x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Evenimente astronomice inedite. Când va avea loc Superluna Albastră

Evenimente astronomice inedite. Când va avea loc Superluna Albastră

de Redacția Jurnalul    |    17 Aug 2024   •   00:40
Evenimente astronomice inedite. Când va avea loc Superluna Albastră
Sursa foto: Hepta

Luna plină va avea lor pe 19 august 2024, evenment supranumit și Superluna Albastră.

Această Lună plină mai poartă denumirea și de Luna Sturionului, Luna Roșie, Luna Porumbului, Luna Orzului sau Luna Câinelui.

Luna va fi mare pe cer timp de trei zile, de duminică până miercuri dimineața. Însă Luna plină va fi doar în noaptea de 19 august.
Aceasta va fi și o Superlună. Acesta este un termen creat de astrologul Rochard Nolle, în 1979 și se referă la o Lună plină sau nouă care are loc atunci când Luna se află la o distanță de minim 90% din distanța cea mai apropiată de Pământ. Din moment ce Luna nouă nu este atât de vizibilă, știm mai mult de Superlunile pline. Acestea sunt considerate cele mai mari și luminoase Luni pline din an.

Superluna albastră din 2024 va fi prima din cele 4 Superluni consecutive din acest an. Celelalte vor avea loc în septembrie și octombrie.

În pofida denumirii, Luna nu va avea o nuanță albastră. Experții cred că denumirea vine dintr-o veche expresie britanică, care ar însemna „Luna trădătoare” pentru că ar fi dus la dificultăți în stabilitatea Paștelui și postului.

Din anii 1940, termenul de Luna albastră a fost folosit pentru cea de-a 2-a Lună plină dintr-o lună care are două astfel de fenomene.

Potrivit Almanahului Fermierilor din Maine, anumite triburi numeau Luna plină din SUA - Luna Sturionului, pentru că peștii erau prinși mai ușor în această activitate.

Cele mai multe tradiții legate de Luna plină se găsesc în emisfera nordică.

Citiți și Pământul a fost lovit de o furtună geomagnetică severă G4. Pot exista perturbări ale sateliților, rețelelor electrice și sistemelor de comunicații radio

Superluna albastră din 2024 coincide cu festivalul hindus Raksha Bandhan, care sărbătorește legătura dintre frați și surori.

Alte evenimente astronomice inedite 

În emisfera nordică, vara se apropie de final și zilele devin din ce în mai scurte. Echinocțiul va avea loc pe 22 septembrie 2024.Pe cer se văd și Perseidele, una dintre cele mai cunoscute ploi de stele.

Perseidele se caracterizează prin meteoriții rapizi și luminoși. Aceștia provin din constelația Perseu. Constelația este vizibilă pe cer în partea de nord vest, după ora 12 noaptea. În aceeași parte a cerului vor fi vizibile și galaxia Andromeda, deasupra Perseu, și Pleiadele, deasupra Marte și Jupiter.

Deși apogeul Perseidelor din 2024 a avut loc în noaptea de 11 spre 12 august, ploaia de stele va fi vizibilă până pe 1 septembrie, potrivit useit.ro.

Citiți și Ce semnificație au cifrele din viața ta: Numerologia explicată

„Stelele căzătoare” – care sunt, de fapt, meteoriți – intră în atmosfera Pământului la o viteză de 37 de mile pe secundă. Paer să provină din constelația Perseu, din partea nord-estică a cerului, așa cu

×