x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Briciu succesului

Briciu succesului

de Victor Ciutacu    |    24 Aug 2007   •   00:00
Briciu succesului
Sursa foto: Andreea Balaurea./

Scandalul gunoaielor, declanşat de primarul Andrei Chiliman in Sectorul 1 al Capitalei prin excluderea REBU, capătă miasme din ce in ce mai politice. In ciuda afirmaţiilor primarului general Videanu, potrivit căruia unicul lucru care mănă-n luptă dreaptă Municipalitatea este dorinţa de curăţenie, nicidecum apartenenţa la PD a directorului REBU, iţele afacerii se incurcă taman in folosul grupului de interese care a căştigat in instanţă şi Parcul Bordei.
• Lupte de stradă, pe gunoiÂ



Scandalul gunoaielor, declanşat de primarul Andrei Chiliman in Sectorul 1 al Capitalei prin excluderea REBU, capătă miasme din ce in ce mai politice. In ciuda afirmaţiilor primarului general Videanu, potrivit căruia unicul lucru care mănă-n luptă dreaptă Municipalitatea este dorinţa de curăţenie, nicidecum apartenenţa la PD a directorului REBU, iţele afacerii se incurcă taman in folosul grupului de interese care a căştigat in instanţă şi Parcul Bordei.


Adriean Videanu a declarat intr-o confruntare televizată (la emisiunea 100% de la Realitatea TV) cu Andrei Chiliman că descentralizarea salubrizării fiecărui sector trebuie făcută conform legii, pentru a nu se ajunge la situaţia ca "fiecare scară de bloc să aibă primarul ei". Primarul general crede că Bucureştiul este la momentul de faţă "un oraş atipic, care nu mai funcţionează din punct de vedere administrativ" tocmai din cauza unei descentralizări excesive şi dezorganizate. Intrebat de ce Municipalitatea susţine pănă-n pănzele albe REBU, Videanu a declarat că la serviciile respectivei societăţi comerciale acţionari sunt in proporţie de 50% locuitorii Capitalei şi i-a reproşat lui Andrei Chiliman că nu a adus la cunoştinţa primăriei generale, printr-o inştiinţare oficială, nemulţumirile faţă de prestaţiile REBU. Ca să fie şi mai convingător, edilul-şef a declarat pe un ton ferm: "Eu chestia politică in conducerea REBU nu pot să o accept, atăta timp căt eu i-am propus domnului Chiliman să işi pună el un director acolo sau să numească reprezentanţi in consiliul de administraţie".


AVOCATUL "DIAVOLULUI". Marea problemă a lui Adriean Videanu vine insă din studierea documentelor depuse in instanţă de părţile implicate in procesele pornite o dată cu declanşarea "scandalului gunoaielor". Primul lucru care frapează este că intămpinările depuse de Primăria Municipiului Bucureşti (prin Direcţia Juridic, Contencios, Legislaţie) şi de societatea de salubritate seamănă intre ele ca două picături de apă. Sigur, se poate spune justificativ că Municipalitatea şi compania la care deţine jumătate din acţiuni şi-au coordonat eforturile in instanţă şi au apelat la serviciile aceluiaşi avocat să le reprezinte interesele. Sensibil, dacă nu de-a dreptul jenant, este că reprezentantul in instanţă al Primăriei Capitalei şi al REBU (care incasează doar din Sectorul 1 aproximativ 12 milioane de euro pe an) in această cauză este, conform imputernicirii avocaţiale de la dosar şi a unei cereri de intervenţie in folosul său, nimeni altul decăt Traian Briciu. Pentru necunoscătorii scandalurilor din administraţia locală, numele avocatului menţionat s-ar putea să nu spună nimic. Numai că avocatul Briciu este, intre altele, şi avocatul omului de afaceri Costică Constanda, devenit (ca titular al drepturilor litigioase) proprietar al Parcului Bordei. Acesta este şi fericitul deţinător al unei hotărări judecătoreşti care-i permite să incaseze o despăgubire-record (17,8 milioane de euro) taman de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi să construiască imobile inalte in una dintre ultimele oaze de verdeaţă bucureştene, obţinută in urma unei acţiuni judecătoreşti in care subordonaţii lui Adriean Videanu (exact cei de la Direcţia Juridic, Contencios, Legislaţie) au fost acuzaţi de neimplicare evidentă, prin refuzul de a se prezenta la termene. Cu alte cuvinte, intr-un scurt rezumat, avocatul Briciu este un exemplu de succes al economiei de piaţă de tip romănesc. Il reprezintă pe Constanda in procesul cu bucureştenii şi le ia banii locuitorilor Capitalei, in acelaşi timp reprezentăndu-i pe toţi bucureştenii in procesele cu o parte a lor, cu acelaşi scop nobil de a le lua banii acestora.


Ieftin ca braga

Intr-o intervenţie in direct, primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, s-a declarat solidar cu demersul lui Andrei Chiliman privind anularea contractului REBU şi licitarea serviciilor de salubrizare. "Salubrizarea este in sarcina sectoarelor, dar sumele care se iau pentru salubrizare in Capitală sunt exorbitante. Nu sunt indrăgostit de domnul Chiliman, dar sunt alături de el, pentru că mi s-a intămplat şi mie acelaşi lucru pe vremea lui Băsescu. Aceeaşi atitudine a avut REBU şi la mine, cănd le-am anulat contractul: mi-au adus gunoaie din alte sectoare. Eu acuma fac salubrizarea Sectorului 5 cu
3 milioane de euro pe an cu ADP-ul", a declarat Vanghelie.

×
Subiecte în articol: special rebu