Anul 2018 se anunță unul plin de evenimente festive sau mai puțin fericite la Administrația Prezidențială. Instituția condusă de Klaus Iohannis a încheiat, săptămâna trecută, cu o companie privată, un contract în valoare de peste 280.000 de lei, având ca obiect achiziția de flori tăiate și plante decorative. Acestea urmează să fie folosite de Președinție atât cu ocazia unor festivități, cât și cu prilejul unor evenimente funerare. Conform contractului încheiat, furnizorul de plante va trebui să fie la dispoziția Administrației Prezidențiale nonstop, în orice zi calendaristică din acest an, și, mai ales, la orice oră din zi. În urmă cu doi ani, Administrația Prezidențială a alocat alte 300.000 de euro, achiziționând un sistem de irigare a vegetației din curtea Palatului Cotroceni.
Investiția în flori, plante decorative și coroane funerare a fost gândită de aparatul de lucru al Președinției României încă de la sfârșitul anului trecut, când instituția condusă de Klaus Iohannis a postat pe SEAP (Serviciul Electronic al Achizițiilor Publice), un anunț prin care preciza că dorește să achiziționeze, prin procedură de selecție simplificată (deci fără licitație), flori tăiate, aranjamente de flori și plante decorative. Din același anunț de participare, mai rezultă faptul că Administrația Prezidențială s-a arătat dispusă să cheltuie, în 2018, pe acest tip de servicii, aproape 240.000 de lei fără TVA.
Selecția de oferte, prin procedură simplificată, s-a derulat în data de 23 ianuarie 2018, la Palatul Cotroceni, fiind analizate două oferte depuse. În cele din urmă, a fost selectată oferta depusă de compania bucureșteană SC Eqinox Exclusiv Concept SRL, care a solicitat un preț de 236.486 de lei fără TVA, ceea ce înseamnă 281.418,34 de lei cu TVA inclus (62.573,4 euro). Contractul a fost împărțit pe trei loturi, fiecare fiind atribuit acestei comanii.
La dispoziția Președinției 24 de ore din 24
Din caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, întocmit de o angajată a Administrației Prezidențiale, pe nume Aurelia Burcea, reiese faptul că Președinția României intenționa achiziționarea de flori tăiate, material horticol, plante decorative, coroane funerare și jerbe, pentru tot anul 2018. Scopul declarat al achiziției îl reprezintă “asigurarea activităților curente și de protocol ce au loc la nivelul Adminitrației Prezidențiale”.
În acest sens, Președinția României estimează că, pentru anul în curs, va avea nevoie de 83 de tipuri de flori și material horticol, în cantități de la 10, la 3.000 de bucăți. Spre exemplu, instituția în cauză estimează că, în 2018, va comanda 2.050 de fire de Ruscus de Olanda, 3.000 de fire de trandafir sau 1.000 de fire de Eustoma. Florile trebuie să fie de calitatea impusă de protocolul Președinției, în sensul că să fie proaspete, ambalate corespunzător, să nu înghețe și să nu se deshidrateze. Cererea florilor se va face pe bază de comandă, la sediul Președinţiei, în orice zi calendaristică și la orice oră, iat termenul de livrare, în mod obișnuit, va fi la 24 de ore de la primirea comenzii. În situații de urgență, acest termen este de o oră de la transmiterea comenzii.
De asemenea, Administrația Prezidenţială mai estimează că are nevoie, în 2018, de 39 de tipuri de plante decorative. Acestea, de asemenea, trebuie să fie proaspete și de calitate. Aceste plante pot fi cu flori sau doar cu frunze și trebuie livrate în ghivece. Termenul de livrare este același ca și în cazul florilor tăiate. La acest capitol, autoritatea contractantă estimează că va avea nevoie, printre altele, de 500 de plante Hyacinthus cu înălțimea de 10 centimetri, de 350 de bucăţi a câte două fire de Phalaenopsis sau de 220 de bucăți de Spathiphyllum, cu lungimea de 40-60 de centimetri.
Interes deosebit pentru coroane și jerbe
Firma selecționată săptămâna trecută trebuie să se afle nonstop la dispoziția Administrației Prezidențiale și pentru momente funeste. În acest sens, Președinția achiziționează, prin lotul al treilea al contractului încheiat, coroane funerare și jerbe. Acestea se compun, potrivit caietului de sarcini, din flori, frunze, ramuri de brad, suporți, sârmă și bețe de formă ovală sau din flori, frunze și suport cu bețe de formă rotundă. Ambele variante sunt prevăzute cu lentă din mătase tricoloră, cu ciucuri de culoare aurie în partea de jos, pe care se va scrie mesajul cu autocolant imprimat la cald, de culoare aurie.
Culorile florilor din care sunt lucrate coroanele urmează a fi stabilite în funcție de evenimentul la care vor fi folosite. Aceste produse nu se livrează la Palatul Cotroceni, ele urmând a fi ridicate de personalul Președinției de la furnizor, cu termen de predare de 24 de ore în situații uzuale și de maximum două ore în situații de urgență.
În 2018, Administrația Prezidențială estimează că va avea nevoie de 15 coroane ovale cu câte 300 de fire de garoafe, 7 coroane ovale cu câte 200 de fire de garoafe, 10 coroane rotunde cu câte 161 de fire de auturium și trandafir, 10 coroane rotunde cu câte 175 de fire de gerberă și trandafiri, 30 de coroane rotunde cu câte 120 de fire de gerberă roșie, 8 coroane rotunde cu câte 140 de fire de trandafiri roșii, 8 coroane rotunde din flori albe cu câte 120 sau 140 de fire, două buchete funerare din kale albe cu 20 de fire, două buchete funerare cu câte 24 de trandafiri, două buchete funerare cu câte patru fire de crini imperiali și două jerbe cu câte 70 de fire de garoafă.
Cine este furnizorul de la Cotroceni
Firma care va livra toate aceste plante Administrației Prezidențiale, SC Eqinox Exclusiv Concept SRL, a fost înființată în luna martie a anului 2013 și, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), are ca unic asociat și administrator o doamnă pe nume Cristina Ștefania Dincă. La momentul înființării, societatea avea ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al produselor agricole și al animalelor vii.
Cristina Ștefania Dincă a mai deținut, în anul 2006, împreună cu Cătălin Ștefan Dincă, părți sociale din compania SC Wedding Plaza SRL, cu obiect de activitate, inițial, de activități de servicii personale neclasificate în altă parte (cu excepția activităților de astrologie și spiritism), însă, la jumătatea anului 2008, și-a schimbat obiectul în activități de comerț cu piese și accesorii pentru autovehicule.
La sfârşitul lunii martie a anului 2012, Cristina Ştefania Dincă a decis să-i cesioneze lui Cătălin Ștefan Dincă toate părțile sociale pe care le deținea la SC Wedding Plaza SRL. După părăsirea de către aceasta a firmei, asociatul rămas a decis să coopteze în structura acţionariatului două persoane cu domiciliul în localitatea Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov.
Curtea Palatului, irigată, iar jgheaburile încălzite
Grija personalului care deservește Administrația Prezidenţială pentru plante, flori, vegetație și pericolul de îngheț pare a fi una esențială în mandatul de președinte al lui Klaus Iohannis.
În data de 23 noiembrie 2016, Administraţia Prezidențială a mai achiziționat, tot prin procedură simplificată, lucrări de execuție a unui sistem de irigație a vegetației din curtea Palatului Cotroceni. Președinția a încheiat, atunci, cu SC Garden Center Grup SRL București, un contract în valoare de 1.426.000 de lei cu TVA (316.888,9 euro).
“Jurnalul” a dezvăluit, într-una din edițiile precedente, că, în data de 6 noiembrie 2017, aceeași instituție a contractat o firmă din Sibiu, pe nume SC Rivov SRL, pentru a monta la jgheaburile clădirilor existente în Complexul Palatul Cotroceni, un sistem de protecție anti-îngheț și o instalație de degivrare, care a costat 259.757,8 lei cu TVA.
Shopping de 14,5 milioane de lei
Tot de la începutul mandatului actualului președinte, la Palatul Cotroceni s-au făcut mai multe achiziții interesante. Pe lângă achizițiile obișnuite, referitoare la energie electrică, gaz, servicii de agenții de presă, carburant, servicii de transport aerian etc., Administrația Prezidențială a cumpărat și alte lucruri.
Astfel, în noiembrie 2015, Președinția a încheiat cu Mira Telecom SRL un contract în valoare de 604.252 lei cu TVA pentru achiziţia unui aparat cu raze X necesar controlului bagajelor și pentru detectarea metalelor. Apoi, în 19 octombrie 2016, a achiziționat, de la Renault Commercial Roumanie SRL, zece mașini cu tracțiune 4X4, 8 autoturisme și două autoutilitare, în valoare de 1.028,491,6 lei cu TVA. De la același dealer auto, Președinția a mai cumpărat, la 14 decembrie 2016, 7 autoturisme 4X4 și o autoutilitară, în valoare de 537.197,1 lei cu TVA, iar la data de 6 noiembrie 2017, a mai achiziționat alte șase autoturisme 4X4, patru mașini berline și șapte vehicule cu câte șapte locuri, în valoare de 652.358 lei cu TVA.
Alte achiziții făcute, în această perioadă, de Președinție au fost echipamente și stații de lucru (2.323.029,9 lei cu TVA), proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare a corpului de clădire C6 (6.636.204 lei cu TVA), un detector de substanţe explozive (145.548 lei cu TVA), mobilier (185.549,7 lei cu TVA) sau echipamente și aparate de aplicat timbru sec (509.976,8 lei cu TVA). În total, aceste achiziții au scos din bugetul Administrației Prezidențiale suma de 14.584.783 de lei cu TVA (3.241.062,94 de euro)
Plantele decorative, ghivecele cu flori și coroanele funerare reprezintă o prioritate esențială a Administrației Prezidențiale pentru anul 2018.
145.548 lei cu TVA a dat Administraţia Prezidenţială pe un detector de substanţe explozive şi 604.252 lei cu TVA pentru achiziţia unui aparat cu raze X necesar controlului bagajelor și pentru detectarea metalelor.