x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Concedierea a mii de profesori, posibil truc pentru mascarea unui tun imobiliar

Concedierea a mii de profesori, posibil truc pentru mascarea unui tun imobiliar

de Diana Scarlat    |    19 Iul 2022   •   07:35
Concedierea a mii de profesori, posibil truc pentru mascarea unui tun imobiliar

Un nou val de informații false s-a lansat la sfârșitul săptămânii trecute, despre eliminarea a cel puțin 3.000 de profesori din sistemul preuniversitar, dacă noua Legea a educației va fi votată în forma propusă de ministerul de resort. Atât specialiștii din Ministerul Educației, cât și liderii sindicatelor din învățământ spun că nu poate fi vorba despre scoaterea din sistem a cadrelor didactice, ci, dimpotrivă, despre posibilitatea adăugării unui număr foarte mare de noi profesori, mai ales pentru cursurile opționale.

Deocamdată nu se pot face astfel de calcule cu exactitate, pentru că noua lege nu se va adopta prin asumare de către Guvern, așa cum s-a procedat cu Legea nr. 1/2011. Proiectul propus este în dezbatere publică și e perfectibil.

Profesorii din mediul preuniversitar au fost loviți de zvonurile conform cărora peste 3.000 dintre ei își vor pierde locurile de muncă, din septembrie, dacă proiectul de Lege a educației lansat în dezbatere publică va fi votat. Este, de fapt, fake news, iar sindicatele explică de ce nu se poate pune problema despre renunțarea la forța de muncă. „Nu înțeleg de unde au tras ei concluzia aceasta, în condițiile în care noi vorbim despre o lege care permite creșterea numărului de cadre didactice cu până la 20.000 de noi profesori. Eu am senzația că cineva vrea să creeze o nouă isterie națională, în mod deliberat. Mai avem peste 30 de zile pentru a analiza acest proiect. Deja am trimis materialele în teritoriu și îl analizăm împreună. Cât timp avem un proiect care a intrat în dezbatere publică și nu va fi asumat de Guvern, nu se poate pune problema așa”, a explicat, pentru Jurnalul, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) Spiru Haret.

Din nou ca la „Radio Erevan”

Numărul cadrelor didactice se va modifica, dacă noua lege va fi adoptată, dar nu în minus, ci în plus. Nu cu 3.000, ci cu 20.000, din calculele sindicatelor. „Efectiv va fi nevoie de angajarea unui număr foarte mare de resursă umană. Pe partea tehnologică vom fi foarte atenți la modul în care se va face selecția. Noi avem deficit de resursă umană și nu se pune problema eliminării profesorilor, ci va crește numărul cadrelor didactice. Unii se raportează la ceea ce va fi în viitoarele planuri cadru, dar proiectul de lege trebuie citit cu mare atenție, înainte de a se lansa astfel de ipoteze sau zvonuri. Noi avem nevoie de cadre didactice, iar norma lor poate să includă și altceva, de exemplu în pregătire remedială”, mai spune Marius Nistor.

Baza zvonurilor din noua campanie de fake news ar putea fi o situație din anul 2015, când se vorbea tot despre 3.000 de profesori care urmau să-și piardă posturile, dar în sistemul universitar. Atunci a fost o modificare legislativă care nu le mai dădea voie cadrelor didactice fără doctorat să predea în universități, însă nici măcar aceasta nu s-a aplicat, tocmai pentru că autonomia universitară le-a permis instituțiilor să aducă inclusiv specialiști fără studii doctorale și fără titlul de doctor, iar seminariștii pot fi, de asemenea, angajați pe contracte la plata cu ora, dintre doctoranzi, înainte de obținerea titlului.

Sindicatele spun că deja au soluții

În acest moment sunt circa 208.000 de cadre didactice în sistemul preuniversitar, iar pentru multe dintre prevederile actualului proiect de lege s-ar adăuga peste 20.000 de profesori, pentru cursurile opționale și pentru liceele tehnologice. „În proiectul legii apare problema liceelor tehnologice. Acum sunt licee care au și profil tehnologic, și teoretic. Partea teoretică ar trebui să fie lăsată și în localitățile mai mici. Probabil de aici pleacă temerea că un profesor de Istorie sau de Geografie și-ar pierde postul, dacă se vor desființa liceele teoretice, dar noi nu vom lăsa să se întâmple astfel de lucruri. Se pot face transferuri, iar lucrurile acestea nu se fac de la o zi la alta. Chiar dacă s-ar desființa unele posturi și s-ar face transferuri, ar trebui să se facă în viitorii șapte ani. Deocamdată sunt propuneri pe care le analizăm”, a explicat, pentru Jurnalul, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 

Mai mult, sindicatele spun că deja există și din partea lor un set de propuneri și soluții concrete, pentru mai multe eventuale scenarii. „Se pot găsi soluții, mai ales pentru că se va merge pe varianta opționalelor, cu grupe de câte șapte elevi. Pentru fiecare astfel de grupă va fi nevoie de câte un profesor, ceea ce înseamnă foarte multă forță de muncă în plus. Să nu uităm că există Legea 185 care spune că se poate face catedra completă din nouă ore de specialitate și restul orelor în completare. Avem soluții”, dă asigurări președintele FSLI. 

Posibilă „perdea de fum”

Lansarea acestor zvonuri false ar putea masca o reală problemă a proiectului de lege lansat de Ministerul Educației, respectiv transferul clădirilor către primării. „Dacă am o problemă, e legată de palatele copiilor și cluburi, pentru că acestea ar fi cedate consiliilor locale, la presiunea Asociației Orașelor. Problema este că destinația acestor clădiri poate fi schimbată după zece ani. De exemplu, eu pot ceda Palatul Copiilor din București către Primăria Capitalei, iar peste zece ani se poate face acolo clădire de birouri. Există precedent, pentru că așa s-a întâmplat și cu taberele școlare. Primarii de municipii ar vrea să preia aceste clădiri tocmai pentru că le pot schimba destinația peste 10 ani. După ce au fost distruse taberele școlare, vedem că acum au venit la rând palatele copiilor și cluburile”, a explicat Marius Nistor. 

Același lucru s-a întâmplat și cu alte spații, preluate de autoritățile locale, fie de la Ministerul Educației, fie de la alte instituții. În afară de taberele școlare care au fost efectiv distruse, în cea mai mare parte, după ce nu au mai fost administrate de ministerul de resort, o soartă similară au avut-o Căminele Culturale. Există și excepții, în unele localități, de exemplu din județul Alba, unde administrația locală chiar a păstrat destinația căminelor culturale și le-a organizat pentru a ajuta comunitatea, însă în multe alte localități aceste spații au fost folosite pentru alte scopuri. 

Zvonurile care i-au speriat pe profesorii din toată țara sunt false. Scopul campaniei cu fake news ar putea fi ascunderea preluării a zeci de clădiri importante, de către administrațiile locale. Sindicaliștii spun că primarii de municipii au făcut presiuni asupra Ministerului Educației. 

 

×