x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete PNRR, transformat în zugravul instituțiilor de forță. Poliția Alba, servită cu 40 de milioane

PNRR, transformat în zugravul instituțiilor de forță. Poliția Alba, servită cu 40 de milioane

de Ion Alexandru    |    03 Oct 2023   •   07:20
PNRR, transformat în zugravul instituțiilor de forță. Poliția Alba, servită cu 40 de milioane

Poliția din Alba își finanțează lucrările de reabilitare a sediului cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Un contract de 8 milioane de euro care are acest obiectiv a fost atribuit, în acest sens, la finalul lunii trecute. Fondurile PNRR, pentru atragerea cărora Guvernul ia măsuri fiscale controversate, par să fi devenit „găina cu ouă de aur” a instituțiilor de forță.

SRI are în derulare două astfel de contracte, pentru reabilitarea unui hotel din Mamaia și a unui hotel din Călimănești, în valoare de 70.944.401,8 lei. DGPI își renovează, la rândul ei, două imobile din Capitală, cu 8 milioane de euro din PNRR. Iar SPP are în derulare șapte contracte cu bani din PNRR, în valoare de 87,7 milioane de lei, printre investiții aflându-se și o vilă secretă de pe Valea Prahovei.

Una dintre instituțiile de forță care, în mod direct, apelează la fondurile puse la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a intra în „Valul renovării” este Inspectoratul de Poliție al Județului Alba (IPJ Alba) care, la finalul lunii trecute, a atribuit, prin intermediul unei licitații deschise organizate, un contract în valoare de nu mai puțin de 8 milioane de euro cu TVA.

Prin acest contract sunt asigurate prestarea serviciilor de elaborare a proiectului tehnic și execuția lucrărilor aferente reabilitării și modernizării imobilului din strada I.C. Brătianu, de la numărul 1B.

Finanțarea este asigurată cu fonduri PNRR, aferente componentei 5, denumită „Valul Renovării”, și vizează „îmbunătățirea performanțelor energetice ale clădirii, termoizolarea anvelopei și reabilitarea, modernizarea instalațiilor de încălzire - răcire, de ventilație - climatizare, de preparare a apei calde pentru consum și a instalațiilor de iluminat”, iar obiectivul final declarat este „reducerea consumurilor energetice”.

În urma licitației deschise organizate de autoritatea contractantă, IPJ Alba a încheiat, la data de 22 septembrie 2023, un contract cu valabilitatea de 26 de luni, atribuit companiilor SC Lincoln Plus SRL, SC Secret Art SRL și SC Concept Studio SRL, pentru un preț final negociat de 39.149.146 de lei cu TVA inclusă (7.989.621,6 euro).

 

SRI are în lucru renovarea a două hoteluri

 

Se observă, așadar, că instituțiile de forță ale statului sunt cele mai doritoare de a consuma fondurile PNRR, fonduri pentru accesarea cărora Guvernul ia unele dintre cele mai controversate măsuri fiscal-bugetare, cu impact major asupra vieții cetățeanului de rând. IPJ Alba este ultima dintr-o serie mai largă de instituții de forță care au în derulare proiecte chiar și mai costisitoare, cu bani PNRR.

SRI, prin UM 0929 București, este una dintre acestea. În 25 septembrie, serviciul secret și-a anunțat intenția privind contractarea de servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor în cadrul unui proiect intitulat „Renovarea energetică aprofundată a imobilului Călimănești”. Este vorba despre un complex hotelier folosit, înainte de Revoluție, de Nicolae Ceaușescu, amplasat în Băile Olănești, județul Vâlcea, iar SRI vrea să cheltuiască pentru reabilitarea energetică a acestuia nu mai puțin de 24.643.824,4 lei cu TVA (5.029.531,9 euro). Banii vin prin Planul Național de Redresare și Reziliență - Componenta 5: „Valul renovării”. SRI aplică, pentru contractarea acestor lucrări, o procedură simplificată de selecție de oferte care ar trebui să se finalizeze în data de 17 octombrie 2023.

De altfel, SRI a mai anunțat, în 29 iunie 2023, intenția de a cheltui 46.300.577,4 lei cu TVA (9.449.117,8 euro) pentru proiectarea și execuția unui proiect care vizează reabilitarea energetică aprofundată a Hotelului Neptun, din Mamaia. Banii vin tot din PNRR, iar achiziția se află încă în derulare. Cu aceste fonduri, SRI dorește îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii, fiind vizați pereții exteriori, ferestrele, tâmplăria, precum și planșeul peste ultimul nivel. Apoi, se dorește reabilitarea și modernizarea instalațiilor pentru prepararea, distribuția și utilizarea agentului termic pentru încălzire și a apei calde menajere, precum și instalarea unor sisteme de ventilare și climatizare, inclusiv a unor sisteme de răcire pasivă.  

 

Și DGPI folosește aceeași rețetă

 

Serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne, DGPI, cunoscut sub denumirea de „Doi și-un sfert”, copiază rețeta și își reabilitează, la rândul lui, sediile pe bani din PNRR. Și nu este vorba doar despre o clădire, ci chiar de două, din centrul Bucureștiului. Investiția însumează 8 milioane de euro din fondurile de redresare și reziliență, iar pentru contractarea lucrărilor DGPI nu organizează licitații deschise, ci proceduri simplificate de selecție de oferte. De altfel, același serviciu secret beneficiază, printr-o hotărâre a Guvernului Cîțu, din 2021, de încă 22,37 de milioane de euro pentru construirea unui sediu central nou, în „cartierul serviciilor”, de lângă Palatul Cotroceni.

O parte a contractului vizează un sediu DGPI amplasat în strada Spătarului, la nr. 43-45, iar a doua parte a contractului vizează un imobil amplasat în strada C.A. Rosetti, la numărul 21.

 

 

SPP, campionul contractelor cu bani din fondul de reziliență

 

Cel mai implicat în atragerea fondurilor PNRR pare însă a fi Serviciul de Protecție și Pază (SPP), condus de generalul Lucian Pahonțu (FOTO), instituție care are în derulare sau în proces de achiziție șapte contracte cu finanțare PNRR, în valoare totală de 87.744.249,06 lei cu TVA.

În 15 septembrie, SPP a atribuit un contract de 9.515.744,56 de lei cu TVA pentru furnizarea unor echipamente de laborator de biochimie. Apoi, în 4 și 7 septembrie 2023, instituția a atribuit mai multe loturi dintr-un contract vizând furnizarea de echipamente frigorifice și analizatoare, în valoare de 1.781.202,6 lei cu TVA. După care, în 4, 8 și 15 septembrie, SPP a atribuit mai multe loturi dintr-un contract ce vizează achiziția de echipamente și materiale destinate diminuării riscului de infecții nosocomiale, în valoare de 466.816,1 lei cu TVA. Toate aceste achiziții fac parte dintr-un proiect denumit SALUS, finanțat din PNRR.

În derulare, SPP are un contract de 46.937.170 de lei cu TVA pentru furnizarea de echipamente hardware și aplicații informatice pentru identificarea, monitorizarea și neutralizarea amenințărilor de tip UAV. Tot cu bani PNRR. 

În 11 august 2023, SPP a scos la licitație un contract de 10.832.366,9 privind proiectarea, execuția lucrărilor și asistența tehnică pentru realizarea unui obiectiv de investiții din județul Constanța. De asemenea, un alt obiectiv de investiții similar, din București, urmează a fi reabilitat cu 8.124.587 de lei - bani PNRR.

Reamintim că „Jurnalul” a dezvăluit, în această vară, că SPP vrea să contracteze lucrări de 10.086.361,4 lei cu TVA pentru reabilitarea unei vile secrete din Sinaia, județul Prahova.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×