Compania înființată și controlată, până în anul 2012, direct sau indirect, de către unul dintre denunțători din dosarul „Microsoft”, pe care procurorii anticorupție i-a „spălat” de acuzațiile de dare de mită și trafic de influență, împreună cu Dinu Pescariu și Claudiu Florică, a primit, la sfârșitul anului trecut, de la DNA, un contract de un milion de lei, pentru a dota instituţia condusă de Laura Codruța Kovesi cu sute de computere de birou și switch-uri de rețea. Compania în cauză, Docentris SA, a fost deținută de omul de afaceri Dragoș Ștefan Stan, scos de sub urmărire penală în dosarul “Microsoft”, după ce a făcut mai multe denunțuri în celebra cauză. Nu este pentru prima dată când DNA achiziționează aparatură și tehnică de la companii apropiate unor inculpați pe care i-a cercetat și trimis în judecată, elocventă în acest caz fiind relația de afaceri pe care institu- ția a derulat-o cu firma fostului asociat al generalului SRI Dan Gheorghe, tatăl unuia dintre avocații lui Nicolae Dumitru, zis „Niro”.
În toamna anului trecut, DNA a făcut o achiziție consistentă de echipamente IT, respectiv a cumpărat, prin licitație publică, servere, stații de lucru fixe, stații de lucru mobile, switch-uri, scannere, stații de achiziție, analiză și stocare de date. Potrivit unui anunț publicat pe SEAP, licitația a avut loc în data de 20 octombrie 2010, cu doar câteva zile înaintea debutului campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, instituția condusă de Laura Codruța Kovesi punând la bătaie suma de 2.486.273,1 lei fără TVA. Întregul pachet de achiziție făcut de procurorii anticorupție a fost structurat pe 13 loturi. Două dintre aceste loturi, cel având numărul 3 și cel având numărul 7, au fost atribuite către compania bucureșteană SC Docentris SA, pentru suma de 969.500 de lei fără TVA, acesta fiind și cel mai consistent contract atribuit cu această ocazie. Docentris SA urma să livreze DNA-ului 250 de computere personale, numite și stații de lucru, și opt switch-uri de rețea de tip 2. Ca o comparație, lotul 4 al acestui contract, atribuit companiei brașovene 2Net Computer SRL, a costat 521.607,6 lei fără TVA, lotul 13, atribuit firmei Elsaco Solutions SRL, a costat 31.640 lei fără TVA, iar lotul 8, atribuit firmei clujene Alfasoft SA, a costat 271.845 lei fără TVA. Alte patru loturi (9, 10, 11 și 12) au fost primite de SC Pro SyS SRL și au costat 307.400 lei fără TVA, loturile 1, 2 și 6 au fost adjudecate de Trend Import Export SRL, pentru 283.520,5 lei fără TVA, iar lotul 5 a ajuns la comania Webspot SRL, pentru 100.760 lei fără TVA.
A primit loturile cele mai bănoase
Așadar, „bucata” cea mai mare a contractului de achiziții publice făcute de DNA la ceas de campanie electorală a ajuns la SC Docentris SA București. Consultând ONRC , aflăm că, în data de 13 aprilie 2014, structura acționariatului acestei societăți era compusă din Sorin Marin, Marin Rudor Liviu Seichea, Sinu Chițiu, Sorin Emilian Armoșelu, Radu Florin Ionescu, Adriana Vișan și compania SC Tudori Properties SRL. Totuși, datele de la Registrul Comerțului referitoare la această companie arată că, până în urmă cu câțiva ani, aceasta era controlată de un „greu” al pieței IT, implicat într-unul dintre cele mai răsunătoare dosare instrumentate de DNA, trimis în judecată și soldat cu condamnări definitive. Astfel, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial al României, în data de 26 august 2010, SC Docentris SA era deținută de Alexandru Vișan și de Dragoș Șerban Stan, acesta din urmă primind, în anul 2015, impunitate din partea procurorilor DNA în dosarul „Microsoft”. În 2012, acțiunile lui Vișan și ale lui Stan au fost transferate, în mod egal, către două offshore-uri cipriote, cu sediul în Limassol. Este vorba despre Mokito Management Limited și Conkerer Holdings Limited, companii controlate de Dragoș Șerban Stan și care au menținut, ulterior preluării SC Docentris SA, sediul social al acesteia la aceeași adresă, din strada Barbu Văcărescu, București. Conform acelorași date, rezultă că firma a primit ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al echipamentelor informatice și de telecomunicații.
Impunitate, la pachet cu denunțătorii Claudiu Florică și Dinu Pescariu
În martie 2015, Dragoș Șerban Stan a fost una dintre cele trei persoane față de care DNA a decis să claseze acuzațiile în dosarul „Microsoft”, alături de Dinu Pescariu și Claudiu Florică. Clasarea a fost justificată de faptul că cei trei au avut calitatea de martor-denunțător și le-au recunoscut anchetatorilor, încă de la început, faptele pe care le-au săvârșit. Concret, din probatoriul administrat în cauză, „Claudiu Florică a reușit să creeze un mecanism funcțional prin care putea obține de la stat, fără licitație, sume cuprinse între 100 și 150 de milioane de dolari. Prin eludarea licitațiilor se puteau vinde către stat produse informatice la prețuri mult mai mari decât ar fi putut obține în urma unor licitații publice și astfel să fie conținute în prețul contractual sumele necesare plății unor comisioane”. Pentru aceste adiționări ale contractului, Claudiu Florică discuta, spun procurorii, direct cu reprezentanții Guvernului și fiecare adiționare presupunea plata unei sume din valoarea actului adiţional către cei care făceau posibilă și care aprobau respectivul act. Tot de la procurori am aflat că persoanele din jurul Microsoft și Fujitsu Siemens Computers au fost în contact permanent cu Guvernul României în procedurile de negociere care s-au purtat în acea perioadă, iar persoanele folosite de Claudiu Florică pentru traficul de influenţă și dare de mită în acest contract nu se aflau la vedere și acționau din umbră. Pe lista acestor persoane se regăsesc Alexandru Bittner, Khalil Abi Chahin, Nicolae Colacov, Thomas Heinstchel, Dinu Pescariu, Alexandru Ujeniuc și Dragoș Șerban Stan, cel care a deținut și controlat firma Docentris SA, care a livrat, anul trecut, calculatoare și echipamente de rețea pentru DNA.
Cum a mișcat rețeaua 20 de milioane de dolari
Implicarea lui Dragoș Șerban Stan în ceea ce s-a numit dosarul „Microsoft” este descrisă chiar de către procurori. Astfel, din conturile Fujitsu Siemens Computers, reprezentată de Claudiu Florică, a fost plătită în contul firmei Profinet, suma de 20 de milioane de dolari. Compania Profinet îi avea ca împuterniciți pe Dragoș Șerban Stan, Thomas Heinstchel și Dinu Pescariu. Din conturile Profinet s-au executat plăți către Slytherin Merketing LTD și, de aici, în conturile mai multor companii și persoane fizice. În acest sens, 7,5 milioane de dolari au fost transferați către Running Total Group LTD, controlată de Nicolae Dumitru, zis „Niro”, 450.000 de dolari au fost transferați către Nero Invest, 1,25 milioane de dolari au ajuns în conturile Menedil Associates SA, controlată de Khalil Ani Chahine, iar 5 milioane de dolari au fost virați în contul offshore-ului Zinko Overseas, controlat de Dragoș Șerban Stan, Alți 900.000 de dolari au ajuns la Atlantis SA, controlată de Nicolae Culacov, 440.000 de dolari la Adrian Ujeniuc și 3,2 milioane de dolari la tenismanul Dinu Pescariu. Dragoș Șerban Stan este un prieten al lui Claudiu Florică. Împreună cu Thomas Heinstchel a înființat compania Technet Astria, a administrat Scop Computers SA și offshore-ul Zinko Overseas Limited. De asemenea, a fost mandatarul Profinet. În această calitate, spun procurorii, lui Stan îi revenea rolul de a asigura în concret sumele de bani care să permită plata unor comisioane către persoanele decidente, prin înființarea unor societăți anonime.
Docentris, client fidel al afacerilor cu statul
În ultimii ani, încă de pe vremea când SC Docentris SA era controlată de Dragoș Stan și de Alexandru Vișan, dar și după ce societatea a fost predată offshore-urilor cipriote și, de aici, a ajuns în posesia altor persoane fizice și juridice, societatea a fost abonată la contracte cu statul. Docentris SA a derulat afaceri cu Camera Deputaților, Spitalul Universitar de Urgență București, Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, Inspectoratul General al Poliției Române, Universitatea Dunărea de Jos, UM 0296 București (Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informa- ției din cadrul SRI), Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor Publice, Electrica Serv și Administrația Rutieră Română. Pe Dragoș Stan și pe fostul său asociat din Docentris SA i-am mai regăsit într-o altă companie, denumită SC Asseco Sea SRL, cu numele vechi Net Consulting SRL. La momentul înființării, firma era deținută de Stan și Josef Graf. Cei doi, împreună cu un anume Ion Colțan, au mai deținut și SC Scop Computers SRL, Biochim Medical SRL sau Electronet SRL. În 2006, în Net Consulting SRL a intrat și Alexandru Vișan, iar în 2009 compania a fost achiziționată de către Asseco Polonia. Din 2016, Dragoș Stan a părăsit conducerea companiei.
DNA a mai făcut „cumpărături” la firme de casă
O altă companie care a dotat DNA cu aparatură de interceptare și tehnică specială a fost controlată chiar de generalul Dan Gheorghe, numit și mentorul lui Florian Coldea. Dan Gheorghe a deținut, alături Andytech Concept SRL, acționariatul companiei Tech Industries Construction SRL. În 2012, dar şi în 2014, SC Andytech Concept SRL a fost selectată, în două rânduri, de către DNA pentru a livra instituției anticorupție aparatură de înregistrare şi filaj. Contractele, parafate în septembrie 2012 şi octombrie 2014, au scos din bugetul DNA suma totală de aproximativ 800.000 de lei fără TVA. Interesant este că al doilea contract a fost încheiat cu doar o săptămână înainte ca DNA să opereze primele rețineri în dosarul „Microsoft”, când au făcut cunoştință cu arestul Nicolae Dumitru „Niro”, Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan „Pinalti” şi Gabriel Sandu. Din anul 2007, generalul Dan Gheorghe a devenit omul de bază al lui Nicolae Dumitru, zis “Niro”, respectiv director general al companiei SC Niro ‘95 Impex SRL. Generalul Dan Gheorghe a decedat în anul 2011. Fiul lui Dan Gheorghe se numește Rareș Dan. Acesta este un avocat, apropiat al DNA, dar care l-a reprezentat și pe „Niro” în dosarele pe care le-a avut.