x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Falsuri în stil mare umflă conturile clanurilor ţigăneşti din Timişoara

Falsuri în stil mare umflă conturile clanurilor ţigăneşti din Timişoara

27 Oct 2011   •   21:00
Falsuri în stil mare umflă conturile clanurilor ţigăneşti din Timişoara

Continuam seria dezvaluirilor despre invadarea centrului istoric al Timisoarei de clanurile tiganesti. Episodul acesta, publicat pe 28 februarie 2008, sub semnatura lui Tiberiu Kiss, trateaza un caz flagrant de fals, cu complicitatea fuctionarilor – neprinsi pana in prezent, dupa trei ani – din administratia locala. Protagonistii acestei afaceri sunt toti bine-mersi, nu se simt deloc amenintati de un dosar care treneaza. Procuroarea Tufan, care a refuzat la acea data sa realizeze flagrantul (facut pana la urma doar de reporterii Jurnalului National) este prezenta pe "Lista Rusinii" intocmita de noi la inceputul acestei sapta­ma­ni. A inlocuit doar roba de pro­curor cu cea de avocat. Ionelas Car­paci, prezent si el in combinatie, a fost arestat anul trecut, acum e cerce­tat in libertate, intr-un dosar care inainteaza foarte lenes. Notarita Safta Criste (sotia fostului procuror ge­neral), pe la biroul careia au trecut actele false, a avut de tras ponoase de pe urma asocierii cu numele lui Io­ne­las Carpaci, a fost cercetata de DNA si a primit neinceperea urma­ririi penale.

Fenomen fara precedent in Timis. Cu procuri, certificate de proprietate, sentinte judecatoresti, extrase de cadastru si multe alte acte, perfect masluite, se vand terenuri si case de sute de mii de euro. Falsificatorii au complici la Primarie si la Cadastru. Acestia ii ajuta sa vanda proprietati care nu le apartin. Parchetul se arata neputincios. Politia ridica din umeri.

In urma cu mai putin de o luna, la biroul unui om de afaceri din Timisoara, Ahmad Jabri Tabrizi, s-a prezentat cetateanul german Tudor Sorin Johann. Inarmat cu o procura din partea unui etnic maghiar, Robert Berger, acesta i-a oferit timisoreanului o suprafata de teren din centrul orasului situata pe Strada Romulus la nr. 42-44, pentru suma de 600.000 de euro. Toate bune si frumoase. Omul de afaceri a verificat procura la Biroul Notarial Safta Criste si a constatat ca este autentica, actul existand in arhivele institutiei. Chiar si cartea funciara a fost confruntata la Oficiul de Cadastru Agricol si Organizarea Teritoriului Agricol (OCAOTA) Timis, angajatii serviciului confirmand corectitudinea datelor inscrise in document, in sensul ca Robert Berger este proprietarul tabular al suprafetei de teren situate pe Strada Romulus nr. 42-44 din Timisoara.

Mai mult, angajatii oficiului de cadastru i-au adus la cunostinta lui Jabri Tabrizi ca cetateanul maghiar a intabulat terenul in cartea funciara, in baza dispozitiei de restituire nr. 2447 din 2005 a Primariei Timisoara, document semnat de insusi primarul Gheorghe Ciuhandu. Deci, totul, cat se poate de autentic si de real!

In mod normal, in acesta faza omul de afaceri trebuia sa se deplaseze la notar, pentru a perfecta tranzactia cu reprezentantul lui Robert Berger, recte Tudor Sorin Johann. Si, totusi, cumparatorul a mai vrut sa verifice si la Primaria Timisoara continutul dipozitiei de restituire nr. 2447 din 2005, desi il citise in mapa de la OCAOTA. Aici, soc anafilactic! Diferente de la cer la pamant! Daca actul de la OCAOTA facea referire la terenul din Strada Romulus 42-44 si la Robert Berger, in arhiva Primariei Timisoara acelasi document cu acelasi numar de inregistrare facea trimitere la Ecaterina Dumitru si la un imobil din Strada Florilor nr. 5 din localitatea Chisoda! Deci, abia in acel moment, omul de afaceri a constientizat ca se afla in fata unor falsuri-legalizate, care ar fi putut sa-l coste 600.000 de euro! Dupa acest episod, la data de 22 februarie a.c., "cumparatorul" s-a adresat procurorilor timisoreni, oferindu-se sa faca flagrant "imputernicitului" Tudor Sorin Johann. Magistratii au inregistrat doar un dosar penal pe numele cetateanului maghiar Robert Berger, pentru fals si uz de fals. In ce-l priveste pe Tudor Sorin Johann, procurorii banateni au refuzat flagrantul, motivand ca procura pe care acesta o are de la Berger este una autentica si ca va fi imposibil sa-i probeze acestuia faptul ca avea cunostinta ca cetateanul maghiar falsificase documentele de proprietate de pe Strada Romulus 42-44 din Timisoara.

Circuit inchis
Practic, dupa acest episod, Tudor Sorin Johann ar fi putut pleca in cautarea unei alte victime, careia sa-i instraineze, beneficiind de drepturi depline din partea lui Robert Berger, "terenul" de 600.000 de euro. Cert e ca, intre timp, gratie sesizarii, angajatii OCAOTA Timis au blocat cartea funciara de pe Strada Romulus.

Mai mult, seful institutiei, ing. Arthur Ursu, s-a aratat socat de toata aceasta poveste: "Eu nu am vazut asa ceva in viata mea. Atat de bine facut! Oricum, saptamana aceasta, voi depune la Primaria Timisoara o adresa, prin care ii voi aduce la cunostinta primarului Gheorghe Ciuhandu ca OCAOTA Timis nu va mai opera dipozitiile de retrocedare in cartea funciara, daca acestea nu sunt semnate olograf de intaiul urbei si de secretarul insitutiei. S-a terminat cu stampila seaca! Aici ne jucam cu proprietatile oamenilor, care pot valora zeci de milioane de euro". De cealalta parte, Directia Generala Anticoruptie Timis confirma ca, in ultimele luni, fenomenul a luat o amploare de neimaginat. "In aceasta speta avem doua certitudini. Cineva a vandut draftul si fisierul dispozitiei de retrocedare unei filiere, iar altcineva a ajutat la intabularea lucrarii, dandu-i un aspect de legalitate. Cu alte cuvinte, avem complici si in Primaria Timisoara, si la Cadastru", sustin surse din DGA Timis.

Povestea se repeta
Si DGA Timis a avut dreptate, cand a spus ca fenomenul a luat amploare. La nici o ora de la derularea acestei povesti, in biroul notarului timisorean Ana Claici s-a prezentat un cetatean care a dorit sa faca o imputernicire pentru tranzactia unui imobil situat pe Aleea CFR, prezentand o carte de identitate pe numele de Serban Petru. "Mi s-a parut ciudat ca, in momentul in care l-am intrebat, nu isi cunostea datele din buletin. A dat in balbaiala. L-am trimis dupa certificatul de nastere. A spus ca-l are in masina. Si dus a fost. Buletinul nu e in regula. Trebuie sa intelegeti ca nu e vina notarilor, pentru ca nu suntem experti grafologi. Facem si noi tot ce ne sta in putinta", a declarat notarul Ana Claici.

×
Subiecte în articol: clanuri tiganesti timisoara