzilor şi navetelor goale, fără sticle şi borcane pe care ICRA, în mod justificat, nu le poate primi. Din păcate, stocul acestor lăzi este de ordinul miilor înregistrate în gestiunea unităţilor. Un alt aspect întâlnit, care pur şi simplu ne-a trezit nedumerire, este cel al ambalajelor aşa-zise fără valoare. Un termen inacceptabil după opinia noastră, pentru că nu este admisibil ca lăzi din lemn şi carton presat, cu rame de fag, să fie declarate fără valoare şi destinate… focului!? Această "metodă" ce vădeşte lipsa simţului gospodăresc se practică atât în unităţi alimentare, cât şi de alimentaţie publică.

În sfârşit, revenind la problema ce interesează în mod deosebit – ridicarea operativă a amblajelor – am constatat, cu prilejul raidului efectuat, că de câteva zile Consiliul Popular Municipal Galaţi, împreună cu întreprinderile comerciale, desfăşoară o amplă acţiune pe această linie, fiind mobilizate nu­me­roase mijloace de transport ale ICRA, sprijinită de ICSMA şi ICSAP. Preluarea urgentă a ambalajelor, a materialelor refolosibile şi introducerea lor în circuitul economic impun, însă, pregătirea cores­punzătoare a acestora, sortate şi reparate, aduse cât mai aproape de mijloacele de transport, pentru uşurarea operaţiilor de încărcare şi expediere a lor în depozite. Este mecesar însă ca acţiunea să nu fie de moment, ci să se imprime un caracter permanent, încât să se realizeze o circulaţie rapidă a ambalajelor de la depozitele de măr­furi în unităţile de desfacere şi de aici, pe drumul cel mai scurt, la furnizor.
Demostene Bourceanu / Viaţa nouă, jud. Galaţi, nr. 13.116 din 1989

×
Subiecte în articol: special