x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ce mai aduce sfăntul inapoi

Ce mai aduce sfăntul inapoi

de Loreta Popa    |    10 Noi 2007   •   00:00
Ce mai aduce sfăntul inapoi

Sigur, credincioşii se intreabă dacă au mai avut loc minuni in vremea noastră. Ce rost are minunea? Haideţi să vedem ce spune Părintele profesor doctor Gheorghe Ispas, parohul Bisericii Sfăntul Mina din Bucureşti, despre acest lucru. "De ce e necesară minunea?



Sigur, credincioşii se intreabă dacă au mai avut loc minuni in vremea noastră. Ce rost are minunea? Haideţi să vedem ce spune Părintele profesor doctor Gheorghe Ispas, parohul Bisericii Sfăntul Mina din Bucureşti, despre acest lucru. "De ce e necesară minunea? Să reţinem faptul că adevăratele minuni nu se pot contesta ştiinţific, nici nu se pot explica in forma noastră lingvistică, ele depăşind puterea noastră de inţelegere. Minunile au legătură cu credinţa. Cei care vin să se roage sfăntului sunt oameni credincioşi, iar eu cred că şi faptul că ei vin şi se deschid nemuririi tot minune se numeşte. Sunt diferite nevoi, necazuri, boli, pentru luminarea minţii la examene. Este necesară indreptarea sufletească şi hotărăre fermă de indreptare, cu părere de rău pentru greşeli, pocăinţă. Acesta este primul pas. Evităm să aducem la cunoştinţă minunile, pentru că Dumnezeu face mereu minuni şi credincioşii au bucuria că rugăciunile lor au fost ascultate in chip minunat. Recent, acum vreo trei săptămăni am luat cunoştinţă de o minune. A sosit o familie din apropierea Capitalei la noi şi ne-a cerut sfatul, pentru că ştia că sfăntul Mina ajută celor păgubiţi. Maşina familiei fusese furată. Noi, ca preoţi, le-am spus să-şi deschidă sufletele cu credinţă deplină sfăntului şi să se roage pentru ajutor. La căteva zile au venit din nou şi ne-au spus in felul următor: "Avem un semn deosebit şi maşina s-a găsit".


Undeva, departe, in ţară, s-a prezentat la poliţia localităţii un tănăr cu o maşină şi cu cheile in mănă. A lăsat-o in faţa poliţiei şi striga căt il ţineau puterile: "Luaţi-o şi lăsaţi-mă! Da-ţi-o inapoi şi lăsaţi-mă!". La insistenţele poliţiştilor, el a mărturisit că ii apărea cineva frumos şi luminos la chip in timpul nopţii, il deştepta şi ii spunea: "Du-o inapoi! Nu se cuvine! Du-o inapoi!". Nu a dus-o prima dată, dar cănd s-a repetat nu a avut ce face şi a adus maşina inapoi. S-au minunat autorităţile şi cercetănd au ajuns la familia aceasta de care vă spun.

A venit proprietarul şi a mulţumit sfăntului. Noi am rămas uimiţi de cum lucrează sfăntul in taină. Dar noi nu trebuie să căutăm minunea ca să ne putem mişca sufleteşte. Hristos s-a jertfit şi a inviat pentru noi, şi este cea mai mare minune dovedindu-se dumnezeirea sa peste veacuri.

Cei credincioşi slujesc lui Dumnezeu cu inima curată chiar dacă nu văd cu ochii lor o minune", a incheiat părintele paroh Gheorghe Ispas.


Recuperatorul

Căndva, o cunoştinţă credincioasă mi-a spus: "M-am invăţat cam prost... De căte ori nu găsesc prin casă, un act, cheile sau orice alt obiect, il rog pe Sfăntul Mina să mi le găsească. Nu exagerez, de fiecare dată le-am găsit in locuri in care nici nu bănuiam că ar putea fi. Eu il rugam pe Sfănt să-mi descopere unde să caut. Şi nici măcar o dată nu m-a refuzat!" Necrezănd-o sută la sută, o dată am incercat şi eu. Pierdusem o adeverinţă pe care nu cred că aş fi indrăznit s-o mai cer a doua oară. In căteva minute am găsit-o! Bineinţeles, acestea par lucruri de nimic, alţi oameni pierd sume importante de bani sau lucruri de valoare. Şi pe toţi ii ajută. De aceea, poate, pelerinajul la Biserica Sfăntul Mina din Bucureşti devine an de an mai important, din ce in ce mai mulţi oameni vin să-şi arate recunoştinţa. A fost numit Sfăntul Păgubiţilor, Sfăntul care descoperă nedreptăţile. Uimitor este că el nu se uită la religia celor care il roagă. Toate rugăciunile către el le implineşte fără intărziere. In Deşertul Mariout, in Egipt, unde este mănăstirea dedicată lui şi unde sunt moaştele sale, musulmanii il au la suflet ca pe un prieten de-al lor. Se descalţă la intrare şi intră val-vărtej, imbrăţişănd racla cu moaşte! Creştinii aproape se ruşinează de atăta dragoste faţă de Sfănt. Dar căţi oare dintre noi considerăm vreodată că am pierdut dragostea de Dumnezeu şi de semeni şi il rugăm pe Sfăntul Păgubiţilor să ne-o aducă inapoi?
  • Daniela Şontică


• O viaţă plină de har, pe calea dreptei credinţe ● I se roagă şi ţăranul, şi decanul ● Abu Mena, cinstit şi de musulmani ● O lumină descoperită in poiană ● Acatistul Sfăntului Mare Mucenic ● Mina Ziua tălharilor

×
Subiecte în articol: ediţie specială sfăntul