x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aventurile teparului „Abureala" in Spania

Aventurile teparului „Abureala" in Spania

08 Apr 2004   •   00:00
Aventurile teparului „Abureala" in Spania

Un transportator obscur din Girugiu, Costel Popa, poreclit „Abureala", si-a pacalit cu nerusinare concitadinii. Oamenii au crezut promisiunile acestuia de a munci in Spania. S-au ales insa doar cu o aventura.

„Vreti sa va duc la munca in Spania? Va dau de lucru timp de sase luni la cules de struguri", spunea cunoscutilor, prietenilor, cu cateva luni in urma, Costel Popa, zis „Abureala", din Giurgiu. Cu acest tip de anunt, „Abureala" a convins cateva zeci de persoane sa mearga cu el in Spania.

Odiseea spaniola

36 de persoane s-au imbarcat pe 19 septembrie 2003 in microbuzul Mercedes Sprinter GR 02 WES, condus de Costel Popa, si intr-o alta masina a unui prieten de-al sau. Nelu Codila, Danut Tatara, Ion Cristian, Dragos Nicolae si Steluta Baiaram sunt cativa dintre cei care au plecat atunci pentru a-si castiga un trai mai bun. „Am ajuns in Spania dupa ce am trecut ca prin branza prin granita romaneasca de la Vama Turnu. Ne-a lasat intr-un camp, intr-o vale, intr-o casa parasita la aproximativ 20 de kilometri de Albasete", si-a inceput povestirea Codila, unul dintre cei inselati. „Nu era nimic acolo. O casa fara geamuri la ferestre, in care nu se afla nimic in afara de un aragaz vechi si ruginit. Ici, colo, cateva saltele imprastiate, aruncate, pur si simplu, prin casa."

Comisionarii

Acolo, transportatorul nostru, Costel Popa, i-a dat pe mana altor doi romanasi pusi pe capatuiala. Victor Dranca, poreclit „Puiu Ursaru", din Turnu Magurele, si Nelu Taranu, din Rosiorii de Vede, se aflau de mai multa vreme in Spania si cunosteau cum merg treburile pe acolo. Cei doi se autointitulau comisionari, poate pentru ca primeau comision din ziua de munca a lucratorilor romani, in medie cam 24 de euro pe zi, 3 euro transportul cu un microbuz de la casa parasita la locul de munca si 4 euro pe care angajatii ii scoteau din buzunarele goale pentru salteaua jegoasa pe care dormeau. „Eu am lucrat doar doua zile ", isi aminteste Nelu Codila.

„Comisionarii ne-au lasat, intr-un final, acolo de izbeliste. Nu mai aveam bani si de acum vroiam sa ne intoarcem in tara. Dar cum?", se intreaba Danut Tartara. Giurgiuvenii erau disperati. Fara bani, fara casa, au fost nevoiti sa manance din gunoaie si sa cerseasca pentru a se putea intoarce in tara. „Ne-am intors fiecare cum am putut. Eu am stat patru zile fara sa mananc." Andreea Cascaval, Cosmin Babii


500 de euro primea vamesul

Intorsi in tara, oamenii au inceput sa-sI caute dreptatea Au ajuns chiar la Ministerul de Interne si, la data de 22 martie 2004, au depus un memoriu la Parchetul National Anticoruptie, care l-a trimis spre solutionare la Serviciul Teritorial Anticoruptie Bucuresti. Ei cred ca dosarul s-a impotmolit pe undeva, rezultat al relatiilor sus-puse ale transportatorului Costel Popa. Dupa cum isi amintesc cei care au plecat la munca in Spania, pe tot parcursul drumului pana la granita, soferul a vorbit la telefon cu vamesul. Acesta i-ar fi indicat ora la care trebuie sa treaca granita, intre 4-5 dimineata, precum si suma pe care trebuie sa o achite pentru serviciile aduse: 500 de euro.

„Nu am de ce sa le dau banii inapoi"

Pe Costel Popa l-am intalnit in Giurgiu. Batea mingea pe tapsanul din apropierea blocului in care locuieste. Vorbeste de parca nici usturoi n-a mancat si nici gura nu-i miroase. Ne-a fluturat pe la nas cateva facturi, in valoare de 2.000 de euro. Acestea, spune el, dovedesc ca el este doar transportator si ca a taiat facturi pentru pasageri. Numai ca Danut Tatara, pe numele caruia este emisa factura, nu numai ca n-a primit-o, dar nici nu a semnat-o. Acolo, apare o semnatura indescifrabila care mai este inscriptionata si pe alte doua facturi de dinainte. Suma incasata de la fiecare pasager era de 250 de euro si nicidecum 300, cat au declarat oamenii ca au platit. „Nu am de ce sa le dau banii inapoi, pentru ca ei au platit doar pentru cursa de dus, nu si intors.", incheie Popa.

×
Subiecte în articol: eveniment Spania