x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Mr. Universe” Arnold Schwarzenegger va avea muzeu la Anina. Celebrul actor are "rădăcini comune” cu localnicii

"Mr. Universe” Arnold Schwarzenegger va avea muzeu la Anina. Celebrul actor are "rădăcini comune” cu localnicii

de Tudor Cires    |    03 Noi 2013   •   10:44
"Mr. Universe” Arnold Schwarzenegger va avea muzeu la Anina. Celebrul actor are "rădăcini comune” cu localnicii

Celebrul star din "Terminator” va avea un muzeu în inima Banatului, la Anina. Actorul şi politicianul de origine austriacă, a cărui carieră s-a construit magistral la Hollywood, a promis să vină în România pentru a participa la festivitatea de deschidere.

Cum s-a ajuns însă ca Arnold Schwarzenegger să aibă un muzeu care să îl celebreze tocmai în ţara noastră? Fraţii Ionel şi Mihai Creiniceanu şi Kurt Marnul, primul antrenor de culturism al vedetei, au gândit acest proiect încă din anii 2007-2009, pentru că, motivează ei, Arnold şi locuitorii Aninei au strămoşi comuni.

Dar s-o luăm pe rând. Arnold s-a născut în Thal, un sătuc din apropiere de capitala regiunii austriece Styria, Graz. La 14 ani, a început să se antreneze intens cu Kurt Marnul, iar la 17 ani deja intra în competiţiile de culturism. La 20 de ani devine cel mai tânăr câştigător al titlului Mr. Universe din istoria culturismului. Pasiunea lui pentru acest "sport al muşchilor” s-a împletit cu pasiunea pentru cinematografie, împărţindu-şi timpul între sala de forţă şi sala de cinema. Până la urmă, întreaga sa viaţă a stat sub semnul acestor două componente, cărora li s-a adăugat politica, impulsionată şi de căsătoria sa cu o tânără din familia Kennedy (cea care a dat Americii un preşedinte).

Acum, să vedem şi care este istoria Aninei. Localitatea a fost fondată în secolul al XVIII-lea, de către mai multe familii de austrieci, trimise, din Styria, să colonizeze Banatul. Numele nemţesc al Aninei este, de altfel, Steierdorf, ceea ce ar însemnat "satul celor originari din Styria”. Aşezarea a devenit importantă pentru imperiul austriac datorită zăcămintelor de cărbuni de aici. Punând alături istoria lui Arnold şi pe cea a propriului oraş, oamenii din Anina sunt convinşi că strămoşii actorului se numără printre fondatorii localităţii.

Chiar şi aşa, înfiinţarea Muzeului Arnold Schwarzenegger nu ar fi fost un deziderat pentru cei din Anina şi numai o întâmplare a făcut ca această idee să apară şi să prindă contur. Prima piesă - şi cea mai importantă - care se află în patrimoniul muzeului este o statuie de crom-nichel şi oţel inoxidabil, reprezentându-l pe actor, care a fost realizată pentru a fi aşezată la intrarea stadionului din Graz. Consilierii locali au refuzat să aprobe fondurile pentru achiziţia acestei statui (care are 300 kg, 2,25 m înălţime şi 0,8 m lăţime), iar cei doi fraţi Creiniceanu, mari admiratori ai lui Scwarzenegger, au cumpărat-o, plătind 50.000 de euro. S-au întâlnit apoi cu Marnul, i-au povestit despre fondatorii stirieni ai Aninei, antrenorul de culturism a ajuns şi el în România şi, încet-încet, s-au pus bazele acestui muzeu. Din păcate, casa din Anina destinată celebrării lui Arnie a fost închisă în ultimii patru ani, deşi găzduieşte numeroase exponate, cele mai multe fiind din colecţia Creiniceanu sau oferite de Kurt Marnul – picturi, fotografii, albume reprezentându-l pe Arnold la concursurile de culturism şi primele "dispozitive Schwarzenegger” folosite pentru antrenament.

Acum, primăria Anina a decis să cumpere şi să deschidă muzeul dedicat lui Arnold Schwarzenegger, exponatele fiind în curs de evaluare. Se doreşte ca, prin acest obiectiv inedit, să crească interesul turiştilor pentru Anina. Localitatea şi împrejurimile ei nu sunt lipsite însă de obiective turistice, precum Peştera Buhui (cu cel mai lung râu subteran din România), Lacul Buhui (primul lac artificial din ţara noastră), Lacul Mărghitaş, Cheile Minişului cu cascada şi izbucul Bigăr (intrat în topul celor mai frumoase căderi naturale de apă din lume), precum şi calea ferată Oraviţa-Anina, prima cale ferată montană (mocăniţă; pe terasament îngust) din România. Încă un amănunt interesant: în 2002, în Peştera cu Oase de lângă Anina, au fost descoperite cele mai vechi rămăşiţe ale omului modern din Europa, numit "Ion din Anina”. Aceste relicve au o vechime de circa 40.000 de ani. 40.000 de ani este şi... garanţia pentru statuia realizată "după chipul şi asemănarea” lui Mr. Universe.

×
Subiecte în articol: arnold schwarzenegger