Un nou scandal izbucneşte în piaţa energiei al cărui mecanism funcţionază în prea multe ocazii stimulat de şpăgi sau de reguli nescrise impuse de băieţii deştepţi. Prima garnitură de băieţi deştepţi părea să fi fost anihilată, o dată cu intrarea în insolvenţă a Companiei Hidroelectrica. Denunţarea contractelor bilaterale, măsură radicală impusă de Remus Borza, cel care a condus practic singur compania în perioada de insolvenţă, a determinat ieşirea din piaţă a câtorva jucători ajutaţi politic care au făcut averi uriaşe din jocurile de preţuri.
Bomba explodată acum tot în curtea Hidroelectrica arată că în jurul companiei roiesc mulţi alţi băieţi deştepţi, bine conectaţi în continuare în mediul politic dar cu sprijin şi educaţie primite din partea unor servicii de informaţii. Mita de 1,5 milioane de euro vehiculată în jurul unui contract de energie în valoare de peste un sfert de miliard de euro arată că “jocurile” se fac în zona cifrelor mari, că aici se joacă sume în stare să deschidă uşile până la anticamera ministrului.
La prima “strigare” a DNA sunt reţinute două persoane: Mihăilă, omul forte din consiliul de supraveghere, trimis să apere interesele statului, având şi calitatea de consilier al ministrului Energiei, şi Brădean, director comercial Hidroelectrica. Nu rezultă însă din comunicatul DNA dacă împotriva mituitorilor din compania care dorea să spolieze Hidroelectrica printr-un contract pe patru ani, s-a pornit vreo acţiune. Este un prim semn de întrebare al anchetei. Care să fie explicaţia pentru tratamentul discret aplicat grupului de băieţi deştepţi ai energiei de la Cluj? Nu credem că DNA i-ar proteja pe copiii lui Virgil Ardelean (Vulpea), Virgil Măgureanu, Rusu Stoian, general, fost comandant al miliţiei Cluj.
În piaţa energiei a apărut o ofertă de cumpărare care urma să fie tranzacţia anului. Energon, firmă din Cluj, un trader care intra în categoria jucătorilor secundari, solicita Hidroelectricii încheierea unui contract bilateral de energie pentru cantitatea de 7.012.800 Mwh, în valoare de 262.980.000 euro.
Oferta bătea la ochi din două motive: Primul: cantitatea era substanţială, mai mare decât cumpărase Arcelor Mittal de la Nuclearelectrica, iar preţul oferit era mic, sub ceea ce vânduse Hidroelectrica. Evident că o asemenea tranzaţie pare o bomboană pe colivă, iese în evidenţă şi naşte multe întrebări. Una ar fi cine are potenţa financiară să scoată peste un sfert de miliard de euro din conturi?
A doua, cine acceptă din partea Hidroelectrica un asemenea contract dezavantajos?
Iţele acestei poveşti încep la Cluj, cu personaje “discrete” la nivel naţional dar cunoscute în plan local.
Grupul de la Cluj
Oferta de cumpărare, de la care pleacă logic şi “ofertele” de mituire a celor doi arestaţi (Mihăilă şi Brădean) este a firmei Energon Power&Gaz SRL, controlată de Rareş Criste. Un personaj despre care se ştie că are 45 de ani dar, cum rezultă din interceptările din dosar, era bine cunoscut de Eugen Brădean, directorul de la Hidroelectrica.
Afacerile lui Criste se întrepătrund cu figuri grele în lumea Clujului. Una este cea a lui Alin, fiul lui Virgil Ardelean, fostul şef de la “Doi şi un sfert”. Ardelean este acţionar la Ten Transilvania Energy, unde Sorin Piciu, director executiv, conduce divizia de gaze. Firma Energon face şi ea parte din schema încrucişată unde găsim Electrogroup.
La Energon figurează Laurenţiu Măgureanu, iar în Ten Group, figurile importante sunt Andrei Hossu şi Rareş Rusu. Andrei Hossu este fiul lui Mircea Hossu, care a fost reţinut mulţi ani pentru prăbuşirea Băncii Dacia Felix.
Rareş Rusu, apropiat de Criste, face şi legătura cu cercurile politice. El este fiul lui Stoian Rusu, fost şef în 1989 al Miliţiei Cluj şi apoi general, şef la “Doi şi un sfert”. Rareş Rusu a fost şeful de cabinet al lui Videanu, apoi al viceprim-ministrului Seculici şi, în fine, a lucrat pentru Vasile Blaga la Interne. S-a întors rapid la Cluj în urma cazului de spionaj Stancev. În 2012 a candidat, fără succes, din partea ARD, pentru Parlament.
În firma Electrogroup întâlnim o fostă angajată a DNA Cluj, acum pe post de şefă de cadre (HR, termen englezit), Mihaela Tudor. Soţul ei, Florin Tudor, era în 2009, după declaraţia de avere depusă la DNA, ofiţer de cercetări judiciare.
Grupul de la Cluj al băieţilor deştepţi îl mai cuprinde pe Marius Petrescu, acum la One Supply&Trading, aflat într-o conexiune de comunicare cu Alexandr Katanevic, trader la RWE, Elveţia, cunoscut şi pe piaţa din România.
Iţele afacerilor cu energie au în hăţişul lor şi firma Transenergo, deţinută de Rada Coman (Oprica), Nelu Coman, zis Robert, Iosif Brăzdău, care “alimenta” Jandarmeria română cu electricitate de la Turceni.
Brădean, director cu mămica de mână
Vor intra aceste nume cunoscute în Poliţie şi Servicii în maşina de stors informaţii a DNA care deschide prin noul dosar de la Hidroelectrica o nouă “fereastră” spre lumea întunecată a afacerilor cu energie? Ne vom lămuri repede cât de departe va săpa Parchetul lui Kovessi. Filiera Cluj-Bucureşti pe care era programată mita de 1,5 milioane de euro îi are acum ca protagonişti doar pe Mihăilă şi Brădean. Ioan Mihăilă a participat ca acţionar la fondarea Bankoop, unul din primele tunuri financiare ale anilor ’90. El a plecat în SUA după ce preşedintele băncii, condamnat la 7 ani, fugise şi el peste ocean. Mihăilă a apărut la Ministerul Economiei ca specialist în energie şi a fost trimis ca om de încredere la Hidroelectrica.
Eugen Brădean era director de câteva luni (mai 2013), fiind recrutat în cadrul marii acţiuni a impunerii managementului privat, menit să scoată la lumină compania. Interesant este că mama lui Brădean, consilier în Ministerul Economiei şi apoi la OPSPI, a fost reprezentanta statului la Electrica, unde fiul a ajuns în directorat. Plecarea “portocaliilor” l-a făcut doar consilier al directorului general, după care a luat viteză spre Hidroelectrica. Şi Brădean senior ar fi fost ofiţer de miliţie şi apoi poliţist. Soţia lui Brădean este şef de agenţie bancară la Garantibank. Brădean, director comercial, urma să treacă acest contract păgubos prin Consiliul de Supraveghere, şi a vrut să-l coopteze la împărţirea şpăgii şi pe Remus Vulpescu. Acesta l-a denunţat la DNA.
Mihăilă a fost rapid demis din funcţia de consilier al ministrului Niţă. Brădeanu îşi păstrează încă funcţia de la Hidroelectrica. Se aşteaptă însă un seism pe “falia” băieţilor deştepţi, dar şi în Departamentul pentru Energie.