x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Carnati si catuse

Carnati si catuse

de Victor Ciutacu    |    27 Mar 2006   •   00:00
Carnati si catuse

Acuzat de infractiuni eco-nomice, dar ascultat in baza Legii sigurantei nati-onale, Tender e primul a-restat dintre invocatii "pesti mari". Omul de afa-ceri timisorean sta de a-proape o luna la beci, pe baza inregistrarilor unor convorbiri telefonice purtate intre niste gurmanzi pasionati de carnatii ardelenesti.

Primul "peste mare" pe numele caruia s-a emis mandat de arestare in cruciada anticoruptie este Ovidiu Tender. La baza stau patru delatiuni agramate si niste inregistrari telefonice emise in baza Legii sigurantei nationale (pe care nu e acuzat ca ar fi incalcat-o), din care nu rezulta implicarea lui in comiterea vreunei infractiuni.

Procurorii il acuza pe omul de afaceri timisorean de cauzarea unui prejudiciu de 2.700 de miliarde lei vechi, inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata. Jurnalul National nu se pronunta in privinta vinovatiei lui Tender, demers ce tine exclusiv de Justitie, dar prezinta modul halucinant in care omul de afaceri a fost privat de libertate.

MOTIVATIA. Anchetatorii au solicitat arestarea lui Ovidiu Tender, care oricum avea interdictie de a parasi tara, pentru ca acesta ar fi incercat printr-un intermediar, avocatul Gheorghe Cotofana, sa-l corupa cu 100.000 de euro pe Cristian Bejinaru, unul dintre expertii din amplul dosar penal RAFO - CAROM. In sprijinul demersului lor, procurorii au prezentat instantei de judecata inregistrarea unei convorbiri telefonice Cotofana - Bejinaru, din care ar rezulta presupusa tentativa de mituire.

AUTODENUNTURI. Ceea ce omit cu buna stiinta procurorii sa comunice e faptul ca inregistrarea convorbirilor telefonice s-a facut in baza unui mandat de siguranta nationala confirmat de judecator (nr. 00174/11.03.2005), ca urmare a repetatelor autodenunturi, nu mai putin de patru, ale expertului contabil Cristian Valeriu Bejinaru. Astfel, la 22 decembrie 2005, autodenuntatorul spune ca ar fi fost contactat de "un cunoscut" de-al lui din Timisoara, care i-ar fi transmis "un mesaj verbal" din partea lui Tender: in esenta, pentru rezolvarea problemelor din dosar, omul de afaceri ar fi fost dispus "sa plateasca in jurul a 200.000 USD in conturi off-shore din afara tarii". Restul documentului, aflat in posesia Jurnalului National, abunda in consideratii agramate politico-patologice de genul Tender "o sa-l puna pe prietenul lui Timofte sa-mi urmareasca familia".

Click pentru a mari
Click pentru a mari
DISPONIBILITATE. Avocatul Cotofana e gata sa se predea, dar organele statului nu-l vor prins

INTIMITATEA CRASMEI. La 20 ianuarie 2006, Bejinaru instiinteaza procuratura ca alta persoana, "expert contabil prieten si cunoscut al meu (…), care la randul sau cred ca a fost strans cu usa", l-ar fi contactat, comunicandu-i ca "persoana" e gata sa-i plateasca in cash 50.000 de euro. Plus, fireste, specialitatea casei, consideratiile autorului: "apropierea de finalizarea lucrarilor incinge anumite spirite si sporeste anumite ingrijorari". Cine-i "persoana" si de ce a scazut pretul? Dumnezeu stie. La 2 februarie, Bejinaru revine: a fost la crasma, la Bucur, cu Gheorghe Cotofana, avocat si profesor de Drept. Acesta intai i s-a destainuit (divort cu cea de-a treia sotie, care-i cere 800.000 de euro, il doare sufletul de RAFO, ca-i onestean, fapt probat cu buletinul pe masa), asa cum probabil era normal s-o faca unei persoane pe care nu a mai vazut-o de un an si jumatate. Dupa momentul liric, lovitura: Cotofana a marturisit ca el este "avocatul din spatele lui Tender Ovidiu Lucian" si i-a oferit direct si suficient de public, ca sa citam din clasicul in viata care semneaza autodenunturile, 100.000 de euro. Iar Bejinaru - surpriza! - nu a respins oferta, ci din dorinta sincera "de a temporiza aceasta noua presiune" i-a solicitat lui Cotofana o noua intrevedere, in care acesta sa-i dea "un punct de vedere cu privire la cauza aflata in derulare".

SPOVEDANIA. Ultima delatiune aflata la dosarul lui Tender, datata 10 februarie 2006, e un fel de spovedanie, in care autorul se ingrijoreaza sincer (are doi copii, iar celalalt expert stie asta), anunta ca nu poate fi tentat cu 100.000 de euro si ca a refuzat si un apartament in Spania ("baietii construiesc acolo"), il banuieste pe omul de afaceri ca-i general SIE si ca ar incerca sa-l compromita si dezvaluie ca el doar "se face" ca ar accepta un anumit joc. In final, ca la preot, cere sfatul procurorilor in privinta atitudinii pe care s-o adopte, ca nu cumva sa ridice impotriva sa "niste grupuri de interese si/sau structuri" care sa-i depaseasca mijloacele si posibilitatile.

URMARIT ABUZIV. Conform Legii sigurantei nationale (nr. 51/1991), "nici o persoana nu poate fi urmarita (…) daca nu savarseste faptele ce constituie, potrivit prezentei legi, o amenintare la adresa sigurantei nationale". Or, toate acuzatiile aduse lui Ovidiu Tender de procurori sunt de natura exclusiv economica si nu au nici macar un punct de tangenta cu amenintarile la siguranta nationala pentru care se poate emite mandat de ascultare: actiuni impotriva suveranitatii, unitatii, independentei sau indivizibilitatii statului; provocarea de razboi civil sau contra tarii; tradarea, actiunile armate, spionajul sau sabotajul; atentatele la viata, integritatea fizica sau sanatatea persoanelor cu functii importante in stat; actele teroriste, atentatele contra unor colectivitati sau sustragere de armament, munitie, materii explozive sau radioactive, toxice sau biologice; portul de armament sau munitie fara drept. Or, Tender a fost urmarit, ascultat si inregistrat in baza Legii sigurantei nationale? De ce? E banuit omul de afaceri ca ar atenta la siguranta statului ori la viata politicienilor de varf? Din documentele aflate-n dosar nu rezulta nici pe departe asa ceva.

BOMBA. Nu in ultimul rand, avocatul Gheorghe Cotofana, al carui cabinet de avocatura asigura asistenta juridica uneia dintre multele firme controlate de Tender, prezumtivul viitor mituitor cu 100.000 de euro, a declarat, sub semnatura proprie, ca acea convorbire privata inregistrata ambiental la domiciliul sau, care a stat la baza arestarii preventive, "nu-l avea in vedere pe acesta" si ca e gata sa suporte rigorile legii (invinuire, inculpare, arestare etc.). Acesta s-a pus, de altfel, la dispozitia organelor statului, fapt comunicat de avocatii lui Tender in instanta, dar procurorii s-au opus audierii lui, fapt acceptat de judecator. La finalul declaratiei sale, Cotofana sustine ca de fapt, atunci cand l-a inregistrat, Bejinaru l-a vizitat pentru a-i fi facilitata inscrierea la un doctorat si ca-l va actiona in penal pe "expertul micro-fonic".

CONVORBIRI CIUDATE

POFTA MARE

Cotofana: Buna!

Tender: Te pup! Servus!

Cotofana: Ne putem vedea astazi?

Tender: Maine dimineata, la ora 9:00. E bine maine dimineata, la ora 9:00?

Cotofana: E tarziu vizavi de ceea ce discutasem…

Tender: Nu e tarziu, ca am eu alta solutie. Am eu alta solutie!

Cotofana: Da, dar… Bine. Bun, maine la 9:00, nu mai discut, dar maine luam si…

Tender: Am eu alta solutie!

Cotofana: Da, am inteles, dar maine luam si o… o bucata de carnati din aia buni!

Tender: Bine. Hai, te astept dimineata, sa vorbim. Bun?

Cotofana: Bine.

Tender: Bine! Ciao! Pa!

CONDIMENTE

(fragment)

Bejinaru: mergem pe undeva si m-a pus sofer… Zic pana mananc io… Ihi (aproba)

Cotofana: nu?

Bejinaru: bun

Cotofana: deci, asta e de la asa, deci astea-s facute de o carmangerie particulara… ma rog… particulara

Bijeinaru: ihi

Cotofana: ma rog nu e ca cel de… ala e

Bejinaru: da mai, stiu ca am mai aranjat un d-ala

Cotofana: asta e facut chiar acasa da… fratiso’ face

Bejinaru: am facut si eu niste carnati de la el

Cotofana: si eu am facut, dar eu nu stiu decat reteta ardeleneasca

Bejinaru: da’ eu vreau sa zic ca am bagat la condimente

Cotofana: si tie-ti place condimentat, nu?

Bejinaru: daaa, prea multe condimente…

Cotofana: astia?

Bejinaru: nu, aia pe care i-am facut eu

Cotofana: aa, care i-ai facut tu…

Bejinaru: da… nu sunt mari, sunt cam asa

O femeie: si de un suc, da?

Cotofana: un suc da

Bejinaru: da, apa, daca n-aveti…
×
Subiecte în articol: special tender cotofana bejinaru