x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Autoritatile n-au nici o vina"

"Autoritatile n-au nici o vina"

03 Mai 2005   •   00:00

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat ieri ca a verificat modul in care autoritatile locale si centrale si-au facut datoria in cazul inundatiilor si ca nu a depistat nici o problema, drept pentru care nimeni nu isi da demisia si nici nu va fi demis.



  • de ALEXANDRU NASTASE

  • SEC. Sulfina Barbu nu stie sa-si asume raspunderea
    Sulfina Barbu a mai spus ca a numit o comisie, formata din sase profesori universitari din domeniul hidrotehnic de la mai multe universitati din tara, care urmeaza sa verifice inca o data modul in care au reactionat autoritatile inaintea si in timpul producerii inundatiilor.

    Nici un reprezentant al autoritatilor locale sau centrale, indiferent ca este vorba despre Prefectura, Primarii, Directia Apelor, Directiile Ministerului Administratiei si Internelor sau din Ministerul Mediului, nu-si va prezenta demisia in urma dezastrului din Timis si Caras-Severin.

    AU STAT. Potrivit ministrului Mediului, singurii vinovati sunt localnicii, care fusesera avertizati cu o saptamana inainte despre riscul producerii de inundatii. "Oamenii refuzau pur si simplu sa plece din case. Am fost de doua ori in zona si unii dintre ei, care aveau in casa apa pana la genunchi, refuzau pur si simplu sa plece. Pe undeva este totusi de inteles, pentru ca este vorba de agoniseala lor de o viata. Deci, vom avea de lucru de acum inainte, in principal la aceasta educare a oamenilor, la schimbarea mentalitatii", a spus Sulfina Barbu. Potrivit ministrului Mediului, in fiecare sat au functionat comitetele pentru situatii de urgenta, formate din autoritatile locale, care au mers din poarta in poarta si le-au spus oamenilor ca vin apele. Satenii au fost avertizati sa-si pregateasca strictul necesar pentru o iminenta evacuare.

    Pentru cei care nu aveau unde sa se duca, autoritatile au organizat tabere speciale. In sate, oamenii au stiut ca vin apele dupa sunetul sirenelor sau dangatul clopotelor de la biserici, care i-au chemat in mijlocul satului, a declarat ministrul Mediului. Acolo au aflat ca vine potopul. Au mai avut ragaz cam o ora, in multe cazuri, sa-si ia lucrurile si sa plece din calea apelor.

    BANI. Statul roman intentioneaza sa solicite autoritatilor financiare internationale bani pentru realizarea de lucrari in zonele afectate, atat pentru repararea stricaciunilor, cat si pentru prevenirea unor astfel de tragedii.

    Maine, experti ai Ministerului Mediului vor merge pe teren la fata locului cu reprezentantii Bancii Mondiale, aceasta institutie fiind dispusa, potrivit ministrului Mediului, sa acorde Romaniei 11 milioane de dolari. Pe termen mediu, autoritatile romane intentioneaza sa contracteze 49,2 de milioane de euro pentru refaceri si reconsolidari de la Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei. Demersurile vor fi incheiate pana la data de 9 mai.
    ×
    Subiecte în articol: eveniment