x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Magistrații le-au arătat politicienilor cine e la putere

Magistrații le-au arătat politicienilor cine e la putere

de Ion Alexandru    |    03 Aug 2023   •   08:20
Magistrații le-au arătat politicienilor cine e la putere

Modificările operate la legea pensilor de serviciu și la Codul fiscal au fost, parțial, desființate de Plenul CCR, care a admis, în parte, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

Lucru anticipat încă de ieri, de când, pe surse, a fost publicat raportul judecătorului raportor Marian Enache, pe marginea acestui dosar. Creșterea vârstei de pensionare încalcă independența justiției, modul de calcul al impozitării reprezintă discriminare, iar afectarea de către aceste noi norme a pensiilor speciale aflate în plată încalcă principiul constituțional al neretroactivității legii. Parlamentul este obligat să țină cont de această decizie și să treacă, încă o dată, prin vot, legea. Urmează să se convoace o sesiune extraordinară a Parlamentului, întrucât aceste reforme sunt impuse prin PNRR. Punerea în acord a legii cu decizia CCR ar urma să se facă până la data de 31 august.

 

Ceea ce „Jurnalul” a anticipat, în ediția de ieri, în legătură cu legea privind pensiile speciale, s-a întâmplat. Curtea Constituțională a trântit o parte dintre modificările operate de Parlamentul României, în ultimele zile ale sesiunii trecute, admițând excepția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că articolele I, II, III, IV, articolul XIII alineatele 5 și 6 și articolul XV din legea pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, dar și a Legii 227/2015 privind Codul fiscal, precum și Anexele 1, 2 și 3 ale acestora sunt neconstituționale.

CCR a constatat că „diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din domeniul justiției, precum și omiterea reglementării unor dispoziții tranzitorii efectuate în privința creșterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcție, și, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcțională/instituțională a principiului independenței justiției în substanța sa”

De asemenea, judecătorii, cu unanimitate de voturi, au stabilit că aceste norme încalcă exigențele de calitate a legii, în lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise și previzibile „cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu și la eliminarea creșterii cu 1% a valorii de 80% care se aplică asupra bazei de calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani”.

 

Doar partea necontributivă poate fi impozitată, dar pentru toată lumea la fel

 

În continuare, instanța de contencios constituțional a reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată „afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii”. „Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare”, se mai arată în minuta deciziei CCR.

Astfel, se subliniază faptul că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă, însă „condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincție”.

Judecătorii atrag atenția că legea supusă controlului de constituționalitate stabilește o astfel de impozitare, „dar nu stabilește, cu claritate, baza de impozitare, ceea ce este contrar exigențelor de calitate a legii”. Nu în ultimul rând, Curtea a constatat că „impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, pentru că se ajunge, practic, la o regândire și restructurare indirectă a înseși bazei de calcul a pensiei de serviciu”.

 

Miza politică - jalonul PNRR

 

Președintele Curții Constituționale, judecătorul Marian Enache, cel care a fost și magistratul raportor în acest dosar, a declarat, ieri, că efectul direct al deciziei adoptate este acela că legea pensiilor speciale se va întoarce în Parlament, „pentru a fi pusă în acord cu decizia Curții, conform articolului 147, alineat 2, din Constituția României”.

Problema este că, în plan politic, actuala Coaliție susține că legea pensiilor de serviciu trebuie să intre în vigoare cât mai curând, dacă s-ar putea până la data de 31 august, deoarece această reformă constituie un jalon obligatoriu de îndeplinit în PNRR. În mod contrar, România riscă să piardă fondurile aferente cererii nr. 3 de plată. Marcel Ciolacu a anunțat, încă de la începutul lunii iulie, că se așteaptă ca CCR să trântească această lege, tocmai de aceea urmând ca Parlamentul să fie convocat într-o sesiune extraordinară.

Doar că argumentația pe larg și raționamentele care fundamentează decizia CCR vor constitui motivarea deciziei abia după publicarea în Monitorul Oficial, iar Curtea nu are prevăzut vreun termen în care să motiveze această decizie.

Conform articolului 147, alineatul 2 din Constituție, în cazurile de neconstituționalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispozițiile respective pentru punerea lor în acord cu decizia Curții Constituționale.

 

Fost judecător: Asistăm la o piesă de operetă bufă. Justiția își va pierde toată credibilitatea

 

Cunoscutul avocat Adrian Toni Neacșu, fost judecător și ex-membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a transmis, ieri, un mesaj dur în legătură cu această situație. Neacșu precizează că „din prima jumătate a lunii iunie, personalul sistemului judiciar, judecătorii și procurorii (pentru că grefierii și ceilalți sunt sacrificați), prin canale interne pornind exact de la autorități - Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției și Înalta Curte de Casație și Justiție - era asigurat că așa-zisa reformă a pensiilor de serviciu din magistratură este doar un exercițiu de imagine al politicienilor, un simulacru atât pentru opinia publică internă, cât și pentru export”.

Avocatul susține că, la acel moment, „criza ieșirilor intempestive din justiție, determinată de o panică reală, era la apogeu, amenințând justiția cu un haos care era greu să mai fie stopat în următorii ani. Panica a încetat, pentru că sistemul judiciar are totuși încrederea venită din experiența în forța conducătorilor lor de a impune politicienilor un «mers» după propria voință. Pseudogreva justiției a fost, la rândul ei, un simulacru, în realitate - doar o anticipare cu două săptămâni a vacanței judecătorești”.

Fostul judecător cataloghează decizia de astăzi a CCR drept „un act din piesa de operetă bufă care se desfășoară în fața noastră. În acest fel, justiția își va pierde și ultima fărâmă de credibilitate pe care o mai are din partea populației”.

×