Verdictul de plagiere in lucrarea de doctorat stabilit de Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti are valoarea diminuata din cauza legaturilor politice si a intereselor financiare ale unor membri ai ei.
In primul rand a surprins rapiditatea punerii in scena a deciziei care nu este definitiva, ci trebuie validata de senatul Universitatii. De ce a fost atunci dat verdictul de vinovat cand el nu este decat o propunere? Sa privim si la mapele profesionale a catorva dintre cei zece membri ai Comisiei de etica.
Adrian Paul Iliescu a condus prezidiul acuzator. El este bun prieten cu rectorul actual al Universitatii Bucuresti, cunoscut sprijinitor al presedintelui suspendat. Rectorul a avut o atitudine ostila fata de protestele de la Universitate din luna ianuarie si a intrerupt functionarea camerei web a Jurnalului National care transmitea on-line demonstratia. Rectorul, ca si Iliescu, sunt membri ai CNATDU, forul care a dat un verdict de plagiat, desi nu avea nici o baza legala. Atunci am aratat legaturile politice dintre membri ai CNATDU si PLD, cimentate de Funeriu prin contracte substantiale finantate de la buget. Adrian Iliescu participa la adunari publice alaturi de ideologi ai dreptei politice, este evaluator CNCSIS din mandatul lui Funeriu si in stranse legaturi cu Andrei Plesu, consilier si sustinator al presedintelui suspendat.
Marian Popescu, prezenta obscura in peisajul public a avut o prestatie curioasa, fiind un procuror de tip stalinist in anuntarea verdictului. Cu surprindere aflam ca este titularul cursului de prezentare si vorbire in public, la Facultatea de Jurnalism. Nu este cunoscut deloc in mediile jurnalistice, nu practica meseria, a fost acum doua decenii redactor la revise muribunde. A imbratisat cu succes meseria de politruc pe la Ministerul Culturii in mandatul PNTCD si apoi pe la presedintia lui Emil Constantinescu, atuci cand toti fugeau de la Cotroceni.
In prezidiu s-a aflat si decanul demisionat de la Facultatea de Drept, care nu este membru al Comisiei de Etica dar a vrut probabil sa cautioneze decizia din punct de vedere politc, el fiind si fin de cununie al mentorului dreptei PDL, Valeriu Stoica. Flavius Baias a fost adjunct de ministru la Justitie cand nasul conducea ministerul si au fost implicati in lichidarea controversata a Bancii Religiilor. Demisia lui Baias ar fi legata si de suspiciuni in vanzarea de terenuri din mostenirea Stoicescu, o uriasa avere administrata de Facultatea de Drept.
In fine, Tudor Rosu, din Comisia de Etica este direct legat de Marius Andruh, seful demisionat si el din comisia care a dat verdictul ilegal de plagiat si a declansat acest scandal. Tudor Rosu este cadru didactic la Chimie, catedra finantata cu peste un milion de euro, bani primiti in mandatul Funeriu. Vedeti ce bine se impaca banii cu politica si mai ales cu etica.