x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aviara democrata

Aviara democrata

de Diana Rucinschi    |    11 Aug 2006   •   00:00

Fostul ministru al Trans-porturilor, Gheorghe Do-bre, si secretarul de stat al aceleiasi institutii, Con-stantin Dascalu, s-au in-talnit chiar inainte de semnarea actelor cu pa-tronul firmei care a primit cadou contractele de dez-infectare. Surse bine informate sustin ca in biroul lui Dascalu s-a si decis intreaga afacere si ca ar fi implicat si secretarul general al ANSV, Razvan Taru.

AFACERE. O operatiune contestata de unii specialisti, care s-a bucurat, insa, de sprijinul mai mult sau mai putin fatis al unor demnitari si care a adus bani frumosi in unele conturi

Operatiunea de dezinfectie pentru combaterea gripei aviare, care a inghitit milioane de euro de la buget, a avut in spate personaje importante. Fostul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre, si secretarul de stat din MTCT, Constantin Dascalu, s-au intalnit, chiar in perioada in care au fost semnate contractele de dezinfectie, cu patronul firmei care a primit pe tava afacerea.

Jurnalul National v-a prezentat, pe parcursul mai multor materiale, o serie de conexiuni bizare si ilegalitati vizavi de operatiunea de decontaminare pentru combaterea gripei aviare. In urma dezvaluirilor, Gheorghe Dobre, fostul ministru al Transporturilor, a trimis corpul de control, care nu numai ca a confirmat aspectele prezentate de noi, dar chiar a descoperit ca situatia era mult mai neagra. Scandalul s-a stins, insa, iar peste rapoarte s-a asezat praful. Ministrul Gheorghe Dobre a plecat, nu insa si vinovatii pentru jumulirea bugetului.

O OPTIUNE CIUDATA. Alegerea de catre structurile subordonate Ministerului Transporturilor a unei firme de apartament din Iasi pentru derularea unei operatiuni la scara nationala, cum a fost conceputa decontaminarea pentru combaterea gripei aviare, a starnit suspiciuni. Faptul ca SC Lumi SRL isi punea serviciile la dispozitia unor structuri din minister, despre a caror existenta foarte multi nici nu stiau, pentru o operatiune veterinara despre care nimeni nu s-ar fi asteptat sa pice in sarcina Ministerului Transporturilor, a generat ipoteza ca firma ieseana ar fi doar un paravan pentru personaje extrem de influente. Cu atat mai mult cu cat avizul primit de catre Compania Nationala de Autostrazi si CFR SA impunea organizarea unei licitatii dupa o luna de zile. Cele doua structuri au incalcat acest act si nu au facut nici o licitatie, timp de sase luni. Surse din Ministerul Transporturilor si din apropierea serviciilor secrete sustin ca in spatele afacerii "dezinfectia aviara" stau nume grele din PD.

LOBBY DE SUS. Potrivit surselor mentionate mai sus, la inceputul lui octombrie 2005, inainte de semnarea de catre CNADNR si CFR SA a contractelor de dezinfectie cu SC Lumi SRL, conducerea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania ar fi fost convocata in biroul secretarului de stat Constantin Dascalu. In incapere se aflau deja Tonel Ursachi, patronul SC Lumi SRL, si Mihaela Hancu, directoarea Agentiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Transporturilor. In timpul discutiei, Dascalu le-ar fi spus celor de la CNADNR: "Cu ei faceti dezinfectia", referindu-se la firma lui Tonel Ursachi. Contactat telefonic, secretarul de stat ne-a indrumat initial sa ne adresam celor de la CNADNR si de la CFR SA: "Este o operatiune de care s-a ocupat CNADNR, la dispozitia Comandamentului central Antiepizootic".

Chestionat de reporterii Jurnalului National, Dascalu a recunoscut in cele din urma intrevederea avuta cu patronul SC Lumi, sustinand insa ca Tonel Ursachi ar fi solicitat-o: "A fost o intalnire cu dl Ursachi sau cum se numeste... Dupa ce si-a inceput operatiunea a venit la minister si am avut o discutie vizavi de ceea ce dansul presteaza pentru societatile respective". Dascalu a sustinut ca nu ar fi avut cum sa le impuna celor de la CNADNR sa faca dezinfectiile cu SC Lumi SRL, pentru ca firma efectua deja prestatiile: "In momentul in care l-am cunoscut eu pe proprietarul firmei, el deja efectua prestatiile cu companiile in consecinta, nu aveam cum sa le impun eu sa faca chestiunea asta". Insa SC Lumi SRL a efectuat pentru cateva zile dezinfectia, fara sa aiba contract cu MTCT. Primele contracte au fost semnate abia pe 17 octombrie, cu CFR SA, si pe 19 octombrie, cu CNADNR.

In mod ciudat, secretarul de stat nu a mentionat nimic despre o a doua intalnire pe care a avut-o cu patronul SC Lumi.

Click pt a mari imaginea
METAMORFOZA. Simpozionul era de fapt expozitie de animale

"EL NE-A CHEMAT". Patronul firmei SC Lumi a prezentat o versiune sensibil diferita asupra misterioasei intalniri avuta in zilele ce au precedat incheierea contractelor: "Am stat trei zile in teritoriu si m-au monitorizat. In a treia zi am mers la minister sa vad ce fac cu contractul. Habar n-aveam cine este prin ministerele alea. Am fost orientat spre directorul adjunct economic al CNANDR, ca era clara treaba. Nu eu am cerut sa merg la Dascalu, ca nici nu stiam cine este Dascalu, el i-a chemat pe ei acolo si m-a chemat si pe mine. A venit si Anton Harkel, directorul adjunct. Au dreptate si ei, cei de la CNADNR, ca ei nu stiu ce este dezinfectia, dezinsectia, ca nu s-au ocupat niciodata. Activitatea acesta nu prea ar fi trebuit sa fie la CNADNR".

Ursachi sustine ca acestea au fost si circumstantele in care a ajuns la fostul ministru Gheorghe Dobre: "Dl Dascalu m-a prezentat domnului ministru Dobre, care m-a intrebat ce scule am si cum am amplasat alea. Asta a fost toata discutia cu Dascalu si cu ministrul Dobre".

De altfel, Tonel Ursachi pomenea acum ceva timp de existenta unui inalt functionar din MTCT, care l-ar fi sunat si chemat sa execute operatiunea: "Am fost sunat de cu totul alta persoana de la nivelul ministerului, in urma unei scrisori de intentie, dar nu cu doctorul Butean, el e prea mic pentru ca sa fi avut o asemenea putere, de a da un contract cuiva". Declaratia sa venea ca urmare a identificarii de catre Jurnalul National a unor legaturi a patronului SC Lumi si Victor Butean, director in Agentia de Sanatate Publica (structura care avea obligatia sa-l controleze). Tonel Ursachi era asociat cu Victor Butean in realizarea unor substante si echipamente de decontaminare.

SUVEICA DEZINFECTANTILOR. Un al doilea personaj implicat, potrivit surselor noastre, in afacerea "dezinfectia aviara" ar fi Razvan Taru, fost presedinte al autoritatii Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, iar din toamna lui 2005 secretar general ANSVSA. Sursele citate mai sus sustin ca Razvan Taru l-ar fi introdus in afacere pe un bun prieten al sau, care controleaza o suveica de firme importatoare si distribuitoare de substante dezinfectante. Aceste banuieli sunt accentuate de misterul care inconjoara provenienta uneia dintre substantele dezinfectante utilizate. Sa detaliem. Tonel Ursachi ne-a declarat ca a utilizat in primul val de dezinfectii doua substante: Aldekol DES FF (88 de tone) si Omnicide (22 tone). Aldekol Des FF este o subtanta nemteasca, produsa de firma Ewabo. Cand vine vorba de importatorul pentru Romania, lucrurile se complica insa. Pe site-ul Ewabo este o singura firma: AG CHIM, din Bucuresti, al carei patron ne-a declarat ca principalii sai clienti sunt fermele avicole si ca nu a vandut produsul la Ministerul Transporturilor. Pe de alta parte, Tonel Ursachi sustine ca el a cumparat de la o firma din Iasi, Cardinal Grup, o alta firma de apartament, si ca importatorul ar fi societatea Mini Zoo din Cluj, cu sediul pe Strada Porumbeilor, nr. 39.

Pe eticheta unui bidon de Aldekol DES FF, luat chiar dintr-un filtru dezinfectie gestionat de CNADNR, apare numele firmei Prodcom Niket, tot din Cluj, si avand sediul la aceeasi adresa (Strada Porumbeilor, nr. 39). Potrivit datelor de la Registrul Comertului, SC Mini Zoo este detinuta de Emese Mikola, Sorin Sebastian Fartan si Zoltan Mikola. Atat Sorin Fartan cat si Zoltan Mikola ne-au declarat ca ei sunt doar o firma importatoare si ca lucreaza cu o firma distribuitoare: SC Vetexpert, al carei patron este Borbely Attila. La randul sau, acesta sustine ca SC Lumi SRL nu se numara printre clientii sai. Potrivit surselor nostre, toate cele trei firme, Mini Zoo, Vetexpert si Prodcom Niket, sunt controlate, in realitate, de Zoltan Mikola si Sorin Fartan.

AFACERE DE MILIOANE. Trebuie sa precizam faptul ca miza este extrem de mare. Tonel Ursachi a primit de la CNADNR si de la CFR, pentru cele trei luni de dezinfectie din 2005, peste patru milioane de euro. Pentru primele trei luni din 2006 ar mai avea de primit tot cam aceeasi suma, iar pentru cel de-al doilea val de dezinfectii o valoare similara. Substanta dezinfectanta reprezinta procente importante din aceste sume. Patronul SC Lumi sustine ca a cumparat Aldekol DES FF la pretul de peste 500.000 lei pe litru. Avand in vedere cantitatile pe care patronul SC Lumi ne-a precizat ca le-a folosit pentru primul val de dezinfectii (88.000 de litri) se ajunge la o suma foarte tentanta, aproximativ 1,5 milioane euro.

Sursele din cadrul Directiilor Sanitar Veterinare ne-au informat ca cealalta firma importatoare, AG CHIM, a participat la licitatii cu un pret de trei ori mai mic ca la Aldekol DES FF (170.000 comparativ cu 500.000 de lei vechi cei de la Cluj). Ei bine, cu toate ca diferenta era mai mult decat evidenta, patronul SC Lumi, o firma privata care avea tot interesul sa-si diminueze costurile, a luat la pretul de 500.000, pe filiera Cluj. Aceste este si motivul pentru care firma producatoare nemteasca (Ewabo) a retezat legaturile de afaceri cu SC Mini Zoo.

Click pt a mari imaginea
INCALCIT. Substanta dezinfectanta a fost trecuta prin mai multe firme

SANTAJ?! Jurnalul National a primit un mail de la Werner Haverkamp, directorul de vanzari pe Europa de Est al Ewabo Germania. Va citam cele mai importante paragrafe din acest mail: "Compania Ewabo a livrat intre octombrie - decembrie 2005, cantitati mari de dezinfectanti firmei Mini Zoo din Cluj (...) In timpul unei vizite din aprilie am fost extrem de surprins sa constat preturile foarte mari la care Mini Zoo vindea produsele Ewabo, in special pe subiectul «gripa aviara» si am intocmit un raport catre proprietarii Ewabo. Miercurea trecuta (24 mai - n. r. ) am fost sunat de dl. Sorin Fartan, de la Mini Zoo Cluj, care m-a informat de aparitia unui nou val de focare de gripa aviara. In schimbul vanzarii unor alte mari cantitati de Aldekol DES FF eram obligat sa opresc livrarile catre AG CHIM, sub pretextul ca practica preturi de dumping. Pe de alta parte, am auzit prin intermediul mass- mediei (televiziuni si ziare) de preturile mari cu care produsele ajung la utilizatorul final (n. r. - Ministerul Transporturilor). (...) Avand in vedere cele intamplate si in urma reactiei si modului agresiv de a face afaceri, ale patronilor Mini Zoo, conducerea Ewabo a decis sa puna punct legaturilor de afaceri dintre Ewabo si Mini Zoo, in ciuda faptului ca mai avem de primit sume mari de bani".

PRIETENUL INFLUENT. Surse bine informate sustin ca in spatele preferintei pentru firma din Cluj s-ar ascunde de fapt influentele foarte puternice ale lui Razvan Taru si ale colegului sau din PD, clujeanul Constantin Dascalu. Patronul firmei Mini Zoo, Zoltan Mikola, este un foarte bun prieten al fostului presedinte al Autoritatii Veterinare. Relatia dintre cei doi a inceput in momentul in care cei doi au fost vecini de casa in Pipera, iar de atunci Mikola nu pierde nici un prilej sa se laude cu relatiile sale privilegiate cu Taru. Fostul presedinte al ANSVSA ii cunoaste si pe cei de la Ewabo, la invitatia carora a si fost in 2004, in Germania, la Hanovra. Motivul oficial al deplasarii in Germania, care a fost aprobata chiar de catre Traian Basescu, in calitate de primar general al Capitalei, era "un simpozion international Euro Tier 2004". Spunem motivul oficial pentru ca Euro Tier nu era chiar un simpozion interntional, era cea mai mare expozitie de animale din Europa.

LANTUL COINCIDENTELOR… Surse apropiate serviciilor de informatii sustin ca Taru ar fi mers in Germania chiar impreuna cu Mikola, dar fostul presedinte a dezmintit aceasta informatie, spunand ca i-a contactat pe cei de la Ewabo total intamplator, pentru ca avea nevoie de o invitatie. In ceea ce-l priveste pe Constatin Dascalu, Taru ne-a declarat ca l-a intalnit chiar la ziua acestuia, unde a nimerit intamplator, si apoi la mare, unde s-au pomenit cazati, din intamplare, cazati in acelati hotel. Cu Victor Butean, fostul presedinte al ANSVSA, spune ca s-a mai intalnit doar la sediul institutiei. Razvan Taru sustine ca nu este amestecat in afacerea "dezinfectia avaiara", pentru ca are tot ce-i trebuie: "Eu am o sotie bogata si milioane de euro in cont".

"AM AVUT O DISCUTIE"
"A fost o discutie cu dl Ursachi sau cum se numeste... Dupa ce si-a inceput operatiunea, a venit la minister si am avut o discutie vizavi de ceea ce dansul presteaza pentru societatile respective.... A venit la mine cu cineva din minister, dar nu stiu sa va spun cu cine... In momentul in care l-am cunoscut eu, el deja efectua prestatiile cu companiile, in consecinta nu aveam cum sa le impun eu sa faca chestiunea asta... Intrebati-i pe cei de la Drumuri cand au semnat, de ce le-au semnat, in ce fel le-au semnat, pentru ca sunt direct raspunzatori de felul in care isi fac ei contractele..."
Constantin Dascalu
secretar de stat Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului
"AM SUFICIENTI BANI"
"Nu am fost cu Mikola la expozitie... m-am intalnit si cu el, si cu Rifai, si cu cei de la Pasteur, si cu ceilalti romani, trecand pe la standurile lor. Orice serviciu trebuie sa-mi demonstreze ca am fost cu Zoltan (...) Eu nu mint, eu am suficienti bani, am o sotie bogata, am milioane de euro in cont si nu trebuie sa mint"
Razvan Taru
secretar general al Autoritatii Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor

FILIERA IESEANA
Omnicide a fost cel de-al doilea produs utilizat de SC Lumi SRL in operatiunea prestata pentru MTCT. Produs de firma Coventry Chemicals, din Anglia, Omnicide este importat de firma Sanprodmed SRL, din Bucuresti, care face parte din grupul de firme Medicarom Group. Din Medicarom Group fac parte 4 companii: RoTest, Sanprodmed, Medcenter, Infoworld. Medicarom, al carui obiect de activitate este distributia de produse de uz medical, a castigat in timpul guvernarii PSD o licitatie la Ministerul Transporturilor, pentru cea mai mare unitate de constructii din Cluj, Antrepriza de Reparatii si Lucrari. Presa clujeana sustinea la vremea respectiva ca scoaterea din cursa a unor firme de profil din Cluj de catre Medicarom s-ar datora sustinerii acestei firmei de catre senatorul PSD Ioan Solcanu. Tonel Ursachi a fost implicat acum ceva timp intr-un proiect cu Bogdan Solcanu, un centru de inventica care s-a dovedit un fiasco. Patronul SC Lumi sustine s-a intalnit cu Bogdan Solcanu doar de cateva ori si ca au schimbat doar cateva vorbe. Oficial, actionariatul Medicarom Group este localizat in mai multe paradisuri fiscale. Astfel, Medicarom este detinuta in proportie de 99% de Selinvest Trading LTD, cu sediul in Insulele Virgine Britanice, in Pasea Estate Road Town Tortola. Administrator apare cetateanul englez Michael Lewis John Selby. Sanprodmed Group este detinua de Medicarom si de un alt off shore: Wellington Property Holdings LTD, de data aceasta cu sediul in Bahamas, in localitatea Nassau, pe Elizabeth Avenue, nr. 43. Administratorul Sanprodmed este cetateanul indian Patnaik Asit. Actionariatul Medcenter, a treia "ciupercuta" din Medicarom Group, este impartit intre Medicarom si un alt off-shore: Langton Industrial Holdings Limited, cu sediul in Bahamas, tot pe Elizabeth Avenue, la numarul 43. Administratorul firmei este Sandu Marian Virgiliu. Nici Infoworld SRL nu furnizeaza vreo surpiza: Medicaromn detine 99% din partile sociale, iar 1% Wellington Property Holdings LTD, din Bahamas.
×