x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aeroportul Kogălniceanu: oameni şi câini

Aeroportul Kogălniceanu: oameni şi câini

de Marina Constantinoiu    |    Emilia Sava    |    02 Apr 2008   •   00:00

• 18:03 Dacă în cursul dimineţii am ascultat un discurs al preşedintelui american adresat tuturor participanţilor la summit-ul NATO de la Bucureşti, cu ceva aplecare spre România, conferinţa de presă care a urmat întâlnirii de la Neptun între preşedintele George W. Bush şi omologul său român, Traian Băsescu, n-a adus României nici o veste bună.


Pregătirile pentru primirea celor doi preşedinţi pe aeroportul internaţional Mihail Kogălniceanu au fost exterm de riguroase. Încă de la primele ore ale dimineţii, măsurile de control şi securitate au fost drastice, inclusiv pentru angajaţii bazei aeriene civile. Cîmpurile din zonă au fost împânzite de jandarmi, poliţişti şi ofiţeri SPP. La aeroport, verificările au fost făcute sub stricta supraveghere a agenţilor americani şi a câinilor special antrenaţi. Lunetiştii s-au postat pe acoperişul aeroportului, iar elicopterele au survolat zona.


BUTONI DE PROTOCOL.  Două coloane oficiale au fost pregătite pentru şefii de stat sosiţi pe aeroport la o diferenţă de cîteva minute. Primul sosit a fost Traian Băsescu, venit împreună cu soţia, care s-a retras în salonul roşu al aeroportului pînă la aterizarea Air Force One. George W.Bush, însoţit de Laura, a coborît pe covorul roşu, iar consoarta sa a fost întîmpinată cu un buchet de flori. După un scurt ceremonial ţinut de Garda de Onoare, cei doi şefi de stat au fost preluaţi de maşinile pregătite să intre în colonele oficiale. Preşedintele american i-a oferit prefectului Constanţei o pereche de butoni cu însemnele Casei Albe şi a plecat în maşina blindată adusă special pentru a-l transporta. În acelaşi timp, coloana care îl însoţea s-a îndreptat spre pista aerodromului militar Mihail Kogălniceanu. Coloana oficială a preşedintelui român a ieşit pe drumul principal al aeroportului civil şi a prins viteză pentru a ajunge la Neptun, unde urma să aibă loc întrevederea bilaterală.


DINCOLO DE BLINDAJ. Între timp, autorităţile constănţene şi forţele de ordine au oprit circulaţia la DN2A şi DN 39 , dar şi pe principalele bulevarde din oraşul constanţa, traseul ales fiind identic cu cel urmat la repetiţia generală avută cu două zile înainte. Constănţenii care au rămas blocaţi pe trotuare au rămas curioşi să vadă trecerea coloanelor oficiale şi s-au pregătit să fotografieze trecerea lor. Oprirea circulaţiei în oraş a generat o linişte deplină prin municipiu şi doar la trecerea oficialilor au putut fi auzite sirenele sau elicopterele. Preşedintele Traian Băsescu i-a salutat din mers pe constănţeni şi, ieşit ieşit pe geam, le-a zâmbit şi le-a făcut cu mîna, spre deosebire de George W. Bush, care a transmis salutările din spatele geamurilor închise. După vizita la Neptun, cei doi preşedinţi au fost aşteptaţi, înainte de decolare, de un contingent de militari americani de la baza militară Mihail Koglăniceanu. Cei doi şefi de stat s-au fotografiat cu militarii şi ulterior s-au îndreptat spre Bucureşti.


Fâssssss…Rămânem cu vizele

Dacă în cursul dimineţii am ascultat un discurs al preşedintelui american adresat tuturor participanţilor la summit-ul NATO de la Bucureşti, cu ceva aplecare spre România, conferinţa de presă care a urmat întâlnirii de la Neptun între preşedintele George W. Bush şi omologul său român, Traian Băsescu, n-a adus României nici o veste bună. Şi vorbim aici în special despre chestiunea menţinerii obligativităţii vizelor de intrare pe teritoriul SUA pentru cetăţenii români, a căror ţară este de acum membră NATO şi a Uniunii Europene. Bush a declarat că ne înţelege "frustrarea”, ba chiar a repetat asta de câteva ori, pentru a ne intra bine în cap că suntem cam cârcotaşi, dar ne-a lăsat cu ochii în soare şi aşteptarea până în pânzele albe. Şi asta, în condiţiile în care militarii români luptă de la egal la egal cu cei americani în Afganistan şi Irak...

Bush a promis, însă, că americanii vor colabora cu românii pentru "îmbunătăţirea situaţiei”. Traian Băsescu a notat, în context, că în scurt timp vor demara mecanismele bilaterale în acest sens.

În rest, conferinţa de presă a celor doi preşedinţi a repetat aceleaşi idei pe care cei doi le-au enunţat în zilele antemergătoare summit-ului, cu accent pe relaţia cu Federaţia Rusă, căreia i s-a repetat că "trebuie să ieşim din retorica Războiului Rece”. "România are o abordare relativ simplă legat de relaţia cu Rusia”, a declarat şi preşedintele Traian Băsescu, adăugând că toate ţările, în mod deosebit cele foste comuniste, dar mai ales Rusia, trebuie să iasă din logica Războiului Rece. "Fiecare stat independent este liber să aibă opţiunile lui, nimeni nu poate avea drept de veto asupra opţiunilor lui', a subliniat preşedintele Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: eveniment