x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Borduri noi de granit pentru oraşul subacvatic

Borduri noi de granit pentru oraşul subacvatic

de Andreea Căprescu    |    06 Aug 2010   •   00:00
Borduri noi de granit pentru oraşul subacvatic

Marea revoluţie stradală demarată la Râmnicu Vâlcea este sinonimă cu risipa banului public. În timp ce multe din străzile oraşului devin lacuri după fiecare ploaie, administraţia locală investeşte în borduri şi pavele de granit. Peste 10 miliarde de lei au fost alocate pentru borduri, după ce municipiul a fost transformat într-un imens şantier, pentru care, acum, Primăria nu mai are bani pentru închiderea lucrărilor. Lăsate fără sprijinul promis de Ministerul Dezvoltării Regionale, autorităţile au intrat în fondul de rezervă al oraşului şi au găsit că, în contextul unor schimbări de finanţare, investiţia în borduri şi pavele este prioritară pentru oraş.

Dacă în România este criză, Primăria Râmnicu Vâlcea pare să nu vadă la fel situaţia economică. Acesta pare să fie motivul pentru care au fost alocate peste 21 de milioane de lei pentru borduri şi pavele. De aprovizionarea şi de execuţia lucrării se ocupă Delta ACM, societate apropiată ministrului Elena Udrea, extrem de importantă pentru primăria condusă de primarul Romeo Rădulescu (PDL). Atât de importantă încât, deşi în anul 2008 Primăria Râmnicului stabilea prin licitaţie montarea de borduri din beton şi pavele vibropresate, în anul 2010 a fost schimbat modelul. Primăria a decis să fie puse borduri şi pavele din beton pe toată lungimea Căii lui Traian, mai puţin pe porţiunea între Podul Vinerii Mari şi Colegiul Naţional "Alexandru Lahovari", unde se foloseşte granit. Diferenţa de preţ este evidentă pentru oricine ştie puţină matematică. Factura la bordurile din beton achiziţionate până acum a ajuns la 387.934 lei, iar pentru pavajul din beton la 2.372.541 lei. Datele stau cu totul altfel în cazul bordurilor din granit pentru care Primăria a scos din vistierie 1.237.218 lei, iar pentru pavajul din granit 6.153.447 lei.

Consilierul local Ion Matei (PSD) îl acuză pe primarul Rădulescu că a modificat caietul de sarcini, caiet în care erau prevăzute materialele care trebuiau să fie folosite şi că, din senin, au fost introduse şi bordurile din granit. "Nu am văzut nici un document prin care să fim anunţaţi că se modifică proiectul votat şi adoptat în Consiliul Local. În caietul de sarcini aprobat iniţial se vorbea despre borduri din beton, de pavele din beton, în nici un caz din granit. Văd acum că se sustrag pe furiş bani din bugetul local", declară Ion Matei. În replică, primarul Romeo Rădulescu declară că Ion Matei bate câmpii. "Nu ştie ce votează în Consiliul Local, habar nu are ceea ce a votat. Dacă ar citi materialele şi ar şti de ce vine aici, nu ar mai face asemenea declaraţii."

Schimbarea bordurilor şi pavelelor a început la Vâlcea în urmă cu un an şi jumătate, procedură reluată de două ori în ultimii cinci ani. Situaţia a fost sesizată de Vlad Ciobanu, vâlcean angajat în prezent la o ambasadă străină. "Oraşul pare a fi sub asediu şi totul pentru ca PDL să câştige bani refăcând a nu ştiu câta oară aceeaşi lucrare şi de fiecare dată prost. Vreau să mă pot plânge ca cetăţean! Vreau ca plângerea mea şi nu doar a mea să producă o schimbare", declară Vlad Ciobanu într-o scrisoare trimisă pe adresa Jurnalului Naţional. În opinia primarului Romeo Rădulescu, bordurile din granit sunt o necesitate, la fel cum toată investiţia din rezerva locală este justificată la preţurile uriaşe.

"Am vorbit cu firma de construcţii care a câştigat licitaţia şi mi-a spus: «Domnule, eu nu pot să-ţi pun asfalt decât dacă schimbi bordurile, că nu poţi să pui asfalt pe borduri sparte şi ciobite, fiindcă intră apa printre ele şi-ţi ridică asfaltul în sus la iarnă, când îngheaţă. Nimeni nu se ţine de înlocuit borduri noi. Toate erau ciobite şi sparte", spune Rădulescu. Potrivit primarului, licitaţia făcută în anul 2008 a fost o licitaţie făcută la metru pătrat, unde au fost stabilite cantităţile în funcţie de proiectul tehnic şi a fost prevăzută proiectarea şi execuţia. Dar, după ce licitaţia câştigată de o firmă din Vâlcea a fost contestată de o alta din Bucureşti, datele problemei s-au schimbat.

"În zona de lucru a fost prevăzut granit, pentru că ne încadrăm ca şi bani în toată lucrarea. S-a făcut proiectul tehnic cu granit, studiul de fezabilitate cu granit pentru zona centrală. Toţi când mergem afară ne place, e frumos, e pentru o sută de ani, la toţi ne place. Aprobarea în consiliul local a fost luată pe granit şi din consiliul local au făcut parte toţi, nu numai noi. Toată lumea a aprobat. Acum, când s-au demarat lucrările, au început să-şi arate colţii, că s-a schimbat soluţia", susţinea primarul recent. Acum, însă, iată, nu mai sunt bani pentru finalizarea marii revoluţii stradale. Asta şi după ce lucrările de modernizare au fost demarate pe baza unor promisiuni lansate de Ministerul Dezvoltării Regionale, care se lăuda că va trimite la Vâlcea 10 milioane de euro.

Banii nu au mai ajuns. Prin urmare, pentru a termina lucrările începute în luna iulie a.c., Consiliul Local a aprobat o finanţare de 1.000.000 lei din fondul de rezervă al Primăriei, fond care poate fi folosit în situaţii de urgenţă şi mai ales de calamităţi naturale. "S-a considerat că, şi în contextul unor schimbări în finanţarea acestei lucrări, investiţia este importantă pentru oraş şi ea trebuie derulată la parametrii stabiliţi iniţial", explică Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea.

De partea cealaltă, consilierul local Persu Mihai (PC) declară că lucrarea cu borduri din granit a fost prezentată de primar ca o promisiune de campanie electorală, motiv pentru care acum nu se găsesc fondurile necesare. "Să înţelegem că am fost minţiţi la acea vreme şi nu avem sursă de finanţare? Vreau să vă spun că nu sunt de acord sub nici o formă cu cheltuirea acestei sume din fondul de rezervă."

La rândul său, consilierul Matei Ion (PSD ) apreciază că nu ştie câţi cetăţeni ai oraşului au dorit să se refacă cu prioritate Calea lui Traian, dar, de dragul fondurilor care s-au promis că vor fi de la bugetul de stat, lumea a fost de acord. "Nu cred că era necesar să reabilităm trotuare pe care s-a pus asfalt cu un an înainte şi acum să ne trezin că doamna Udrea nu are bani la Guvern să dea pentru propriile lucrări. Se ştie că lucrarea este făcută de Delta ACM. Deci este foarte clar că doamna nu şi-a făcut foarte bine bugetul."

Solicitat să ofere sursa granitului adus pentru marea borduriadă din Vâlcea, primarul Rădulescu a negat că acesta ar fi Marmosim SA. "Nu există nici o legătură. Nu am nici un contract cu Marmosim, eu nu am contract decât cu firma Delta ACM, ea fiind cea care se ocupă de aprovizionare plus execuţie. Marmosim nu are nici o legătură cu Primăria Râmnicului. Dacă are o relaţie cu Delta, nu e treaba mea. Eu iau bordurile de la firma Delta, nu de la altcineva", susţine primarul. Cert este că, în timp ce municipalitatea vrea să spargă inima târgului cu granit prin centru, zilele trecute, după o ploaie de 30 de minute, nouă străzi, două pasaje şi un bulevard au fost inundate din cauza canalizării defecte a oraşului. Aceloraşi oameni care au rămas blocaţi cu maşinile pe drumuri, băgaţi în apă până la brâu, întâiul gospodar al oraşului le spune că bordurile din granit erau o prioritate şi că, momentan, municipiului îi mai lipseşte... o zonă de promenadă.

×
Subiecte în articol: special