x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Sa fie cu sanatate!"

„Sa fie cu sanatate!"

09 Apr 2004   •   00:00
„Sa fie cu sanatate!"

Porunca Domnului de sacrificare a mielului de Pasti a fost indeplinita de crestini pana in zilele noastre.

„Domnul a zis lui Moise: In ziua a zecea a acestei luni, fiecare om sa ia un miel de fiecare familie. Sa fie un miel fara cusur, de parte barbateasca, de un an. Sa-l pastrati pana in ziua a patrusprezecea a lunii acesteia si toata adunarea lui Israel sa-l junghie seara. Sa ia din sangele lui, si sa unga amandoi stalpii usii si pragul de sus al caselor unde il vor manca. Sangele va va sluji ca semn pe casele unde veti fi. Eu voi vedea sangele, si voi trece pe langa voi, asa ca nu va va nimici nici o urgie" (Vechiul Testament). Monica Andrei La cativa kilometri de Bucuresti, aproape de Popesti Leordeni, dupa ce treci de muntii de gunoaie pe care-i gasesti la orice iesire din oras, si mergi cateva minute pe un drum de pamant, dai de stana lui Ghita Hristu. Mirosul de animale te ameteste putin, dar incepi sa te obisnuiesti dupa ce ajungi in mijlocul mieilor. Sunt peste 500, iar venirea noastra ii face sa se adune in jurul aparatului de fotografiat. Sunt fascinati de obiectiv. „M-am nascut intr-o familie de ciobani aromani. Am peste 1.500 de oi si miei. Am mostenit stana de la tata. Parintii mei s-au nascut in Macedonia si au venit in Romania prin 1930. Am avut multe probleme, mai ales pe timpul comunistilor. Pana la urma am scapat cu viata. Sunt la a patra generatie de ciobani, dar nu mai am pe cine sa las in locul meu. Nici un copil n-a vrut sa-mi urmeze meseria", incepe sa ne povesteasca nea Ghita in timp ce alege un miel pentru a ne arata care este ritualul sacrificarii. „Mielul asta are un frate geaman. Ii cunosc pe toti. Si oile se cunosc intre ele dupa voce".

Miel umflat cu gura

Mieii incep sa se agite si sa tipe. Se apropie ora cand mamele lor se intorc de la pasunat. Pentru a avea carnea gustoasa de Pasti ciobanii nu trimit mieii la pascut, ci ii hranesc doar cu cereale si ingrasaminte. „Haideti sa-l taiem pana cand se intorc oile". Incepe sacrificarea. Mi-e greu sa asist, asa ca-l rog pe nea Ghita sa-mi spuna ce se intampla. „Se taie la gat, apoi se umfla cu o teava de plastic pentru a se jupui mai bine si a iesi carnea curata. Acum ne-am modernizat, pe vremea cand eram mic suflam cu gura. In final se scoate blana. «Sa fie cu sanatate!», asa se spune la noi dupa ce mielul este sacrificat". Dupa ce se jupoaie, blana este pusa la sarat si apoi este vanduta la centrele de prefabricare.

Oile se cunosc dupa miros

Cand treaba era aproape gata, cainii incep sa latre, semn ca oile se intorc de la pascut. Cei mai agitati au fost mieii care au vrut cu orice pret sa iasa din tarc si sa se duca in intampinarea mamelor. Lucru care se si intampla, in cateva secunde trezindu-ne in mijlocul a peste o mie de oi.

„Oile se inteleg intre ele la fel ca si oamenii. Noi auzim doar, bee, bee, dar in spatele acestor sunete se afla mesajele lor. Se diferentiaza prin voce si prin miros. De multe ori avem senzatia ca sunt la fel, dar ne inselam".


Arabii se roaga inainte de a taia mielul

Ritualul sacrificarii mielului la romani nu este unul special. In afara de o urare spusa de ciobani, nimic nu iese din comun. La arabi insa lucrurile stau putin altfel.

„Cand vin la mine la stana, arabii au un obicei aparte. Niciodata nu ne-au lasat sa le taiem mieii sau oile. Vor ca animalele sa fie sacrificate cu mana lor, iar inainte de a le taia se aseaza in genunchi si spun o rugaciune. Numai ei o inteleg. Intr-o zi i-am rugat sa-mi traduca rugaciunea, dar n-au vrut. E un secret de-al lor", ne spune Ghita Hristu.

Simbol al nevinovatiei

Sangele unui miel jertfit, fara a i se frange insa oasele, a salvat pe primii nascuti din neamul lui Israel, amenintati de ucidere in Egipt. De atunci, evreii jertfesc mielul la Sarbatoarea Pastilor, obicei care s-a transmis si la crestini. In acceptia crestina, mielul nevinovat si salvator este simbolul lui Iisus care, pentru mantuirea oamenilor, S-a jertfit pe Cruce, fara a I se zdrobi oasele. Insusi Iisus foloseste cuvantul miel in sens figurat, ca simbol al blandetii si nevinovatiei care trebuie sa caracterizeze pe orice adevarat crestin.


CONTINUARE: Oua inchistrate ca la Dumbravita

×
Subiecte în articol: special